Μ. Τσακας: «Δεν υπαρχει πλεον τιποτα που μπορει να καθυστερησει το εργο μας»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ μιλά στον "ΠτΘ" για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στην ΠΑΜ-Θ

«Θα μπορούμε να συνδέουμε πολίτες, επιχειρήσεις και βιομηχανίες στο δίκτυο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του»

«Το ζητούμενο είναι να ετοιμαστεί και η περιοχή για να υποδεχτεί τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει και να υπάρχουν και άνθρωποι με όρεξη για δουλειά»

Στην Ξάνθη αναμένεται να βρεθεί σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου μεταξύ άλλων θα παρευρεθεί σε εκδήλωση στο 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης, που θα σημάνει την εκκίνηση των εργασιών για την παροχή φυσικού αερίου στην πόλη, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην περιοχή μας ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ και εδώ και λίγες ημέρες μέλος του Δ.Σ. του μεγαλύτερου Συνδέσμου Διανομής Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικού Ρεύματος GEODE μίλησε το πρωί της Τετάρτης, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 αλλά και τα επόμενα σχέδια της εταιρείας για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου.

Ο κ. Τσάκας μίλησε για την έναρξη των εργασιών της κατασκευής του δικτύου στην ΑΜΘ, τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και επιχειρήσεις, και κάλεσε την τοπική κοινωνία να «προετοιμαστεί» ώστε να είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει και στην αναπτυξιακή προοπτική που θα δημιουργήσει το έργο στην περιοχή μας.

Μάριος Τσάκας όμως…

ΠτΘ: Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα διατελείτε πλέον και επίσημο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μεγαλύτερου Συνδέσμου Διανομής Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικού Ρεύματος στην Ευρώπη. Είναι μάλιστα η πρώτη ελληνική συμμετοχή. Τι σηματοδοτεί η εκλογή σας στο διοικητικό συμβούλιο;

Μ.Τ.: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την εταιρεία μας και για μένα προσωπικά, η εκπροσώπηση της χώρας μας σε έναν από τους φορείς που είναι Policymakers, δηλαδή αποτελείται από ανθρώπους που συμμετέχουν διατυπώνουν και οδηγούν πλέον σε επίπεδο Ευρώπης πολιτικές για την απολιγνιτιοποίηση, την είσοδο των ανανεώσιμων πηγών – έργα που είναι πολύ βασικά σε επίπεδο χώρας – . Ο GEODE είναι ένας από τους φορείς που επιτελούν πολύ σημαντικό έργο, οπότε είναι ιδιαιτέρως σημαντικό η εταιρεία μας και η χώρα μας, να εκπροσωπείτε εκεί στο διοικητικό συμβούλιο.

«Υπάρχει πλέον επίσημο έργο της ΔΕΔΑ στην ΠΑΜ-Θ»

ΠτΘ: κ. Τσάκα το έργο του δικτύου φυσικού αερίου για την Περιοχή της ΠΑΜ-Θ είναι ένα έργο πολυαναμενόμενο αλλά και πολυχρονισμένο. Η επίσκεψή σας στην περιοχή μας γίνεται με αφορμή και την εκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή πλέον του δικτύου, που θα γίνει την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση στην Ξάνθη παρουσία μεταξύ άλλων και του Πρωθυπουργού. Μπορούμε να μιλούμε πλέον και για την ουσιαστική έναρξη των εργασιών;

Μ.Τ.: Το κύριο άγχος μας ήταν να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε και σ’ αυτά που κάνουμε. Επιχειρούμε μέσα στο ελληνικό περιβάλλον, όπου εμφανίζονται καθημερινά χιλιάδες εμπόδια που εμποδίζουν την υλοποίηση των έργων, ωστόσο νομίζω ότι είμαστε εντελώς μέσα στους χρόνους μας. Οι εργασίες όπως είναι χαράξεις αγωγών κ.α., στις τέσσερις πόλεις, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Κομοτηνή ξεκίνησαν από σήμερα. Από σήμερα δηλαδή υπάρχει επίσημα έργο στις τέσσερις πόλεις της ΑΜΘ και  σε λίγο καιρό και σε Ορεστιάδα Καβάλα, αλλά πλέον δεν μιλάμε για ένα έργο που θα ξεκινήσει. Από σήμερα συνεργεία εργάζονται στα προπαρασκευαστικά έργα του σκαψίματος.

