Δια ζωσης διδασκαλια και εμβολιαστικα κεντρα σε καθε campus αναμενουν τους φοιτητες του ΔΠΘ απο Σεπτεμβρη

Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας: «Αναγκαιότητα η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση, ηθική, ακαδημαϊκή και κοινωνική υποχρέωση όλων ο εμβολιασμός»

Στη δια ζώσης εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην ακαδημαϊκή κανονικότητα, όσο το δυνατόν, αναμένεται να επιστρέψουν από τον προσεχή Σεπτέμβρη οι φοιτητές και οι φοιτήτριες όλης της χώρας, ανάμεσά τους και αυτοί του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Στην δια ζώσης εκπαίδευση ως αναγκαιότητα αλλά και στην ηθική, ακαδημαϊκή και κοινωνική υποχρέωση του συνόλου των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική, και όχι μόνο, διαδικασία για εμβολιασμό, όπως εξήγησε η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ.Ζωή Γαβριηλίδου, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», ούτως ώστε «να συμβάλλουμε μέσω αυτού τόσο την προστασία ημών των ιδίων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και της κοινωνίας και φυσικά των ευπαθών ομάδων».

Σε συνέχεια μάλιστα και του σχετικού αιτήματος από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, όπως εξήγησε κάθε campus του ΔΠΘ θα διαθέτει το δικό του εμβολιαστικό κέντρο, ούτως ώστε να λειτουργήσει ως «εργαλείο για την προώθηση του εμβολιασμού», ενώ όπως τόνισε ενδέχεται, χωρίς να υπάρχει κάτι επίσημο αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο να προχωρήσει και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, γεγονός που η ίδια έκρινε ως θετικό.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Γαβριηλίδου το ΔΠΘ θα «τρέξει» σε συνεργασία με τους φοιτητές του και μία καμπάνια ενημέρωσης προς την φοιτητική κοινότητα για την αξία του εμβολιασμού «ώστε να επιστρέψουμε όλοι με ασφάλεια στις αίθουσες» για να υπογραμμίσει πως ευχή όλων είναι σταδιακά, η κανονικότητα να επιστρέψει και σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου, με βασικά εργαλεία τον εμβολιασμό, την χρήση μάσκα και λοιπών μέτρων.

Η επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση με την βασική προϋπόθεση του εμβολιασμού αποτελεί άλλωστε και εισήγηση της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία σε πρόσφατη ανακοίνωσή της εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της εφαρμογής και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε τμήματα κυρίως των Περιφερειακών Πανεπιστημίων.

Αναμένονται απώλειες φοιτητών και στο ΔΠΘ – Από Σεπτέμβρη τα ασφαλή συμπεράσματα

Ερωτηθείσα σχετικά η κ Γαβριηλίδου εξήγησε πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προβλημάτισε και το ΔΠΘ, καθώς και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας, γεγονός που εκφράστηκε και μέσα από την ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων με την οποία ζητείται η ενίσχυση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων με τρόπο εφικτό ούτως ώστε να μην έχουν μεγάλες απώλειες προς τους φοιτητές.

Η Αντιπρύτανης αναφέρθηκε και στις πρώτες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για περισσότερους από 25.000 υποψηφίου που μένουν εκτός των ελληνικών πανεπιστημίων εξηγώντας πως και στο ΔΠΘ αναμένονται απώλειες χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα. «Κι αυτό γιατί το μέτρο δεν εφαρμόστηκε πλήρως» τόνισε για να εξηγήσει πως «ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι φοιτητές να κάνουν διπλό μηχανογραφικό, αρχικά με περιορισμένο αριθμό δηλώσεων και ακολούθως με έναν άλλο αριθμό δηλώσεων, γεγονός που δεν έγινε με τα παιδιά να δηλώνουν μια φορά μόνο όσες επιλογές θέλουν». «Αυτό μπορεί να μας φέρει σε δυσχερή θέση» τόνισε καθώς «δύσκολα κάποιος από Αθήνα και  Θεσσαλονίκη θα δηλώσει το ΔΠΘ στις πρώτες επιλογές, όχι γιατί δεν έχουμε ποιότητα στα προγράμματα σπουδών μας – ίσα ίσα σε κάποια τμήματα είμαστε και πολύ μπροστά, στο ΤΕΦ, τα ΤΕΦΑΑ κτλ.-  αλλά σε σχέση με το πόσο κοντά είναι ένα τμήμα στο κέντρο κ.ο.κ.».

Η κ.Γαβριηλίδου εξήγησε επίσης πως ήδη από τον Μάρτιο όταν και κλήθηκαν τα Τμήματα να δηλώσουν την ΕΒΕ που επιθυμούσαν δεν είχαν αντιληφθεί της αξία της, παρουσιάζοντας την τάση να δηλώνουν ψηλές βάσεις, υπό την λογική ότι θα τους διασφάλιζε και «καλύτερους» φοιτητές. Όπως τόνισε όμως αυτό δεν έγινε και μάλιστα υπήρχαν και τμήματα που κινδύνεψαν να μείνουν χωρίς φοιτητές. Στο ΔΠΘ οι πρυτανικές αρχές «έτρεξαν» μια καμπάνια ενημέρωσης προς τα τμήματα ώστε να γίνει κατανοητή η χρησιμότητα της ΕΒΕ, με την ίδια να αποτιμά θετικά τον καθορισμό της ΕΒΕ για τα τμήματα του ΔΠΘ.

Καμπάνια «προσέλκυσης» νέων φοιτητών από Σεπτέμβρη σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια  

Ερωτηθείσα ως προς τους τρόπους στήριξης που θα μπορούσε η πολιτεία να βρει προς τα περιφερειακά πανεπιστήμια η ίδια ανέφερε το παράδειγμα των επιδομάτων προς τους φοιτητές, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αυτό θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε «να είναι συνταγματικός και να μην αποτελεί διάκριση των φοιτητών που θα έρθουν εδώ, σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια» ενώ ανακοίνωσε και τη δράση ενημέρωσης που θα αναλάβει  το ΔΠΘ από τον προσεχή Χειμώνα, ώστε «να πείσει τους μαθητές των λυκείων της ευρύτερης Περιφέρειας, να προτιμήσουν εμάς στις πρώτες τους επιλογές».

Μια δράση που έχει πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν και αναμένεται να ξεκινήσει όπως έκανε γνωστό η ίδια από Σεπτέμβρη σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.