Διατροφη μετα τις γιορτες

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς είναι μία περίοδος που η οικογένεια, οι φίλοι μαζεύονται τρώνε μαζί και διασκεδάζουν  και τα τραπέζια φυσικά περιλαμβάνουν παραδοσιακά φαγητά όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτες, γεμιστή γαλοπούλα κλπ.. Λόγω του γιορτινού πνεύματος είναι μια περίοδος που οι περισσότεροι μπορεί να ξεφύγουν από τις συνηθισμένες διατροφικές τους συνήθειες και καταναλώνουν παραπάνω φαγητό από το συνηθισμένο με αποτέλεσμα η ζυγαριά μετά από αυτή την περίοδο να δείχνει παραπάνω κιλά από αυτά που ήμασταν. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να χάσουμε αυτά τα κιλά;
 
Μην πανικοβάλεστε  με μερικές απλές κινήσεις, χωρίς υπερβολές μπορείτε να επανέλθετε…
 
Μπείτε σιγά σιγά στις συνήθειες σας που είχατε πριν τις γιορτές, δεν χρειάζεται να εξαντληθείτε, μην χρησιμοποιείτε  «δίαιτες-αστραπή» ή άλλες ακραίες και απότομες δίαιτες κλπ.  που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα. Αυτές οι δίαιτες πέραν του ότι δεν είναι ενδεδειγμένες από άποψη υγείας, δεν μας υπόσχονται μακροχρόνια απώλεια βάρους, δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα και μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία και ταλαιπωρούν τον οργανισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να θέτουμε ως στόχο μισό με ένα κιλό την εβδομάδα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα κουράσουμε τον οργανισμό μας και δεν θα έχουμε απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών.
 
– Επαναπροσδιορίστε τις ώρες των γευμάτων. Καθιερώστε πέντε γεύματα την ήμερα πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό  και δύο ενδιάμεσα σνακ.
– Στα ενδιάμεσα γεύματα προτιμάτε τα φρούτα, έναν φυσικό χυμό, ημιάπαχο γιαούρτι, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή μια μπάρα δημητριακών. Αυτά τα τρόφιμα θα σας δώσουν ενέργεια και βιταμίνες και θα αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού.
– Μειώστε τα λιπαρά, προτιμήστε τη χρήση του ελαιόλαδου.
– Αποφεύγετε τους απλούς υδατάνθρακες, προτιμήστε όσπρια,  μακαρόνια ολικής άλεσης, βρώμη, πολύσπορο ψωμί, παξιμάδια. Αυτοί οι καλής ποιότητας υδατάνθρακες μας χαρίζουν την αίσθηση του κορεσμού για περισσότερο χρόνο.
– Επιλέξτε πουλερικά (χωρίς την πέτσα τους), θαλασσινά, ψάρι, άπαχα κρέατα, ημιάπαχα γαλακτοκομικά.
– Αυξήστε την κατανάλωση του νερού. Ενυδατώστε τον οργανισμό σας πίνοντας 2-2,5 λίτρα νερό την ημέρα.
– Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Όποια και αν είναι η άσκηση που ακολουθείτε, όπως το περπάτημα, κάποιο άθλημα ή το γυμναστήριο, ξεκινήστε το πάλι με την ισορροπημένη διατροφή. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί του ασανσέρ, πηγαίνοντας τακτικά τον σκύλο βόλτα, χρησιμοποιώντας λιγότερο το αυτοκίνητό σας.
 
 

*Η Μπουσρά Ιμπράμ είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.