«Το τέλος του 2023 το πρώτο σημαντικό ορόσημο, ωστόσο μετά συνεχίζουμε»

ΠτΘ: Κάνοντας μια σύντομη περιγραφή του έργου για πόσα χιλιόμετρα δικτύου μιλάμε, σε πόσες συνδέσεις αυτό θα αφορά και πότε θα μπορούμε να μιλάμε για την ύπαρξη φυσικού αερίου στην περιοχή της ΑΜΘ;

Μ.Τ.: Η ολοκλήρωση του έργου αυτού – γιατί εννοείτε ότι συνδέσεις και επεκτάσεις θα συνεχίζονται- τοποθετείται το 2023. Η εταιρεία από εκεί και πέρα θα συνεχίσει κανονικά, απλά μέχρι τότε τρέχει το συγχρηματοδοτούμενο έργο από μας και από την περιφέρεια ΑΜΘ, οπότε το πρώτο σημαντικό ορόσημο είναι το τέλος του ’23 που τελειώνει αυτό το κομμάτι του έργου. Σε αυτό το κομμάτι εμείς από την πρώτη μέρα – γιατί είχαμε την τύχη στις τέσσερις πόλεις που αναφέραμε να υπάρχει ήδη υποδομή, ο κεντρικός αγωγός της ΔΕΔΑ – θα μπορούμε να συνδέουμε πολίτες, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, στα δίκτυά μας. Άρα δεν απαιτείται ένα διάστημα 6-8 μηνών για να γίνουν κάποια πρώτα έργα κλπ. Από την πρώτη μέρα μπορούν να συνδεθούν πολίτες και επιχειρήσεις. Υπάρχει μια αρχική βάση γύρω στις 12.000-13.000 πολιτών σε επίπεδο ΠΑΜ-Θ αλλά αυτό είναι ενδεικτικό και αφορά την απαίτηση του ΕΣΠΑ. Αν το έργο κυλήσει όπως αναμένουμε, με μεγάλο ενδιαφέρον που όπως δείχνει μέχρι στιγμής από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες υπάρχει – αυτά τα νούμερα θα είναι ενδεικτικά και θα πάμε σε πολύ μεγαλύτερα.

«Είναι στους βασικούς μας στόχους να πάμε τόσο στις Πανεπιστημιουπόλεις Ξάνθης και Κομοτηνής όσο και στην Πρυτανεία του ΔΠΘ»

ΠτΘ: Η ΔΕΔΑ από την έναρξη της λειτουργίας της απευθυνόταν κυρίως στο κομμάτι των βιομηχανιών. Εσείς μας μιλάτε και για οικιακούς καταναλωτές και φορείς. Ένας από τους φορείς που έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον που έχει αποτελέσει και «προϊόν» ρεπορτάζ είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Μ.Τ.: Μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Δημοκρίτειο έδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Ήρθαμε σε επαφή με τις πρυτανικές αρχές και φυσικά είναι στους στόχους μας να πάμε και στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής και της Ξάνθης και εννοείται στα κεντρικά τους κτίρια. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς τους να τρέξουν γρήγορα και τις απαιτούμενες εσωτερικές εγκαταστάσεις, γιατί εμείς θα φέρουμε το αέριο στην πόρτα τους, αλλά πρέπει γρήγορα και οι φορείς να τρέξουν το κομμάτι της εσωτερικής εγκατάστασης. Ειδικά σε ό, τι αφορά το ΔΠΘ, η διοίκηση μου φάνηκε πολύ ώριμη και πολύ συνειδητοποιημένη και φαίνεται ότι κι εκεί πολύ σύντομα θα μπορέσουμε από κοινού να καταστήσουμε εφικτή την «υποδοχή» του φυσικού αερίου. Όπως αντιλαμβάνεστε για τέτοιους φορείς όπως το ΔΠΘ μια τέτοια υποδομή συνεπάγεται εξοικονόμηση πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

ΠτΘ: Υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από αντίστοιχους φορείς της ΠΑΜΘ;

Μ.Τ.: Όλοι δειλά δειλά δείχνουν ενδιαφέρον. Τα νοσοκομεία, η Περιφέρεια, η Παλιές Νομαρχίες, τα σχολεία, είναι φορείς που θα ενσωματωθούν σε αυτή τη διαδικασία, απλώς έχουν και αυτοί αντίστοιχη γραφειοκρατία για να δημοπρατήσουν τα εσωτερικά έργα κ.ο.κ. Επομένως θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος, αλλά νομίζω ότι όλοι θα μπουν στη λογική αυτή και όλοι θα απολαύσουν τα προνόμια του φυσικού αερίου.

