«Διατορος»: Ο νεος αθλητικος συλλογος ΑμεΑ της Κομοτηνης

Φωτεινή Θάνου, Πρόεδρος Α.Σ. ΑμεΑ «Διάτορος» «Ο “Διάτορος” δημιουργήθηκε γιατί υπήρχε λόγος• σαν απόκριση στην διάτορη κραυγή των μικρών αθλητών της πόλης μας να έχουν ισότιμο δικαίωμα στην άθληση»

Τυπικά μετρά μόλις λίγα εικοσιτετράωρα «ζωής» μιας και η έναρξη της λειτουργίας του ανακοινώθηκε στις αρχές του Απριλίου. Ουσιαστικά όμως μετρά ήδη αρκετά χρόνια από το 2018, όταν και ξεκίνησε ως σκέψη και ως προσπάθεια. Ο λόγος για το νέο Αθλητικό Σύλλογο ΑμεΑ «Διάτορος» που μπορεί να ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 4 Απριλίου αλλά αποτελεί το επιστέγασμα χρόνιων προσπαθειών μιας ομάδας ανθρώπων, μεταξύ των οποίων η ομάδα «Γυναίκες της Κομοτηνής» αλλά και ο δραστήριος Σύλλογος ΔΑΔΑΑ.

«Διάτορος σημαίνει διαπεραστικός, οξύς, έντονος, σαν την διάτορη κραυγή αυτών των μικρών αθλητών της πόλης μας» δήλωσε ερωτηθείσα σχετικά με την ονοματοδοσία του Συλλόγου η πρόεδρός του κ. Φωτεινή Θάνου.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 13 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Θάνου εξήγησε πως πίσω από τον Σύλλογο βρίσκονται πολλές προσωπικέ ιστορίες, που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα, τον λόγο, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε που οδήγησε στη δημιουργία του.

Τα πρώτα βήματα

«Λίγα χρόνια πριν, στην τότε ενασχόλησή μου με τον ΠΑΣ Πρωταθλητών έλαβα ένα τηλεφώνημα από ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο το οποίο μου είπε μεταξύ άλλων πως εγώ έχω την χαρά να βλέπω το παιδί μου να προπονείται, να αθλείται, να κερδίζει, δυνατότητα που ο ίδιος δεν είχε, εκφράζοντας την θέλησή του να κάνω ό,τι μπορώ για να το κάνω πραγματικότητα. Η διαπροσωπική αυτή κουβέντα, μεταφέρθηκε στις Γυναίκες της Κομοτηνής, οι οποίες στην γιορτή που διοργανώνουμε κάθε χρόνο για την Ημέρα της Γυναίκας, ξεκινήσαμε έναν κουμπαρά και με τα χρήματα τα οποία συγκεντρώσαμε δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Διάτορος» εξήγησε η ίδια αφηγούμενη την ιστορία πίσω από τον Σύλλογο.

Οι δύσκολες καταστάσεις, και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η γραφειοκρατία αλλά και όσα απαιτούνται για την λειτουργία ενός Συλλόγου, οδήγησαν τον «Διάτορο» στο 2021 όταν και έκανε την «πρεμιέρα» της λειτουργίας του, εστιάζοντας όπως εξήγησε η ίδια στα παιδιά, μέλη του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ που άλλωστε, «παρακίνησε» όλη αυτή την ιδέα, καθώς, όπως εξήγησε, «αποτελούσε και ένα δικό τους όνειρο».

Η κ. Θάνου εξήγησε πως ο «Διάτορος» αποτελεί στην ουσία έναν αθλητικό Σύλλογο «παρακλάδι» του ΔΑΔΑΑ και στόχος του αποτελεί να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό, σε προγράμματα προσαρμοσμένα στις δυνατότητες και τα ερεθίσματα των παιδιών μελών του ΔΑΔΑΑ, και όχι μόνο, και να λάβουν όλα τα θετικά που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει στην ζωή τους ευρύτερα, μεταξύ των οποίων όπως τόνισε «το να μάθουν να λειτουργούν συλλογικά και φυσικά να μην υπάρχει αποκλεισμός, αλλά ίσες ευκαιρίες για όλους, που είναι και ο απώτερος στόχος μας».

«Σε αυτά τα παιδιά θα προσπαθήσουμε, γιατί όχι, να δώσουμε την ευκαιρία, μέσα από την παγκόσμια κλίμακα του αθλητισμού να συμμετέχουν σε μεγάλες διοργανώσεις, παραολυμπιακούς και κυρίως να βγάλουμε περισσότερα παιδιά, γιατί υπάρχουν τόσο τα παιδιά του ΔΑΔΑΑ που είναι οι εκκολαπτόμενοι αθλητές του Διάτορου, όσο όμως και παιδιά πίσω από κλειστές πόρτες και να λάβουν αυτά που αξιώνουν και αυτά που τους αξίζουν» εξήγησε.

Σε συνδυασμό και σε συνεργασία

Η πρόεδρος μάλιστα του Συλλόγου εξήγησε πως ο Σύλλογος μπορεί να βρίσκεται ακόμα στα νηπιακά του βήματα, και η πανδημία του κορωνοϊού δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξής του, ωστόσο ήδη προγραμματίζουν να εργαστούν σε συνδυασμό και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τις αρχές της, όπως οι Δήμοι, η Περιφέρεια αλλά και το Πανεπιστήμιο που στέκονται αρωγοί σε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να περάσουν από την «θεωρία στην πράξη».

Και για την ίδια την κ. Θάνου όπως εξήγησε ο χώρος των ΑμεΑ είναι ένας νέος χώρος, ωστόσο «προσπαθώ να μάθω κάθε ημέρα και περισσότερα και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι βοηθάς και ειδικά όταν έχεις καθημερινή επαφή βλέπεις την πρόοδο μέρα με την ημέρα». «Στόχος μας» συνέχισε η ίδια «να προοδεύουν και να εντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο, γιατί έχουμε πολλά παραδείγματα παιδιών που πάνε σε διπλανές πόλεις για τα αυτονόητα, όπως η άθλησή τους. Εμείς θέλουμε τα παιδιά αυτά να μην φεύγουν από την πόλη, αλλά να λειτουργήσουμε σαν μια μεγάλη αγκαλιά που θα τα φέρει πίσω και θα δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να βγει κάτι καλό». Άλλωστε όπως υπογράμμισε κλείνοντας «δεν υπάρχει καλύτερο από το να βλέπεις τα παιδιά αυτά να είναι ανάμεσά μας και να βλέπουμε να καλλιεργείται ο σεβασμός στην διαφορετικότητα σε όλους, ειδικά σε μια πόλη, πολυπολιτισμική όπως η Κομοτηνή».

«Υπάρχει όραμα και στόχος επομένως ελπίζουμε για το καλύτερο» κατέληξε η ίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.