«Δεν νοειται υγεια χωρις Ψυχικη Υγεια»

«Δεν νοείται υγεία χωρίς Ψυχική Υγεία»

Σύμφωνα με ορισμό που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 1948, ως Υγεία αναγνωρίζεται «η κατάσταση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας, και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Συνεπώς η ψυχική υγεία, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας ενός ανθρώπου, και είναι κάτι παραπάνω από την απουσία μιας Ψυχικής ασθένειας.
Σε τι αναφερόμαστε όμως όταν κάνουμε λόγο για Ψυχική Υγεία; Πόσοι από εμάς μπορούν να την αναγνωρίσουν;
Αν προσπαθούσαμε να δώσουμε μια σύντομη περιγραφή, θα αναφερόμασταν στην κατάσταση εκείνη όπου ένας άνθρωπος είναι απλά απαλλαγμένος από μια σειρά από συμπτώματα αλλά:
• έχει επίγνωση των δυνατοτήτων του και μπορεί να τις αξιοποιήσει με ωφέλιμο τρόπο,
• έχει την ικανότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή του,
• καταφέρνει να είναι παραγωγικός μέσα από την εργασία του
• μπορεί να συνεισφέρει στην ευρύτερη κοινωνία
Η Ψυχική Υγεία, δηλαδή, αποτελεί τη βάση για την ατομική και συλλογική ευημερία.
Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας σήμερα και επιτρέψτε μου να την τιμήσω αποφεύγοντας να την αντιπαραθέσω με την Ψυχική ασθένεια. Αντ’ αυτού, θα ήθελα να δώσω λίγο μόνο χώρο σε κάποιους από τους παράγοντες που δύνανται να προάγουν την ψυχική μας υγεία και να μειώσουν την ευαλώτητά μας σε ψυχικές νόσους.
Σε macro-επίπεδο, η προαγωγή της Ψυχικής Υγείας ξεκινά με την δημιουργία των συνθηκών εκείνων που διασφαλίζουν τα βασικά ανθρώπινα, πολιτικά, κοινωνικο-οικονομικά και πολιτισμικά δικαιώματα. Χωρίς το αίσθημα ασφάλειας και ελευθερίας που προσφέρουν αυτά τα δικαιώματα, η ψυχική υγεία είναι εύκολο να κλονισθεί.
Σε micro-επίπεδο, η συναισθηματική ανάπτυξη και η ενσυναίσθηση, η ικανότητα αυτορρύθμισης και η ευελιξία, η καλλιέργεια δεξιοτήτων για τη διαχείριση κρίσεων και θετική επικοινωνία, είναι κάποια μόνο από τα εργαλεία που μπορεί να αποκτήσει κάποιος προκειμένου να διασφαλίσει την Ψυχική του Υγεία
Θα κλείσω λέγοντας πως είναι ευθύνη αλλά και χρέος όλων μας να φροντίσουμε για την Ψυχική μας Υγεία και να δομήσουμε, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, τους μηχανισμούς εκείνους που θα επιτρέψουν μια συνολική προσωπική και κοινωνική ισορροπία.

Λιζέτα Λιούρτα, ψυχολόγος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.