Δεκαδες βιβλια συγκεντρωθηκαν για τη βιβλιοθηκη των Φυλακων Κομοτηνης

Συγκινητική η ανταπόκριση των Κομοτηναίων στη δράση που διοργάνωσαν η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής

Μεγάλη ήταν η προσέλευση, και δεκάδες τα βιβλία που συλλέχθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 23 Απριλίου για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης των Φυλακών Κομοτηνής, στην δράση που οργάνωσε η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής.

Μέσα από αυτή την κίνηση, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς πολίτες, στόχος ήταν να δοθεί στους κρατούμενους η δυνατότητα της μόρφωσης, της καλλιέργειας αλλά και η δυνατότητα να μείνει το μυαλό τους ελεύθερο ακόμα και σε συνθήκες εγκλεισμού.

Το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως παγκόσμια ημέρα βιβλίου γιατί είναι η ημέρα θανάτου του Μιγκέλ Θερβάντες και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τόνισε η συντονίστρια της Λέσχης και φιλόλογος κ. Ρένα Σαμαρά Μάινα, που θεωρεί πως «πρέπει να πιστέψουμε ξανά πως το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Βέβαια όπως έσπευσε να διευκρινίσει θα πρέπει στις ημέρες μας να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό, ένεκα των αλλαγών που έχουν επέλθει στην ψηφιακή κοινωνία που ζούμε. Για αυτό και προέτρεψε να δούμε τις πολιτικές ανάδειξης της ανάγνωσης, το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι βιβλιοθήκες, οι Λέσχες Ανάγνωσης, η κοινότητα, ακόμα και τη Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που πρέπει να συνεργαστούν όλες μαζί.

«Ακόμα και σήμερα άλλωστε υπάρχουν ανισότητες για την πρόσβαση στο βιβλίο και εμπόδια που πρέπει να υπερκεραστούν, ειδικά για τους νέους, που πρέπει να έρθουν κοντά στο βιβλίο» ανέφερε.

Σημαντικός παράγοντας αποτελεί και η εξάπλωση των οπτικοακουστικών μέσων και των ψηφιακών εφαρμογών στο χώρο του βιβλίου, την οποία παρόλο που κάποιοι αντιμετωπίζουν αρνητικά, η κ. Σαμαρά Μάινα θεωρεί πως δεν είναι απαραίτητα εχθροί, αλλά μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους συμμάχους για το βιβλίο.

Άλλωστε από την συγγραφή μέχρι την διάχυση του βιβλίου χρησιμοποιείται η τεχνολογία, για αυτό και θεωρεί πως μέσω αυτής μπορούν να έρθουν κοντά του και ομάδες που μπορεί παλιότερα να ήταν αποκλεισμένες, ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα βιβλία σε ακουστικές εκδόσεις, που τους δίνουν τη δυνατότητα να είναι κοντά τους σε λέσχες ανάγνωσης για να συζητούν τα βιβλία.

Να ελευθερώσουν το πνεύμα με ένα βιβλίο

Ειδικά για την δράση της Κυριακής, σημείωσε πως όταν σκέφτηκε τη δράση, προσέγγισε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, ενός θεσμού που θεωρεί πως έχει σημαντικό θεσμικό ρόλο, κ. Αλέξανδρο Χατζόπουλο, και αποφάσισαν να την υλοποιήσουν από κοινού. «Πέρα από το ότι το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο, ειδικά για τους ανθρώπους που είναι έγκλειστοι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να ελευθερώσουν το πνεύμα τους», σημείωσε, όπως και όλοι μας, μιας και σε συνθήκες εικονικού εγκλεισμού μπορεί να ζούμε όλοι.

Η αρχική σκέψη ήταν να ενισχυθούν σχολικές βιβλιοθήκες ή άλλες δομές, όμως τελικά κατέληξαν στην βιβλιοθήκη των Φυλακών, που αποτελεί μια δομή που θα πρέπει να προσεγγισθεί με άλλο τρόπο.

Θεσμό θέλει να κάνει τη Δράση το ΔΗΣΥΝ Κομοτηνής

«Με χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση για συνδιοργάνωση της εκδήλωσης από τη Λέσχη Φιλαναγνωσίας» τόνισε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων ο κ. Χατζόπουλος, γιατί «δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους φυλακισμένους να ξεδιπλώσουν την σκέψη τους και να αισθανθούν ελεύθεροι μέσα από το βιβλίο».

Ελπίζει δε πως η δράση αυτή θα γίνει ένας θεσμός, ώστε να εμπλουτίζουν κάθε χρόνο μια βιβλιοθήκη ή και να δημιουργούν νέες εκεί που δεν υπάρχουν ακόμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.