Δεν εφησυχαζει ο Μελισσοκομικος Συλλογος Ν. Ροδοπης «Το Κεντρι»

Θα συνεχίσει να πιέζει για την υλοποίηση των εξαγγελιών - Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης δημιουργίας Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Μελισσοκομικής στην Κομοτηνή

Τη δημόσια ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Σύμβουλο της Κυβέρνησης κ. Αλέξη Χριστόπουλο αλλά και τους τοπικούς και θεσμικούς παράγοντες που δέχτηκαν και υιοθέτησαν τις προτάσεις τους για δημιουργία του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τη μελισσοκομία στην Κομοτηνή, αλλά και τις καινοτόμες προτάσεις και διαδικασίες που θα ακολουθήσουν παράλληλα εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί ».
 
Ευελπιστούν δε πως μέσα από την δημιουργία αυτής της δομής θα πετύχουν πληρέστερη μόρφωση, επιμόρφωση και ανάπτυξη της μελισσοκομίας στον τόπο μας, με τον Σύλλογο να δηλώνει αρωγός σ’ όλη αυτήν την προσπάθεια, με τις γνώσεις του και την εμπειρία του.
 
Άλλωστε πιέζουν εδώ και μεγάλο διάστημα για την υλοποίηση μια τέτοιας προσπάθειας, ξεκινώντας από την επεισοδιακή επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κομοτηνή τον Ιανουάριο του 2016, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Καρακωστίδης. 

Συνεχόμενη πίεση και υπομνήματα 

Ανατρέχοντας στο ιστορικό της παραπάνω επιδίωξης ο κ. Καρακωστίδης θύμισε πως σε συνάντηση που είχε τότε με παραγωγικούς φορείς της Κομοτηνής ο Υπουργός, ο ίδιος του είχε δώσει υπόμνημα, που περιείχε προτάσεις για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας τόσο στη Ροδόπη όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
 
Την πρώτη φορά δεν είδε σημαντική ανταπόκριση, όμως μετά από κάποιο διάστημα το έστειλε ξανά, επικαιροποιημένο, χωρίς όμως να λάβει απάντηση, και τελικά κατέθεσε το υπόμνημα αυτό στους συμβούλους του πρωθυπουργού που είχαν επισκεφτεί την περιοχή κατά την προετοιμασία του αναπτυξιακού συνεδρίου της Περιφέρειας ΑΜΘ το Νοέμβριο του 2017.
 
Το υπόμνημα εκείνο είχε κατατεθεί σε συνεννόηση και με τους τοπικούς φορείς και την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης, αλλά και τον καθηγητή του εργαστηρίου μελισσοκομίας του ΑΠΘ κ. Ανδρέα Θρασυβούλου, με τον οποίο είχε γίνει προεργασία ώστε να έχει ορθότερη εκπαιδευτική κατεύθυνση και μια διαφορετική οπτική για το πώς αντιλαμβάνονται τη μελισσοκομία.
 
Και παρόλο που δεν ανακοινώθηκε τίποτα απτό στο συνέδριο, οι τελευταίες ανακοινώσεις δείχνουν, κατά τον ίδιο, ότι εισακούστηκαν οι προτάσεις τους. 

Εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελισσοτρόφων 

Ο κ. Καρακωστίδης έχει εμπειρία από τον τρόπο που λειτουργούν οι μελισσοκόμοι στη Γαλλία. Με αυτό το πρότυπο κατά νου, σε πρώτο βαθμό οι προτάσεις του συλλόγου στοχεύουν στο να καταργηθεί η αναρχία που υφίσταται στον τομέα. «Ο λόγος ύπαρξης του Κέντρου, θα είναι πολυποίκιλος μιας και θα παρέχεται μόρφωση για όσους αποφασίσουν να γίνουν μελισσοκόμοι, αλλά και επιμόρφωση των ήδη υφιστάμενων μελισσοκόμων» εξήγησε ο ίδιος, «καθώς σήμερα όταν γίνεται, γίνεται διακεκομμένα και με δυσκολίες».
 
Επίσης μέσα από την δομή, αλλά και την ίδρυση ανάλογων σε άλλες περιοχές της χώρας, επιδιώκεται να μπει τάξη στην αναρχία, ώστε να μην υπάρχει μελισσοκόμος στην Ελλάδα που να μην έχει πιστοποιηθεί από μελισσοκομική σχολή.
 
Ο ίδιος έχει προτείνει η μελισσοκομική στην Κομοτηνή να γίνει πιλοτική στην Περιφέρεια ΑΜΘ, να αξιολογηθεί η πορεία της, και στη συνέχεια να δημιουργηθούν ανάλογες μελισσοκομικές σε όλη τη χώρα ώστε «όλοι οι μελισσοκόμοι να περάσουν και να πιστοποιηθούν ότι έχουν εκπαιδευτεί σε κάποιους κανόνες», μέσα από τους οποίους θα μάθουν να λειτουργούν και στο θέμα της φύσης, αλλά και της γενικότερης λειτουργίας τους.
 
Όπως τόνισε σήμερα στη Ροδόπη έχουν εκδοθεί 700 μελισσοκομικά βιβλιάρια, χωρίς όμως να ελέγχεται από πού προέρχεται το μέλι πριν διατεθεί στην τοπική αγορά, για αυτό και μέσα από αυτή τη δράση, ο Σύλλογος ελπίζει πως με το επίμαχο Κέντρο θα αναπτυχθεί η μελισσοκομία σε πολλά επίπεδα. Για όλα αυτά έχουν την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, ενώ έχουν προτείνει και χώρο για τη στέγαση του, είτε στο κέντρο Δήμητρα, είτε στον παλιό κτηνοτροφικό σταθμό που βρίσκεται κοντά στο Κέντρο Δήμητρα στην Κομοτηνή και έχει κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες παραμένουν άδειες.
 
Κλείνοντας ο κ. Καρακωστίδης έσπευσε να υπογραμμίσει με νόημα πως παρόλο που έγινε η ανακοίνωση για το θέμα, ο Σύλλογος δεν εφησυχάζει και θα συνεχίζει να πιέζει προς την κατεύθυνση της υλοποίησής του, μιας και μπορεί να έχουν γίνει οι ανακοινώσεις, αλλά πολλές φορές η απόσταση από την ανακοίνωση μέχρι την υλοποίηση είναι σημαντική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.