Διατροφη και φυσικη δραστηριοτητα στο επικεντρο της συζητησης

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν παιδιά και γονείς τη συζήτηση για την παιδική παχυσαρκία, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής. Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΠΑΕ Πανθρακικός, μέλη της οποίας βρίσκονταν ανάμεσα στους ομιλητές, που έθιξαν το μείζονος σημασίας αυτό φαινόμενο της εποχής μας. Συγκεκριμένα, το πάνελ των ομιλητών συγκροτούσαν οι ποδοσφαιριστές του Πανθρακικού, Σταύρος Βαγγελόπουλος και Δημήτρης Κουτσόπουλος, ο γυμναστής της ομάδας κ. Σάκης Παντελίδης, ο παραολυμπιονίκης κ. Άλεξ Ταξιλδάρης, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Δήμητρα Γιαννακίδου, υποψήφια Διδάκτωρ Δ.Π.Θ και προπονήτρια της Εθνικής ομάδας κολύμβησης ατόμων με αναπηρία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και άλλοι αθλητές και μέλη της ΠΑΕ Πανθρακικός. Οι ομιλητές επιχείρησαν να μεταδώσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους προκειμένου για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Τέλος, παρουσιάστηκαν και οι σωματομετρικές μετρήσεις, που είχαν γίνει στο διάστημα 11-14 Οκτωβρίου σε παιδιά από τις ακαδημίες του Πανθρακικού.

Δήμητρα Γιαννακίδου «Πρέπει να ακολουθούμε τη διαδικασία του ενεργητικού τρόπου ζωής»

Η κ. Γιαννακίδου δήλωσε ότι «σκοπός της εκδήλωσης είναι η συζήτηση και ενημέρωση των παιδιών τόσο για θέματα διατροφής, όσο και για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας». Όπως παρατήρησε «αυτοί είναι παράγοντες, που θα βοηθήσουν τα παιδιά, ώστε να μην έχουν προβλήματα υγείας στη συνέχεια της ζωή τους». Αναφερόμενη στο φαινόμενο της παχυσαρκίας, το όρισε με απλά λόγια ως την υπερβολική αύξηση του λιπώδους ιστού της μάζας του σώματος. Προκειμένου δε για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, τόνισε καταρχήν την προσοχή στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και εστίασε στην αύξηση της φυσικής τους δραστηριότητας. Μεταξύ, άλλων υπογράμμισε ότι, «δεν πρέπει να μπαίνουμε στη διαδικασία να κινούμε τα παιδιά μας με το αυτοκίνητο, για παράδειγμα, αλλά να ακολουθούμε τη διαδικασία του ενεργητικού τρόπου ζωής, που θα περιέχει, δηλαδή, περισσότερη κίνηση. Ο αθλητισμός, μάλιστα, επιβάλλεται από πολύ μικρή ηλικία».

Κάνοντας αναφορά και στα άτομα με αναπηρία, παρατήρησε ότι «χρειάζονται ακόμη περισσότερο αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, διότι έχουν πολύ χαμηλό μεταβολισμό». «Δυστυχώς», συνέχισε, «δε θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στο επίπεδο να ανταποκριθούμε ακριβώς στις ανάγκες τους, λόγω προσπελασιμότητας και διαφόρων άλλων αιτιών. Αλλά στην Κομοτηνή υπάρχουν πολλά τμήματα, που βοηθούν τα παιδιά με αναπηρία». Τέλος, υπογράμμισε ότι το άθλημα της κολύμβησης αποτελεί το πρώτο μέσον αποκατάστασης όλων των αναπηριών και, φυσικά, τη συνιστούμε σε όλα τα άτομα, είτε έχουν κάποια κινητική αναπηρία, είτε κάποιο διανοητικό πρόβλημα».

Άλεξ Ταξιλδάρης «Το αποτέλεσμα της σωστής διατροφής έχει άμεση σχέση με τη διάθεση του ανθρώπου»

Από τη μεριά του, ο κ. Ταξιλδάρης επιχείρησε να μεταφέρει στα παιδιά τους τρόπους με τους οποίους συνδυάζεται ο αθλητισμός και η σωστή διατροφή και να περιγράψει το μοντέλο, το οποίο ακολουθούν οι αθλητές στην καθημερινή τους ζωή. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «το αποτέλεσμα της σωστής διατροφής έχει άμεση σχέση με τη διάθεση του ανθρώπου» και παρότρυνε τα παιδιά «να επικεντρώνονται στο στόχο τους, κάθε φορά, που θεωρούν ότι υφίστανται στερήσεις».

Σάκης Παντελίδης «Τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να καταστούν παράδειγμα και για άλλες ομάδες»

Όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία, ο κ. Παντελίδης, έκανε λόγο για «ένα φαινόμενο, που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στις μέρες μας» και επισήμανε ιδιαίτερα το ρόλο των γονέων, οι οποίοι «πρέπει να κατευθύνουν την διατροφή των παιδιών τους». Περαιτέρω, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της ομάδας του Πανθρακικού, που «με το προπονητικό κέντρο, πλέον, προσελκύει τα παιδιά, ώστε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό» και υπογράμμισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να καταστούν παράδειγμα και για άλλες ομάδες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.