Δεν καταθετουν τα οπλα οι φαρμακοποιοι

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και μετά από τη διαφαινόμενη υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αύριο στη βουλή, εμφανίστηκαν χθες οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης, στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από την Περιφέρεια. Θυμίζουμε ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προκηρύξει απεργία από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και αύριο Κυριακή. Αντικείμενο της διαμαρτυρίας των φαρμακοποιών είναι οι διατάξεις του προωθούμενου νομοσχεδίου για το φαρμακευτικό επάγγελμα, μέσω των οποίων ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία φαρμακείων στα σούπερ μάρκετ, καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, με προφανές αποτέλεσμα όλα τα φαρμακεία να μεταφερθούν στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία, παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να εκδώσει όσες άδειες φαρμακείων επιθυμεί και απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο λειτουργίας. Όλα τα παραπάνω, όχι μόνο προέκυψαν αιφνιδιαστικά την τελευταία εβδομάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά ενσωματώθηκαν σε ένα νομοσχέδιο-εξπρές, που όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, δεν θα προλάβουν καν να το διαβάσουν οι βουλευτές που θα κληθούν να υιοθετήσουν και να ψηφίσουν το περιεχόμενό του.

Στην ΕΝΠΕ για να το μεταφέρει στη βουλή προώθησε το διεκδικητικό πλαίσιο των φαρμακοποιών ο περιφερειάρχης

Κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία τους στην Περιφέρεια, οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης συνάντησαν τον περιφερειάρχη, κ. Άρη Γιαννακίδη, στον οποίο επέδωσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο. Ο κ. Γιαννακίδης συντάχθηκε με τα αιτήματα του κλάδου και ανέλαβε να τα προωθήσει στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, για να τα καταθέσει στο προεδρείο της βουλής πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Αλέξανδρος Τσαπέκος «Οι ίδιοι οι βουλευτές της δε θα ξέρουν τι ψηφίζουν, αφού χθες πήραν 200 σελίδες νομοσχέδιο»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, εμφανίστηκε λάβρος εναντίον της κυβέρνησης, εγκαλώντας την αρχικά για τις αντιδημοκρατικές μεθόδους με τις οποίες επιχειρεί να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Χωρίς καμία διαβούλευση, όπως ξεκαθάρισε, με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, που στην περίπτωση του φαρμάκου είναι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, αλλά και χωρίς προηγούμενη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, όπως είχε υποχρέωση. «Οι ίδιοι οι βουλευτές της δε θα ξέρουν τι ψηφίζουν», τόνισε ο κ. Τσαπέκος, υπενθυμίζοντας ότι μόλις την Πέμπτη παρέλαβαν τις 200 σελίδες του νομοσχεδίου. «Είμαστε στη δημοκρατία του 2014 ή μήπως στον προηγούμενο αιώνα;», διερωτήθη. «Είναι δυνατόν», συνέχισε, «200 σελίδες νομοσχέδιο να το διαβάσουν και να ξέρουν τι θα ψηφίσουν;». «Είναι μια μεγάλη υποκρισία αυτό», υπογράμμισε, καταγγέλλοντας ότι «απαξιώνουν το θεσμό του κοινοβουλίου και τον θεσμικό ρόλο του βουλευτή».

«Το φάρμακο για εμάς είναι αγαθό, πρέπει να μη μετατραπεί σε εμπορικό προϊόν γιατί έχει να χάσει ο ασθενής»

