Διχως διακοπες αλλα με ορατο τον κινδυνο στα εργα του Δημου Κομοτηνης λογω ανατιμησεων

Δημήτρης Καρασταύρου: «Αυτοί που πάνε τώρα να συμβατοποιήσουν και να υλοποιήσουν έργα, σε συνέχεια διαγωνιστικών διαδικασιών που προηγήθηκαν, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση»

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και αποφάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί  η εκτίναξη των τιμών και να προχωρήσει ομαλά η υλοποίηση των έργων υποδομών, που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν σε όλους τους Δήμους της χώρας, υπογράμμισε σε επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Κ.Καραμανλή ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, μεταφέροντας παράλληλα την έντονη ανησυχία των δημάρχων όλης της χώρας σε σχέση με τις επιπτώσεις που παρατηρούνται ήδη.

Όπως ανέφερε και ο ίδιος χαρακτηριστικά στην σχετική επιστολή σήμερα έχουν σταματήσει να υλοποιούνται πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές των σωληνώσεων PVC, που ξεπερνά το 100%, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται στην υλοποίηση έργων που αφορούν νέες κτιριακές υποδομές και μεταλλικά κτίρια, λόγω της αύξησης των τιμών χάλυβα – οικοδομικού σιδήρου άνω του 100%. Στα δε έργα ασφαλτόστρωσης, όπου το κόστος της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 200%, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προτείνει την άμεση έκδοση απόφασης από πλευράς του Υπουργείου που θα προβλέπει νέες, ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών, για όλες τις εργασίες που αφορούν την εκτέλεση δημόσιων έργων, ενώ όπως τονίζεται προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα ώστε το αναθεωρημένο προς τα πάνω κόστος, να καλυφθεί από τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τα έργα των Δήμων και ταυτόχρονα, να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο σας, για παράταση των προθεσμιών όλων των συμβάσεων δημόσιων έργων.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Κομοτηνής, όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 20 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού κ. Δημήτρης Καρασταύρου έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακύψει πρόβλημα στα έργα που βρίσκονται εν εξελίξει, ωστόσο «ο κίνδυνος είναι ορατός».

Οι «προβληματικές» περιπτώσεις

Όπως εξήγησε υπάρχει πραγματικά ζήτημα για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και υλοποιούνται, πολύ δε περισσότερο για έργα τα οποία βρίσκονται σε ένα στάδιο σχηματοποίησης. «Υπάρχουν έργα που ξεκίνησαν την υλοποίησή τους τα προηγούμενα χρόνια, και άρα δόθηκε η δυνατότητα στους αναδόχους να κάνουν τις προμήθειες των υλικών, με τις τότε τιμές και σύμφωνα με τις προσφορές που είχαν δώσει και είχαν λάβει και οι ίδιοι από τους προμηθευτές τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις τους δόθηκε ο χρόνος να αντιδράσουν, βλέποντας τον “κίνδυνο” να έρχεται και να καλύψουν την όποια ζημία» ανέφερε, εξηγώντας ωστόσο πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε άλλη περίπτωση.

Ειδικότερα στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν γίνει δημοπρατήσεις, έχουν δοθεί προσφορές στους αναδόχους, οι οποίοι καλούνται σήμερα να υπογράψουν σύμβαση με προσφορές που είχαν πάρει τρεις μήνες πριν, χωρίς όμως να έχει τον ίδιο χρόνο για να προμηθευτεί αυτή την πρώτη ύλη, τα υλικά που απαιτούνται γιατί οι τιμές έχουν αλλάξει. «Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν τους δίνεται ο χρόνος να μπορέσουν να υλοποιήσουν το έργο με κάθε δυνατότητα που θα μπορούσαν να έχουν, άρα έρχονται τώρα, δεδομένης και της έκπτωσης που είχαν δώσει και των τιμών που γνώριζαν τότε, να υλοποιήσουν ένα έργο που ενδεχομένως να μην βγαίνει» πρόσθεσε ο κ. Καρασταύρου  εξηγώντας πως υπάρχει ο κίνδυνος αδυναμίας εκτέλεσης του έργου.

Η τρίτη περίπτωση αφορά σε έργα που αναμένεται να δημοπρατηθούν από εδώ και πέρα, σε ένα γνωστό όπως εξήγησε περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθούν οι υποψήφιοι ανάδοχοι να κινηθούν και ο οποίοι όμως θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο σκεπτικό και την έκθεση που θα δώσουν και αυτόν τον ενδεχόμενο κίνδυνο.

«Από αυτές τις τρεις κατηγορίες των έργων, αυτοί που πάνε τώρα να συμβατοποιήσουν και να υλοποιήσουν σε συνέχεια διαγωνιστικών διαδικασιών που προηγήθηκαν βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος αφορά και σε μελλοντικά έργα, διότι οι τιμές αυξάνονται συνεχώς και «όσο και να μπορείς να προβλέψεις την αύξηση αυτή, όταν ξεπερνά ένα ποσοστό το έργο αυτό γίνεται ασύμφορο και δεν μπορεί να υλοποιηθεί».

Επιπλέον χρηματοδότηση από Ε.Ε. στα έργα που ήδη χρηματοδοτεί η λύση

Οι συνεχείς ανατιμήσεις δεν επηρεάζουν μόνο τους αναδόχους των έργων αλλά και τους ίδιους τους Δήμους, ειδικά στις περιπτώσεις έργων που υλοποιούνται με ιδίους πόρους. «Εμείς προσβλέπουμε σε μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να κάνουμε περισσότερα έργα με λιγότερα χρήματα. Για όλα αυτά που συζητάμε τώρα υπάρχουν τμήματα των υλικών και των προμηθειών που είναι ένα ποσοστό του συνόλου του προϋπολογισμού. Αν μιλάμε για έργα προμήθειας που είναι όλα εισαγωγές, τότε θα επηρεάζονται πάρα πολύ από τη συγκεκριμένη συγκυρία, και άρα θα γίνονται επικίνδυνα ως προς την κατασκευή τους» εξήγησε ο κ. Καρασταύρου.

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα μπορούν να γίνουν από πλευράς της πολιτείας για την διασφάλιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς τα εν εξελίξει έργα ή τα όσα αναμένεται να ακολουθήσουν ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την επιπλέον χρηματοδότηση που θα πρέπει να υπάρξει, από πλευράς της Ε.Ε. για τα έργα που η ίδια χρηματοδοτεί, όπως το ΕΣΠΑ. «Είναι μια αναγκαιότητα, δεν μπορεί να καλυφθεί με τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό» ανέφερε εξηγώντας πως «το θέμα είναι ότι για άλλη μια φορά είχαμε και έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση και μια δυνατότητα να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στον τόπο μας, βλέπουμε όμως ότι τα χρήματα αναλώνονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον covid, όλα αυτά τα χρόνια, ένα άλλο ποσοστό στον πόλεμο της Ουκρανίας, σε έκτακτες δηλαδή καταστάσεις ενώ προορίζονταν για υποδομές, για σχολεία, για αναπλάσεις, για υδρεύσεις, για αποχετεύσεις. Εξαφανίζονται δηλαδή σε συνθήκες  πανδημίας και συνθήκες πολέμου, σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, όλης της Ευρώπης, όχι μόνο της χώρας μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.