Διακοπτουν την πιστωση στον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοι

Νέες περιπέτειες για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την ερχόμενη Τετάρτη, μετά από την απόφαση των φαρμακοποιών να διακόψουν οριστικά την πίστωση στον Οργανισμό, αντιδρώντας στη μη καταβολή οφειλών του, οι οποίες ανέρχονται στα 270 εκατ. ευρώ για το 2012 και στα 250 εκατ. ευρώ για το 2011. Ο ΕΟΠΠΥ δήλωσε αδυναμία να εξοφλήσει άμεσα τις οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από τη μεριά τους δηλώνουν με σαφήνεια ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να κάνουν άλλο υπομονή. Παράλληλα με τη διακοπή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται και σε 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τέταρτη, ένα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη γενική τους συνέλευση, στην οποία θα ληφθεί η οριστική απόφαση. Την ίδια ώρα, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξακολουθεί να υπολειτουργεί και για το λόγο αυτό δόθηκε παράταση στη χειρόγραφη συνταγογράφηση μέχρι τις 21 Μαΐου.

«Είμαστε αναγκασμένοι πλέον να κοιτάξουμε εμάς και τις οικογένειές μας»

Για έντονο οικονομικό αδιέξοδο, που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Ροδόπης, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «είμαστε αναγκασμένοι πλέον να κοιτάξουμε εμάς και τις οικογένειες μας». «Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι θα αναστείλουμε την πίστωση στους ασφαλισμένους», επισήμανε, «αλλά βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ο «Τειρεσίας» χτυπάει την πόρτα του φαρμακείου. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε άλλο στις πλάτες μας τη φαρμακευτική περίθαλψη με δικά μας χρήματα, με το υστέρημά μας. Όχι μόνο οι τσέπες μας είναι άδειες, αλλά απειλούμαστε και με την υπαγωγή μας στον «Τειρεσία». Οι τράπεζες δυστυχώς δεν περιμένουν, αυτή τη στιγμή έχουν σφραγίσει επιταγές φαρμακοποιών και από το νομό Ροδόπης». Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ροδόπης, οι φαρμακοποιοί μόνο για το 2011 έχουν λαμβάνειν γύρω στο 1 εκατ. ευρώ, ενώ πολλαπλάσιες υπολογίζονται οι οφειλές που αφορούν το 2012.

«Ένα όνειρο του Ανδρέα Λοβέρδου γίνεται εφιάλτης και για ασφαλισμένους και για φαρμακοποιούς»

«Δηλώθηκε επισήμως ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα φάρμακα του Έλληνα ασφαλισμένου», τόνισε ο κ. Χαλιγιάννης, σχολιάζοντας ότι «αυτός ο ασφαλιστικός γίγαντας καταρρέει και ένα όνειρο του Ανδρέα Λοβέρδου γίνεται εφιάλτης και για ασφαλισμένους και για φαρμακοποιούς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.