Δεν ικανοποιησαν τους κυνηγους οι αλλαγες στο νομοσχεδιο για τα ζωα συντροφιας

Παναγιώτης Χαλβατζής πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής «Το Νομοσχέδιο προσπαθεί να τους ικανοποιήσει όλους και τελικά δεν θα ικανοποιήσει κανένα»

Βελτιωμένο μεν, αλλά με ελλείψεις και πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του βλέπουν το κατατεθειμένο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς οι εκπρόσωποι των κυνηγών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Παναγιώτη Χαλβατζή.

Το νομοσχέδιο «χαλαρώνει» μεν το καθεστώς για τις στειρώσεις, ο μηχανισμός ελέγχου όμως που προτείνει θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εφαρμογή του, τονίζει. Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των κυνηγών, μένουν εκτός επιτροπών που τους αφορούν άμεσα, ενώ υπάρχουν διατάξεις που φαίνεται να τους στοχοποιούν.

Να σημειωθεί πως ενώ αρχικά η στείρωση ήταν υποχρεωτική, πλέον στους ιδιοκτήτες δίνεται η δυνατότητα είτε να στειρώσουν το ζώο τους είτε να αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων η δημιουργία του οποίου στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) θα επιχορηγηθεί με 2 εκατομμύρια ευρώ.

Για την εφαρμογή του νέου νόμου θεσπίζεται πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των φιλοζωικών οργανώσεων, καθώς και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις.

Κενά στον τρόπο λειτουργίας της βάσης δεδομένων DNA

Όπως ανέφερε ο κ. Χαλβατζής, ενώ στο κομμάτι της καθολικής στείρωσης, που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση, έγιναν αλλαγές για την άρση της υπό προϋποθέσεις, ο εναλλακτικός τρόπος που προτείνεται, με το κόστος που συνεπάγεται και ένα μηχανισμό που δεν υφίσταται για να κριθεί κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει σωστά, ενέχει ένα ανορθολογισμό.

«Δεν είναι ξεκάθαρο το θα γίνει, και το μέτρο φαίνεται να έχει εισπρακτικό χαρακτήρα με πολύ υψηλό κόστος, αλλά και τιμωρητικό» τόνισε ο κ. Χαλβατζής. Την ίδια ώρα, ο μηχανισμός έτσι όπως προβλέπεται από τον νόμο, έχει κενά και στον εντοπισμό του ιδιοκτήτων των εγκαταλελειμμένων ζώων.

«Αν κάποιος βρει εγκαταλελειμμένα αδέσποτα, με ποιο μηχανισμό θα γίνει λήψη DNA, και ποιος θα τις πληρώσει;» αναρωτήθηκε, για να συμπληρώσει πως όλα τα θέματα της οργάνωσης δημιουργούν επιφυλάξεις ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.

Πρόβλημα και στην εκπροσώπηση στις επιτροπές

Μια ακόμα ένσταση που υπάρχει αφορά τις επιτροπές που προβλέπει ο νόμος, σε πολλές από τις οποίες προβλέπονται φιλοζωικές οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες μπορεί να μην έχουν μεγάλο αριθμό μελών, την ώρα που η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ), που έχει χιλιάδες μέλη, μένει εκτός.

Η απουσία της ιδιαίτερα ενοχλεί τους κυνηγούς στην επιτροπή που παρακολουθεί και εγκρίνει τους ιδιώτες που θέλουν να κάνουν αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς, κάτι που τους αφορά άμεσα.

Ο κ. Χαβατζής τόνισε επίσης πως υπάρχουν διατάξεις που στοχοποιούν τους κυνηγούς, όπως αυτή που προβλέπει πως κυνηγός που θα εντοπιστεί να μην εφαρμόζει τον νόμο, χάνει την άδεια θήρας.

Αυτό είναι αφενός αυστηρό, αφετέρου είναι μορφή τιμωρίας που δεν επιβάλλεται σε άλλους παραβάτες. «Είναι μια διάκριση εις βάρος μας» ανέφερε.

Δεν λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις της ΚΣΕ

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, τόνισε ο κ. Χαλβατζής, «προσπαθεί να τους ικανοποιήσει όλους και τελικά δεν θα ικανοποιήσει κανένα», και φαίνεται ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις της ΚΣΕ και των ομοσπονδιών που είχαν κατατεθεί στη διαβούλευση.

Γενικότερα ο κυνηγετικός κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος από τις βελτιώσεις που έχουν γίνει, και θα μεταφέρει τις προτάσεις του τόσο κατά τη διαδικασία της ακρόασης των φορέων, που θα γίνει την άλλη εβδομάδα, ενώ θα έχουν επαφές με τους εισηγητές όλων των κομμάτων, πάντα με επιστημονική τεκμηρίωση.

Ανάμεσα στις προτάσεις τους είναι να αυξηθεί από μία σε δύο γέννες, στο σύνολο της ζωής του ζώου, η δυνατότητα αναπαραγωγής, αλλά και η πιο ορθολογική διαδικασία στο θέμα της βάσης δεδομένων του DNA, τόσο ως προς την λειτουργία της βάσης όσο και στο κόστος για τον κυνηγό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.