Δεν μπορουμε να στεγαστουμε: Πεντε ατομα μενουν σε δωματια για δυο ατομα

Κινητοποίηση φοιτητών στην Τουρκία λόγω αυξημένων ενοικίων και έλλειψη εστιών

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές κοιμούνται σε πάρκα για να διαμαρτυρηθούν για τις υψηλές τιμές των σπιτιών και την έλλειψη εστιών.

Η αστυνομία ήθελε να παρέμβει ρωτώντας: «Δεν έχετε σπίτια;» στους φοιτητές που ήταν το βράδυ στο πάρκο Γιαουρτσί στο Καντίκοϊ της Κωνσταντινούπολης. «Αν είχαμε ένα σπίτι, δεν θα είχαμε έρθει εδώ», απάντησαν οι φοιτητές, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους από το Σαββατοκύριακο.

Οι φοιτητές που δεν μπορούν να βρουν σπίτι λόγω υψηλών ενοικίων ή δωμάτιο λόγω ανεπαρκούς χωρητικότητας φοιτητικών εστιών είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με το σύνθημα «Δεν μπορούμε να στεγαστούμε» σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας.

Οι φοιτητές που θα ξεκινήσουν δια ζώσης εκπαίδευση για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, βρίσκονται σε απελπισία λόγω της κατάστασης που αντιμετωπίζουν όταν πηγαίνουν στις επαρχίες όπου θα σπουδάσουν.

Τα ενοίκια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και έχει γίνει σχεδόν αδύνατο να βρεθεί φοιτητικό σπίτι. Την ώρα που στη χώρα ο συνολικός αριθμός φοιτητών περνά τα 8 εκατ. η χωρητικότητα των δημοσίων εστιών είναι μικρότερη από 700 χιλιάδες.

«Η στέγαση είναι θεμελιώδες δικαίωμα»

Ο Γιουνούς Εμρέ Καρατζά, φοιτητής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, ο οποίος έκανε δήλωση εξ ονόματος της ομάδας πιστεύει ότι οι αντιδράσεις τους δεν είναι υπερβολικές, τονίζοντας πως η στέγαση είναι θεμελιώδες δικαίωμα και θα διεκδικήσουν το δικαίωμα αυτό. «Δεν είμαστε εδώ από ευχαρίστηση. Λέμε την κοινή ιστορία εκατομμυρίων φοιτητών» είπε συγκεκριμένα.

Ένας άλλος από τους φοιτητές που ήταν στο πάρκο ήταν ο Κεμάλ Γιλμάζ, φοιτητής της Σχολής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Κοτζάελι, αναδεικνύοντας και μια άλλη πτυχή «τα σπίτια που δίνονται στους φοιτητές δεν βρίσκονται σε ανθρώπινες συνθήκες» και συνεχίζει «Τα ενοίκια αυξάνονται όλο και περισσότερο κάθε μέρα και αυτά συνέπεσαν με υπερβολικές τιμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν σε σπίτια. Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλοί φοιτητές των οποίων το πανεπιστήμιο τους είναι ανοιχτό, αλλά δεν μπορούν να πάνε επειδή δεν έχουν να μείνουν σε ένα σπίτι».

Ο Γιλμάζ επισημαίνει επίσης ότι πέντε άτομα διαμένουν σε δωμάτια εστιών για δύο άτομα. Παρά το γεγονός αυτό, οι εστίες παραμένουν ανεπαρκείς. «Οι χωρητικότητες των εστιών είναι πολύ χαμηλές. Επιπλέον, οι εστίες έχουν εγκατασταθεί σε απομονωμένα μέρη έξω από τις πόλεις. Μόνο 1 στους 44 μαθητές μπορεί να εγκατασταθεί στις εστίες. Δεν παρέχεται φαγητό. Δεν υπάρχει τίποτα για μεταφορά. Μια υποτροφία 650 λιρών, αν βγει, είναι λίγη. Είναι πολύ πιθανό κάποιος να πάρει δάνειο για να τελειώσει τη σχολή. 650 λίρες δεν αρκούν για τίποτα».

Η κινητοποίηση επεκτάθηκε και σε άλλες επαρχίες

Η κινητοποίηση «Δεν μπορούμε να στεγαστούμε», η οποία ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη, έχει επίσης αντηχήσει σε άλλες πόλεις. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Άγκυρα, τη Σμύρνη και το Κοτζάελι. 9 άτομα κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στην Άγκυρα και όλοι οι φοιτητές απελευθερώθηκαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.