Διακριση για 8 μαθητες του 10ου Δημοτικου Σχολειου Κομοτηνης

Βραβεύτηκαν για το ζωγραφικό τους έργο στον διαγωνισμό του υπ. Παιδείας «200 χρόνια από το 1821»

Οχτώ μαθητές  του Τμήματος Ε3 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής βραβεύτηκαν σε τελετή βράβευσης στο Μέγαρο Μουσικής  Αθηνών, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, για το έργο τους «Η Θράκη στον Ιερό Αγώνα του 1821», που εκτίθεται πλέον στην αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής.

Όπως μετέφερε η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Ελευθερία Σιώπη «οι μαθητές έσκυψαν με σεβασμό το κεφάλι στα μαρτύρια, τον ξεριζωμό των προγόνων τους, για να μην απαρνηθούν Θρησκεία και Πατρίδα. Ζωγράφισαν τη δικιά μας Μπουμπουλίνα, την Κυρά των θαλασσών, τη Δόμνα Βισβίζη, που με το μπρίκι της Καλομοίρα, πρόσφερε τα πάντα για τη Λευτεριά. Έσβησε φτωχή και λησμονημένη.Φιλοτέχνησαν τον δικό μας Μπουρλοτιέρη των Ψυχών, τον δικό μας Παπαφλέσσα, τον Επίσκοπο Μαρωνείας Κωνστάντιο Α΄, μυημένο στη Φιλική Εταιρεία, που με Θράκες και Θασίτες Αγωνιστές, θυσιάστηκαν στην επαναστατημένη Μακεδονία, στο πλάι του Εμμανουήλ Παπά. Μας θύμισαν πως οι Θράκες Αγωνιστές έκαναν πράξη το «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» του Αλέξανδρου Υψηλάντη, όταν διέβη τον Προύθο ποταμό».

Η ίδια σημείωσε πως «μέσα  από  ζωγραφιές και μηνύματα, οι 8 μαθητές αναζητούν μια θέση στην Επίσημη Ιστορία της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, για τη λησμονημένη ψηφίδα της Θράκης στον Ιερό Αγώνα του 1821» θυμίζοντας και την πρόσφατη επιστολή προς την υπουργό παιδείας που απέστειλαν για το θέμα μαθητές του σχολείου.

Τα ονόματα των 8 μαθητών του Σχολείου που φιλοτέχνησαν τη βραβευμένη ζωγραφιά είναι:  Αντωνιάδης Απόστολος,  Βαγενά Ιόλη-Κωνσταντίνα,  Ζαφειριάδη Αικατερίνη,  Λουρμπάκης Δαμιανός,  Πάντογλου Ραφαήλ, Ρούφος Αντώνιος,  Τζώγας Λουκάς,  Φιλιππίδου Χρύσα.

Να σημειωθεί ότι τα παιδιά εκπροσωπήθηκαν από τη Δασκάλα του Τμήματος Γιαννούλα Μπαλάσκα και τον Εικαστικό του Σχολείου Ζήση Κουτίδη, που παρέλαβαν το τιμητικό βραβείο από την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, σε μία λαμπρή τελετή στην οποία παρίσταντο ακόμη η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι Υφυπουργοί Ζέτα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.