Διαμαρτυρια για την υποστελεχωση και την καθυστερηση στη δημιουργια ΥΔΟΜ σε καθε Δημο

Αποχή και στην ΥΔΟΜ Κομοτηνής από το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies, Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και ηλεκτρονική πλατφόρμα ελέγχων

Σε απεργία-αποχή από συγκεκριμένες πολεοδομικές αρμοδιότητες θα προχωρήσουν οι μηχανικοί του δημοσίου σε όλη την Ελλάδα, και στην Κομοτηνή από τις 23 Ιανουαρίου έως στις 13 Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ), και θέλοντας να εκφράσουν την ριζική τους αντίθεση στην πολιτική που υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες και εκχωρεί αρμοδιότητες σε ιδιώτες.

Να σημειωθεί πως παρότι ήταν υποχρεωτικό να συσταθούν νέες ΥΔΟΜ σε όλους τους Δήμους, αυτό τελικά δεν έγινε, με αποτέλεσμα στη Ροδόπη, η ΥΔΟΜ του Δήμου Κομοτηνής να είναι αυτή που εξυπηρετεί όλους τους άλλους Δήμους, παρά την υποστελέχωσή της.

Με το πρόβλημα αυτό να είναι γενικευμένο, οι συνδικαλιστικοί φορείς των μηχανικών του Δημοσίου βλέπουν, στις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, προσπάθειες για υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

Για αυτό και προχωρούν στην συγκριμένη αποχή, ζητώντας μεταξύ άλλων επαρκή στελέχωση των ΥΔΟΜ με μηχανικούς ΠΕ και ΤΕ όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού, αποσαφήνιση της κατάστασης των ΥΔΟΜ, προσλήψεις και σύγχρονο εξοπλισμό στις Υπηρεσίες  αλλά και κατάργηση του νομικού πλαισίου που επιτρέπει τις προσωρινές και κατά τους ίδιους νομικά επισφαλείς ή αμφισβητούμενες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην ΕΕΤΑΑ ή στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

Διεκδικούν δηλαδή Υπηρεσίες Δόμησης που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον και το Δημόσιο Συμφέρον.

Από ποιες αρμοδιότητες απέχουν οι μηχανικοί

Οι μηχανικοί του Δημοσίου θα πραγματοποιήσουν απεργία – αποχή από:

Α. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχος πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχος μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική & υγιεινής των οικοδομών, έλεγχος προστίμων – χρηματικοί κατάλογοι, αδειοδοτήσεις – κατοχυρώσεις & ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) και έλεγχος για χορήγηση παρεκκλίσεων, για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, με σκοπό την ανάδειξη των τεραστίων προβλημάτων, στη στελέχωση και τη λειτουργία τους από 23 Ιανουαρίου έως και 13 Φεβρουάριου 2023.

Β. Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κλπ.

Γ. Τη συμμετοχή των μελών μας στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’.

Δ. Την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των ελεγκτών δόμησης

Παράλληλα έχουν προκηρύξει Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12μ.μ. και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 10.00 π.μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.