Διευθυντης της σειρας «Λαογραφια/Laographia» των εκδοσων Ηροδοτος ο Μανολης Βαρβουνης

Καταξιωμένοι επιστήμονες συναποτελούν την Επιστημονική Επιτροπή της σειράς

Οι εκδόσεις «Ηρόδοτος» εδώ και μία δεκαετία έχουν εντάξει στην εκδοτική τους παραγωγή τη σειρά «Λαογραφία / Laographia», στην οποία ήδη έχουν δημοσιευθεί σημαντικά έργα, μονογραφίες και συλλογικοί τόμοι, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Μιχαήλ Γ. Μερακλή, οι οποίες έχουν προωθήσει σημαντικά την επιστήμη της Λαογραφίας, τόσο ως προς τις παλαιότερες θεματικές της, όσο και στις νεότερες εξελίξεις και τους σύγχρονους προσανατολισμούς της.

Από το 2023, την διεύθυνση της σειράς ανέλαβε ο Καθηγητής Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του εκδοτικού αυτού εγχειρήματος, συγκροτήθηκε η Επιστημονική Επιτροπή της σειράς, από τους: Βασίλη Νιτσιάκο, Γιώργο Κατσαδώρο, Ρέα Κακάμπουρα, Νάντια Μαχά, Ανδρομάχη Οικονόμου, Ζωή Μάργαρη και Γιάννη Δρίνη. Έργο της επιτροπής θα είναι η κατά περίπτωση κρίση των μελετών που θα υποβάλλονται για έκδοση, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία υψηλή επιστημονική ποιότητα των έργων που θα συμπεριλαμβάνονται.

Η σειρά αυτά έχει δύο στόχους: να συνεχίσει να στηρίζει την εξέλιξη της Ελληνικής Λαογραφίας, δημοσιεύοντας έργα που ανήκουν σε όλους τους τομείς της επιστήμης, τόσο στην παραδοσιακή, όσο και στη σύγχρονη και ανανεωμένη θεματολογία της. Επιπλέον δε να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ της Λαογραφίας και των άλλων κοινωνικών επιστημών, εδραιώνοντας τη θέση της στο σύγχρονο ερευνητικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό στη σειρά θα περιλαμβάνονται έργα όχι μόνο αναγνωρισμένων ερευνητών, αλλά και νέων, ιδιαίτερα δε μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές που θα στηρίζουν την ανάπτυξη των λαογραφικών σπουδών στον τόπο μας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και για την υποβολή των σχετικών μελετών μετά από συνεννόηση με τον επιστημονικά υπεύθυνο της σειράς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Ο διευθυντής της σειράς εξέφρασε την ελπίδα «στο εγχείρημα αυτό να έχουμε τη στήριξη των συναδέλφων που ασχολούνται με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, στις ποικίλες εκφάνσεις του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.