Δεν αλλαζει το ωριαιο προγραμμα στα μειονοτικα σχολεια

Δεν συμπεριλαμβάνονται στις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο

Ίδιο θα παραμείνει το ωριαίο πρόγραμμα των μειονοτικών Δημοτικών σχολείων για την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας με στόχο την αποφόρτιση των μαθητών από το υπάρχον πρόγραμμα, το οποίο η ηγεσία του υπουργείου κρίνει ως αντιπαιδαγωγικό.
 
Η εξαίρεση αυτή οφείλεται στο ειδικό καθεστώς στο οποίο υπάγονται τα σχολεία αυτά, μιας και η λειτουργία τους και το πρόγραμμά τους ρυθμίζεται με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης και με βάση τα Πρωτόκολλα που έχουν υπογράψει η Ελλάδα και η Τουρκία σε αντιστοίχηση με τα ελληνόφωνα σχολεία της Τουρκίας.
 
Αυτό τόνισε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεΐν Ζεΐμπέκ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εμπρός» της Ξάνθης, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας η οποία τον έφερε σε ρόλο «υπερυπουργού» να αποφασίζει και να πιέζει για τη διατήρηση του υφιστάμενου προγράμματος στα σχολεία.
 
Ο ίδιος τόνισε πως ενημερώθηκε για τις προθέσεις του υπουργού κ. Φίλη από τον ίδιο και όταν ρωτήθηκε σχετικά, ήταν της ίδιας άποψης με τον υπουργό δεδομένης της ιδιαιτερότητας των σχολείων αυτών. «Κάποιοι προσπαθούν να παίζουν παιχνίδια στην Θράκη. Δεν καθορίζω εγώ τι θα κάνει το υπουργείο» δήλωσε στην εφημερίδα της Ξάνθης ο κ. Ζεΐμπέκ. 

«Παγώνει» η λειτουργία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας για τους δασκάλους του τουρκόφωνου προγράμματος στο ΔΠΘ

Στην ίδια εφημερίδα ο κ. Ζεΐμπέκ δήλωσε πως η Παιδαγωγική Ακαδημία 4ετους φοίτησης για τους δασκάλους του τουρκόφωνου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων, που θα λειτουργούσε στο ΔΠΘ και θα αντικαθιστούσε την καταργηθείσα ΕΠΑΘ, έχει «παγώσει» από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
 
Ο κ. Ζεϊμπέκ υπενθύμισε πως όταν είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του ως προς της γνωστική και γλωσσική επάρκεια που θα έχουν οι φοιτητές στην τουρκική γλώσσα, θεωρώντας πως τα 3 εξάμηνα στα οποία θα αποφοιτούν δεν είναι αρκετά να τους εξασφαλίσουν την γλωσσική επάρκεια ώστε να διδάξουν.
 
Ο ίδιος πιστεύει πως το Παιδαγωγικό Τμήμα που ιδρύθηκε στο ΑΠΘ, το οποίο όμως δεν καλύφθηκε νομικά από την προηγουμένη κυβέρνηση, ήταν στην σωστή κατεύθυνση και τους βρίσκει σύμφωνους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.