Διαμαρτυρια Δημαρχου Κομοτηνης για την παυση προγραμματων Μαζικου Αθλητισμου

Γ. Γκαράνης: «Απαράδεκτη η απόφαση του Υπουργείου»

«Τα ποσά που δαπανώνται δεν ανταποκρίνονται στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος» ισχυρίζεται το υπουργείο

Την έντονη διαμαρτυρία του για την παύση της κρατικής χρηματοδότησης για το έτος 2021-2022 των προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού, εκφράζει ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Είχε προηγηθεί έγγραφο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με το οποίο ενημερώνει τους Δήμους όλης της χώρας ότι στο «πλαίσιο του ανασχεδιασμού και της αναμόρφωσης των Προγραμμάτων Άθλησης για όλους η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δε θα συμμετάσχει οικονομικά στα προγράμματα για το έτος 2021-2022».

«Ως Δήμος Κομοτηνής θεωρούμε κοινωνικά απαράδεκτη την απόφαση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» τονίζει σε σχετική του δήλωση ο κ. Γκαράνης για να υπογραμμίσει πως «από το 1981, οπότε και θεσπίστηκαν και πρωτοεφαρμόστηκαν τα προγράμματα αυτά, δε διακόπηκαν ποτέ». Μάλιστα ο δήμαρχος Κομοτηνής θυμίζει πως «ακόμη κι όταν οι μνημονιακές οικονομικές συνθήκες περιέκοψαν τα κονδύλια της συμμετοχής του Υπουργείου και οι Δήμοι αναλάβαμε ένα μεγάλο οικονομικό μέρος της υλοποίησής τους, καμία ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δε διανοήθηκε να τα σταματήσει». Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί «η κοινωνική συνεισφορά τους είναι τεράστια. Χιλιάδες αθλούμενοι- ωφελούμενοι σε όλη τη χώρα, που ανήκουν σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες έχουν την ευκαιρία με ένα ελάχιστο τίμημα να αθλούνται και να απολαμβάνουν τα τεράστια σωματικά και ψυχικά οφέλη της οργανωμένης άσκησης. Ταυτόχρονα, χιλιάδες γυμναστές βρίσκουν απασχόληση στο αντικείμενό τους, ειδικά στις μέρες μας, όπου οι ευκαιρίες για απασχόληση έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα».

Όσο για την επίκληση του Υφυπουργού στο έγγραφο που απεστάλη στους Δήμους για τις συνθήκες πανδημίας ο δήμαρχος Κομοτηνής απαντά πως «είναι το λιγότερο άστοχη και ανεδαφική, καθώς το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας έχουν επιτραπεί να ξεκινήσουν με την ορθή τήρηση των μέτρων υγειονομικής προφύλαξης».

Έστω και την ύστατη στιγμή ο Δήμαρχος Κομοτηνής ζητά από τον αρμόδιο Υφυπουργό να αναθεωρήσει τη στάση του και να ακυρώσει την απόφασή του για το σταμάτημα των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού. «Πρέπει να επαναλειτουργήσουν για την περίοδο 2021-2022 τα προγράμματα που προσφέρουν υγεία και ευεξία σε χιλιάδες συμπολίτες μας, που δεν έχουν την ευχέρεια να καταφύγουν σε γυμναστήρια για να αθληθούν» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Αθλητισμού

Από την πλευρά του το υπουργείο εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως η αναφορά περί κατάργησης και περικοπής των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους είναι δάκτυλος ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνουν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού «δεν καταργούν και δεν περικόπτουν τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο), όπως παραπλανητικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα εξηγούν πως στο πλαίσιο της επιβεβλημένης και αναγκαίας αναδιάταξης, ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης των Π.Α.γ.Ο. με κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους -και όχι κατάργησής τους- το Υφυπουργείο Αθλητισμού αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει οικονομικά για την περίοδο 2021-2022 στα ανωτέρω προγράμματα, με την υπάρχουσα δομή τους.

Το υφυπουργείο Αθλητισμού ξεκαθαρίζει πως τα Προγράμματα των Π.Α.γ.Ο  επιβάλλεται να επανεξετασθούν πλήρως, καθώς τα ποσά που δαπανώνται (6,439 εκατ. ευρώ) δεν ανταποκρίνονται στην αποτελεσματικότητα τους στις τοπικές κοινωνίες και για τους λόγους αυτούς εγείρονται εύλογες διαμαρτυρίες. Εξηγώντας την θέση αυτή το Υπουργείο επισημαίνει πως προκειμένου τα Π.Α.γ.Ο. να καταστούν αποδοτικότερα και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων ανά την Επικράτεια, αλλά και των αθλουμένων τους, καθώς και να προωθούν στην πράξη τον μαζικό αθλητισμό, πρέπει να επαναοριοθετηθούν σε πλαίσιο στοχευμένων δράσεων, όπως για παράδειγμα  ο προσανατολισμός τους σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Κι επιπλέον να ελέγχεται η εφαρμογή τους και να αξιολογείται το παραγόμενο αποτέλεσμά τους.

Στο πλαίσιο αυτό το υφυπουργείο επισημαίνει πως ζητήθηκε ήδη από την αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Γ.Α. να  καταθέσει άμεσα πλήρες αναμορφωμένο σχέδιο με «πακέτο» προτάσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί, όσο το δυνατό ταχύτερα, η αναδιάταξη των Π.Α.γ.Ο. σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.  Σκοπός η αναδιαμόρφωση των Π.Α.γ.Ο. από την νέα περίοδο, ώστε να καταστούν πιο λειτουργικά και αποδοτικά με διαφανείς κανόνες.

«Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους οφείλουν να απευθύνονται σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, που όντως τα έχουν ανάγκη και τα χρήματα που δαπανά η Πολιτεία να πιάνουν τόπο και να έχουν αντίκρισμα, όπως επιθυμεί κάθε Έλληνας φορολογούμενος» τονίζει κλείνοντας το υπουργείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.