Διαμαρτυρια υγειονομικων υπο βροχη στο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Ενάντια στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την Δημόσια Υγεία που θεωρούν ότι καταλύει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ

Υπό βροχή, και με συμμετοχή κάτω του αναμενόμενου, πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση των υγειονομικών της Ροδόπης στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, με σύνθημα «Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, την διάλυση του ΕΣΥ θα την πληρώσεις ΕΣΥ;» το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να δείξουν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του, οι οποίες θεωρούν πως καταργούν κάθε έννοια δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Πλήττεται ο κεντρικός πυρήνας του ΕΣΥ

Αποφράδα μέρα για τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη ήταν αυτή της ψήφισης του νόμου, τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Αλέκος Σπανός, εκφράζοντας την άποψη πως «η ακροδεξιά φράξια του κ. Μητσοτάκη, η οποία είμαστε σίγουροι ότι δεν απολαμβάνει την επιδοκιμασία ολόκληρου του ακροατηρίου της Δημοκρατικής Συντηρητικής Παράταξης εμβολίζει τον κεντρικό πυρήνα του ΕΣΥ μετά από 40 χρόνια κεκτημένων».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θεωρούν πως αποτελεί την ταφόπλακα του ΕΣΥ, και δίνει τη χαριστική βοή στο σύστημα του οποίου θεμελιώδη βάση της ίδρυσής του ήταν η πλήρης και αποκλειστική αφοσίωση των γιατρών των κρατικών νοσοκομείων σε αυτό.

Με τον νέο νόμο αυτή η φιλοσοφία αποδομείται, και εδραιώνεται η μερική απασχόληση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Το νομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα τις κερκόπορτες στα ιδιωτικά συμφέροντα που εξυπηρετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα», σημείωσε, γυρίζοντας την υγεία 40 χρόνια πίσω, όταν για να βρει κάποιος την υγεία του στα Δημόσια Νοσοκομεία θα έπρεπε να έχει πολιτικό μέσο ή να πουλήσουν τα χωράφια τους.

Το νομοσχέδιο διχάζει αντί να ενώνει τον υγειονομικό κόσμο, σημείωσε, δημιουργεί ταξικά οδοφράγματα, για να βάλει ο κόσμος πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, με τον κ. Σπανό να επικαλείται μετρήσεις της Eurostat σύμφωνα με τις οποίες τα ελληνικά νοικοκυριά διατηρούν μια αρνητική πρωτιά όσο αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην Ευρώπη.

«Είναι αναγκαίο, κινηματικά πλέον, να δημιουργηθεί ένα μαζικό, πλατύ, πολιτικό συνδικαλιστικό και κυρίως κοινωνικό σύστημα να αντισταθεί σε αυτή τη λαίλαπα, και την επίθεση στα τελευταία κοινωνικά μετερίζια που μας έχουν απομείνει» ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως πριν από 30 χρόνια, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπάθησε να προχωρήσει στο συγκεκριμένο εγχείρημα, η κοινωνία το απέκρουσε.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε όλες τις κοινωνικές δομές για να σώσουμε την αξιοπρέπεια της κοινωνίας» ανέφερε.

Τιμωρητική η στάση απέναντι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Όσο για το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Σπανός ανέφερε πως πλέον ο αποκλεισμός τους δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική τεκμηρίωση, και αποτελεί καθαρά μεροληψία του κ. Πλεύρη, και μια τιμωρητική στάση απέναντι σε 5.000 συναδέρφους τους που θα μπορούσαν να βάλουν πλάτη σήμερα στις δύσκολες στιγμές που περνά το ΕΣΥ μέσα από την πανδημία.

Όμως η κυβέρνηση δεν το θέλει αυτό, ανέφερε, αλλά αντίθετα επιδιώκει την πλήρη απαξία του ΕΣΥ για να χτίσει τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία υπηρετεί.

Στήριξη από Δ. Χαρίτου

Την έγγραφη στήριξή του στην παράσταση διαμαρτυρίας εξέφρασε ο Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος βρισκόταν στη βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

«Χαιρετίζω τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας, για να υπερασπιστούν το δημόσιο σύστημα υγείας, την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων και κυρίως την ανάγκη για καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας» τόνισε ο βουλευτής στο μήνυμά του.

«Οι ρυθμίσεις που σήμερα ψηφίζονται στη Βουλή είναι στην ίδια λογική, στην ίδια κατεύθυνση με την απόφαση της σημερινής κυβέρνηση,  να μεταβάλλει τον χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Το Νοσοκομείο μας δυστυχώς, ίσως είναι το πρώτο, που λόγω αυτής της μετατροπής, θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν οι απαράδεκτες ρυθμίσεις που σήμερα ψηφίζονται.

Είμαι αισιόδοξος ότι με τον κοινό μας αγώνα, ακόμη και αν σήμερα ψηφιστεί το έκτρωμα αυτό, δεν θα εφαρμοστεί και θα μείνει στα χαρτιά!» κατέληξε.

Η υγεία το υπέρτατο δημόσιο αγαθό

Την στήριξη της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης στην κινητοποίηση μετέφερε ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, τονίζοντας πως μετά από 3 χρόνια πανδημίας και μετά από την τεράστια μάχη των υγειονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ακόμη συνεχίζεται, η Κυβέρνηση έχει το θράσος να φέρει στην Βουλή ένα Νομοσχέδιο που θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στο Δημόσιο χαρακτήρα στου ΕΣΥ, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου των εργαζομένων στις δομές του.

Με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, τόνισε, η κυβέρνηση καταργεί τη μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες των Νοσοκομείων και καλεί τους πολίτες να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν θέλουν να έχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.

Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετεί τα ιδιωτικά κέρδη και υποβαθμίζει τη Δημόσια Υγεία σε εμπόρευμα.

Για αυτό και απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, την ενίσχυση του ΕΣΥ, την αύξηση των δαπανών για την δημόσια υγεία, τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την άμεση επαναφορά των υγειονομικών σε αναστολή και την ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

«Δεν ξεχνάμε τα χειροκροτήματα υπέρ των υγειονομικών, πότε θα πάρουν αυτό που αξίζουν αυτοί οι άνθρωποι, που παλεύουν και δίνουν άνιση μάχη» αναρωτήθηκε, τονίζοντας πως η υγεία είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, και είναι υπόθεση όλου του ελληνικού λαού.

Ο λαός στο πλευρό των υγειονομικών

Την στήριξη του στους υγειονομικούς εξέφρασε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κομοτηνής κ. Γιάννης Λεβέντης, που τόνισε πως ο λαός και οι υγειονομικοί είναι κατά του νομοσχεδίου και ζητούν την απόσυρσή του. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ενισχύει την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, σε συνέχεια των κατευθύνσεων της ΕΕ τις οποίες υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

«Ο λαός δηλώνει στο πλευρό των υγειονομικών που στήριξαν το ΕΣΥ όλα αυτά τα χρόνια, και αντίθετος με την περεταίρω εμπορευματοποίηση και να επιβαρύνεται περεταίρω για να πλουτίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντας στο χώρο της υγείας» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.