Η ανησυχία μας είναι όχι αν θα δημιουργήσουμε κάποιες θέσεις εργασίας  από την έλευση του αερίου, αλλά το αν θα μπορέσει να καλυφθεί η ζήτηση σε θέσεις. Αν βάλουμε ότι στην περιοχή σας θα πρέπει να γίνουν κάποιες χιλιάδες συνδέσεις, απαιτούνται πολλά ιδιωτικά συνεργεία. Έχω κάποιες αμφιβολίες και φοβίες, αν θα μπορέσουν τα τεχνικά γραφεία, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ο.κ. να εκπαιδευτούν για να μπορούν να κάνουν τα έργα του φυσικού αερίου. Εκεί φυσικά θα συμβάλουμε κι εμείς. Θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, σε πολλά επίπεδα, θα ανοίξουν μαγαζιά οι πάροχοι που θα πουλάνε φυσικό αέριο, θα έρθουν κι άλλα συνεργεία, θα δουλέψουν και τα ξενοδοχεία από αυτούς που θα δουλεύουν στα έργα κ.ο.κ. Όπως καταλαβαίνετε είναι πολλά τα επίπεδα που επιδρά στις τοπικές κοινωνίες το έργο μας

ΠτΘ: Η ΔΕΔΑ τι αναλαμβάνει; Θα είναι και η εταιρεία που πέραν της κατασκευής, θα διαχειρίζεται και τις συνδέσεις του φυσικού αερίου;

Μ.Τ.: Η ΔΕΔΑ είναι δικαιούχος και έχει υποχρέωση να κατασκευάσει τα δίκτυα, να κάνει τις συνδέσεις μέχρι τις μάντρες των κατοικιών, και να συντηρεί τα δίκτυα. Σύμφωνα με την διαδικασία αφού ο ενδιαφερόμενος απευθυνθεί σε έναν ιδιώτη μηχανικό που θα κάνει την εσωτερική εγκατάσταση, η δική μας εταιρεία έρχεται και ενεργοποιεί τη σύνδεση. Από εκεί και πέρα ο ενδιαφερόμενος επιλέγει τον πάροχο που επιθυμεί, με τη ΔΕΔΑ να μην εμπλέκεται στην εμπορία του φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η παροχή φυσικού αερίου σε μια κατοικία ή μια επιχείρηση.

ΠτΘ: Οι αιτήσεις για τις συνδέσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε κάποιες περιοχές. Με ποιόν τρόπο μπορεί να συνδεθεί κάποιος με το φυσικό αέριο;

Μ.Τ.: Το πρώτο και βασικότερο όλων είναι ότι πρέπει γρήγορα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κάνουν αιτήσεις μέσω του site μας. Πιστεύω ότι στα τέλη του καλοκαιριού θα ανοίξουν και τα καταστήματά μας, στις τέσσερις πόλεις που αναφέραμε στην ΑΜΘ, τα οποία θα εξυπηρετούν ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν κάποια δυσκολία με το διαδίκτυο αλλά και για να μπορούμε να έχουμε εντονότερη τοπική παρουσία. Το βασικότερο είναι να γίνουν αιτήσεις, ώστε να ενταχθούν στον προγραμματισμό μας, γιατί η όδευση του δικτύου, εκτός κάποιες γενικές αρχές που είναι τεχνικές. Μετά έχει να κάνει και με τη ζήτηση που υπάρχει από τους πολίτες. Άρα είναι πολύ βασικό να γίνουν γρήγορα αιτήσεις, να κατατεθούν τα χαρτιά, ώστε και εμείς να σχεδιάζουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, τα σημεία στα οποία θα αναπτυχθεί το δίκτυό μας. Εμείς τα βγάζουμε σε επίπεδο πενταμήνου, λέμε λοιπόν ότι αυτό το πεντάμηνο θα σκάψουμε αυτούς τους δρόμους και σε αυτούς τους δρόμους θα γίνονται αιτήσεις, θα προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες συμβασιοποίησης και εν συνεχεία κατασκευής από τους εργολάβους μας των συνδέσεων. Υπάρχει πλήρης επάρκεια σε συνεργεία κλπ. έχουν τελειώσει όλα τα δημοπρατικά και οι διαγωνισμοί και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να καθυστερήσει το έργο μας πλέον.