Ως προς το ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης, δηλαδή τις επιπτώσεις των αλλαγών που φέρνει το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Τσαπέκος περιέγραψε ένα σκηνικό χάους, το οποίο θα πλήξει τόσο τους επαγγελματίες του φαρμακευτικού κλάδου, όσο και τους άμεσα εξαρτώμενους, τους ασθενείς. «Είναι υποκρισία, όταν επικαλούνται ότι θα έρθει το φθηνό φάρμακο», τόνισε, θέτοντας σειρά ερωτημάτων που κατατείνουν σε αντίθετες διαπιστώσεις από αυτές που προβάλλουν τα κυβερνητικά στελέχη. «Στη Γερμανία γιατί οι τιμές είναι διπλές και τριπλές;», αναρωτήθηκε, «γιατί δεν τα εφαρμόζουν αυτά;». «Οι ίδιοι αφού μπορούν και έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι», συνέχισε, «γιατί δεν κατεβάζουν τις τιμές; Γιατί θέλουν το φάρμακο να γίνει αντικείμενο ελεύθερου ανταγωνισμού, να υπόκειται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης; Να χτυπιόμαστε δηλαδή μεταξύ μας για να πετύχουμε τι; Γιατί ο νόμος προσφοράς-ζήτησης να ξέρει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνο προς τα κάτω, είναι και προς τα πάνω. Και όταν θα ελεγχτεί το φάρμακο από το μεγάλο κεφάλαιο, θα το βλέπουμε να καλπάζει προς τα πάνω, όπως συμβαίνει και στη βόρεια Ευρώπη. Αφού έχουν μειωθεί οι τιμές των φαρμάκων κατά 50%, γιατί οι συμμετοχές των ασφαλισμένων είναι διπλάσιες; Ας μας απαντήσουν αυτοί που δήθεν θέλουν να έχουμε καλύτερο φάρμακο. Λένε ότι θα έχουν καλύτερη πρόσβαση οι ασθενείς. Σε ποιον το λένε αυτό; Το λένε σε μια χώρα που είναι γεμάτη φαρμακεία, όπου κάθε χωριό και κάθε γειτονιά έχει φαρμακείο; Δηλαδή αν πάνε στα μάρκετ τα φάρμακα θα έχουμε καλύτερη πρόσβαση; Αφήνουν το ωράριο λειτουργίας ελεύθερο παντελώς, ώστε να γίνει ένα απόλυτο μπάχαλο, να κλείνει και να ανοίγει όποιος θέλει όποτε θέλει. Και ρωτούμε, εμείς σαν Σύλλογος πώς θα βάλουμε εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία; Πώς θα υποχρεώσουμε συναδέλφους να κάνουν διανυκτέρευση, όταν θα υπάρχει το απόλυτο μπάχαλο; Δίνουν το δικαίωμα ο ένας να έχει πολλές άδειες. Τι σημαίνει με απλά λόγια αυτό; Να μπορεί να μπαίνει το κάθε μεγάλο ιδιωτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο στο φαρμακείο. Μπορεί στην αρχή επικοινωνιακά να κάνουν κάποια τρικ, ότι κατεβαίνουν οι τιμές, αλλά ο απώτερος σκοπός είναι πάντα το κέρδος. Το φάρμακο για εμάς είναι αγαθό, πρέπει να μη μετατραπεί σε εμπορικό προϊόν γιατί έχει να χάσει ο ασθενής. Και ζητάμε τη συμπαράσταση και την κατανόησή του για τις απεργίες που «τρέχουν» και μάλλον θα τρέξουν και στο επόμενο διάστημα. Γιατί ο ίδιος ο ασθενής χάνει το φαρμακείο από το χωριό του, χάνει το φαρμακείο της γειτονιάς, χάνει τον φαρμακοποιό που ήταν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια για να τον συμβουλεύει και να του δανείζει το φάρμακο. Τα μισά φάρμακα που δίνουμε είναι δανεικά. Γιατί στεκόμαστε δίπλα στον ασθενή και τον βοηθάμε, σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας ανύπαρκτο στην Ελλάδα». «Δεν κάνω αντιπολίτευση σε καμία κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Τσαπέκος, «αλλά λέω την αλήθεια και την υπηρετώ σαν επιστήμονας φαρμακοποιός και επαγγελματίας υγείας».

Γιάννης Κραϊόγλου «Πάνε να νομοθετήσουν κάτι το οποίο είναι ήδη νομοθετημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Γιάννης Κραϊόγλου, προανήγγειλε ότι οι φαρμακοποιοί θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, για να δικαιωθούν, επικαλούμενος ότι ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υπάρξει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ορίζουν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων δεν μπορεί να περνάει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε ιδιώτες. «Πάνε να νομοθετήσουν κάτι το οποίο είναι ήδη νομοθετημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε, «και όχι αυτό που επιθυμεί ο κ. Τόμσεν, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». «Από το 2009 υπάρχουν τρεις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις», συνέχισε, «που στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, που είναι στα χέρια επιστήμονα φαρμακοποιού και μόνο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση οικονομικού περιεχομένου με οποιονδήποτε ιδιώτη. Άρα νομοθετούμε τι; Αυτό που τελεσιδίκησε με τρεις ιστορικές αποφάσεις η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μα θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ή νομοθετούμε αυτό το οποίο θέλει ο κ. Τόμσεν, που με μεγάλη αγωνία το παρακολουθούν και οι άλλοι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί διότι θα αποτελέσει πείραμα, ώστε να εφαρμοστεί μετά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;».


«Κάθε νόμος μπορεί να εκπέσει από την ύπαρξη ενός άλλου νόμου, όταν καταλάβουν τι έχουν νομοθετήσει και για ποιον το έχουν νομοθετήσει»

«Οι κινητοποιήσεις δε λήγουν εδώ», ξεκαθάρισε κλείνοντας. «Επειδή ένα πράγμα γίνεται νόμος του κράτους», επισήμανε, «δε σημαίνει ότι εγώ το υιοθετώ και το ασπάζομαι». «Μπορεί να υπάρξουν διάφορες μορφές κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κλιμακωθούν», συνέχισε, «διότι ο κάθε νόμος μπορεί να εκπέσει από την ύπαρξη ενός άλλου νόμου, όταν καταλάβουν τι έχουν νομοθετήσει και για ποιον το έχουν νομοθετήσει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.