Διαδικτυακη συναυλια για το περιοδικο «Σχεδια»: Μουσικη που επουλωνει πληγες

Η φετινή συναυλία «Encore – Ενα τραγούδι για τη Σχεδία» θα είναι διήμερη και σε αυτή συμμετέχουν πάνω από 50 καλλιτέχνες

Όσοι κυκλοφορούσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ίσως το παρατήρησαν. Το προηγούμενο εξάμηνο, η «Σχεδία», το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, δεν πωλούνταν, ως συνήθως, στα διάφορα σημεία της κάθε πόλης. Αιτία, οι περιορισμοί της κυκλοφορίας. Φυσικά, οι άνθρωποι του περιοδικού, προερχόμενοι από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, είχαν ανάγκη το μικρό έσοδο που τους πρόσφερε η πώλησή του. Καλά και άγια τα υπόλοιπα προγράμματα της «Σχεδίας», όμως οι βασικές ανάγκες των μελών της χρειάζονταν μια επιπλέον υποστήριξη.

Ηταν περίπου ένα χρόνο πριν όταν, σε μια αντίστοιχη συγκυρία, η πολλαπλώς δραστήρια ομάδα της United We Fly αποφάσισε να ολοκληρώσει το διαδικτυακό μουσικό φεστιβάλ της «Stay Home Sessions» με μια τελική συναυλία: θα λεγόταν «Encore», θα καλούσε όλους τους καλλιτέχνες που είχαν συμμετάσχει στη διοργάνωση και θα περιλάμβανε από ένα βιντεοσκοπημένο τραγούδι τους, με στόχο να διατεθεί στη «Σχεδία» το σύνολο των εσόδων της βραδιάς.

Φέτος το εγχείρημα επαναλαμβάνεται ενισχυμένο: η φετινή συναυλία «Encore – Ενα τραγούδι για τη Σχεδία» θα είναι διήμερη και θα μεταδοθεί στις 12 και 13 Μαΐου, στις 9 μ.μ. Αντί για είκοσι, οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα είναι αυτή τη χρονιά πάνω από πενήντα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της εγχώριας μουσικής. Ενδεικτικά, θα συμμετάσχουν ο Παύλος Παυλίδης, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Sugahspank!, η Νεφέλη Φασούλη με τον Φοίβο Δεληβοριά, η Κατερίνα Πολέμη, ο Theodore, ο Φώτης Σιώτας, ο Monsieur Minimal, ο Leon of Athens, η Ειρήνη Σκυλακάκη, το Παιδί Τραύμα, οι Dury Dava, η Matina Sous Peau, οι Callas, οι Big Nose Attack κ.ά.

Με ποιες σκέψεις, με ποιες ελπίδες συμμετέχουν οι ίδιοι στη συναυλία; Η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Ειρήνη Σκυλακάκη εύχεται να βοηθήσει με τον τρόπο της έναν «τόσο καλό σκοπό» και πιστεύει ότι «η μουσική λειτουργεί θεραπευτικά και επουλώνει τις πληγές». Εξπέρ στα mash ups και στις διασκευές, η Matina Sous Peau, που βρίσκει πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι μετά τόσους μήνες απουσίας η «Σχεδία» κυκλοφορεί και πάλι στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εύχεται να μην ξαναπεράσει τέτοιες δυσκολίες «και να συνεχίζει να προσφέρει ένα τόσο σημαντικό, ειδικά για την περίοδο που βιώνουμε, κοινωνικό έργο».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι το σύνολο και όχι απλώς ένα ποσοστό των εσόδων της συναυλίας που θα διατεθεί για τις ανάγκες του περιοδικού και των ανθρώπων του. Οι ακροατές θα μπορούν να προσφέρουν από 50 λεπτά έως 5 ευρώ αγοράζοντας το εισιτήριό τους από τη διεύθυνση viva.gr/tickets/music/streaming/encore.

Το επίπεδο του πολιτισμού

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο κιθαρίστας Δημήτρης Μυστακίδης, «το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας είναι ευθέως ανάλογο με τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους αδύνατους. Σε αυτούς που για οποιονδήποτε λόγο βρέθηκαν σε δυσχερή θέση. Πόσο μάλλον όταν ο αγώνας αυτών των ανθρώπων για ανάκαμψη δίνεται με αξιοπρέπεια. Η “Σχεδία”, για εμένα, είναι το όχημα στην πορεία τους για μια καλύτερη ζωή και φυσικά θα είμαι δίπλα τους με ό,τι μπορώ να προσφέρω».

Από τη μεριά του, ο βιολιστής Φώτης Σιώτας δηλώνει χαρούμενος που συμμετέχει στην πρωτοβουλία της United We Fly και παρατηρεί το εξής απλό αλλά ουσιαστικό: «Η μουσική, πέρα από την ευχαρίστηση της ακρόασης, της διασκέδασης, του χορού, μπορεί να είναι και μια αγκαλιά, ένα χάδι, μια συντροφιά. Στηρίζω τους ανθρώπους της “Σχεδίας”. Θα τους συναντήσετε στον δρόμο, όπου διαθέτουν το περιοδικό, και θα τους καταλάβετε από το χαμόγελο και την καρδιά τους που αντηχεί».

Πηγή: Καθημερινή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.