«Η εξοικονόμηση μπορεί να αγγίξει και το 50% σύμφωνα με τα όσα μας έχουν ήδη αναφέρει επιχειρήσεις»

ΠτΘ: κ. Τσάκα, γιατί να βάλει κάποιος φυσικό αέριο;

Μ.Τ.: Το πρώτο που κοιτάζουμε όλοι είναι το κόστος. Η εξοικονόμηση είναι τουλάχιστον 30-40% και λέω τουλάχιστον, γιατί επιχειρήσεις επί πραγματικών δεδομένων που έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις, πολλές ώρες την ημέρα σε συνεχή κατανάλωση κλπ, μας αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις η εξοικονόμηση ξεπερνάει και το 50%. Μια επιχείρηση που μπορεί να πληρώνει αυτή τη στιγμή για τις κουζίνες, τη θέρμανση της κ.ο.κ.  2.000-3.000 ευρώ, αν ρίξει το κόστος αυτό στα μισά καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι για τις επιχειρήσεις και φυσικά και για τις κατοικίες. Εμείς απευθυνόμαστε σε περιοχές που έχουν κρύο, αυτό είναι και το θετικό του έργου μας. Έχουμε κρύο, δεν είμαστε στη νότια Ελλάδα, άρα πληρώνουν πολλά λεφτά σε θέρμανση και ένα 40% εξοικονόμηση καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ σημαντικό.

«Το έργο μας επιδρά σε πολλά επίπεδα στις τοπικές κοινωνίες»

ΠτΘ: Ποια είναι τα παράλληλα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες πέραν των επιπλέον θέσεων εργασίας;

Μ.Τ.: Η ανησυχία μας είναι η αντίθετη, όχι αν θα δημιουργήσουμε κάποιες θέσεις εργασίας  από την έλευση του αερίου, αλλά το αν θα μπορέσει να καλυφθεί η ζήτηση σε θέσεις. Αν βάλουμε ότι στην περιοχή σας θα πρέπει να γίνουν κάποιες χιλιάδες συνδέσεις, απαιτούνται πολλά ιδιωτικά συνεργεία. Έχω κάποιες αμφιβολίες και φοβίες, αν θα μπορέσουν τα τεχνικά γραφεία, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ο.κ. να εκπαιδευτούν για να μπορούν να κάνουν τα έργα του φυσικού αερίου. Εκεί φυσικά θα συμβάλουμε κι εμείς. Θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, σε πολλά επίπεδα, θα ανοίξουν μαγαζιά οι πάροχοι που θα πουλάνε φυσικό αέριο, θα έρθουν κι άλλα συνεργεία, θα δουλέψουν και τα ξενοδοχεία από αυτούς που θα δουλεύουν στα έργα κ.ο.κ. Όπως καταλαβαίνετε είναι πολλά τα επίπεδα που επιδρά στις τοπικές κοινωνίες το έργο μας. Το ζητούμενο είναι να ετοιμαστεί η περιοχή να μπορέσει να υποδεχτεί αυτή μεγάλη ζήτηση που υπάρχει και να υπάρχουν άνθρωποι με όρεξη για δουλειά, γιατί κι αυτό πολλές φορές είναι ένα ζητούμενο.

ΠτΘ: Διαβάσαμε σε πρόσφατη συνέντευξή σας ότι η αμέσως επόμενη στόχευσή σας αφορά στην επέκταση του δικτύου και σε κωμοπόλεις. Είχατε μάλιστα προ ολίγων εικοσιτετραώρων συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιάσμου, όπου έχει εκκινήσει μία διαδικασία συλλογής υπογραφών. Μπορείτε να μας πείτε λίγα περισσότερα σε σχέση με την επέκταση αυτή;

Μ.Τ.: Έχω μια πολύ καλή συνεργασία με την ΠΑΜΘ και τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, απ’ όπου μας έχει ζητηθεί να εξετάσουμε διάφορα οδικά τμήματα της ΠΑΜ-Θ, κωμοπόλεις και πόλεις, για τα οποία έχουμε και εμείς ξεκινήσει ήδη τις μελέτες. Μέσα σε αυτά υπάγεται και ο μεγάλος αγωγός που είχαμε εξαγγείλει στον Έβρο, που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Ορεστιάδα, αλλά και μικρότερες κωμοπόλεις, και της Ροδόπης, όπως είναι και ο Ίασμος. Εμείς υλοποιούμε τις μελέτες, αλλά επειδή προσπαθούμε να είμαστε πάντα ακριβείς και σοβαροί με αυτά που λέμε, θέλουμε πρώτα να ξεκινήσει το έργο αυτό να τρέξει, να ομαλοποιηθεί, να εξελίσσεται κανονικά η επέκταση στις έξι πόλεις και εν συνεχεία θα είμαστε έτοιμοι για να συζητήσουμε την επέκταση σε άλλους δήμους ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα στον Ίασμο συζητάμε τη λύση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου, γιατί είναι μακριά από τα δίκτυα, αλλά υπάρχουν και άλλες μικρές πόλεις που βρίσκονται κοντά στα δίκτυά μας, όπως η Χρυσούπολη, όπου εξετάζουμε σε δεύτερη φάση να ενσωματώσουμε στα δίκτυά μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.