Δεκα ταιστρες αδεσποτων θα τοποθετηθουν στην Κομοτηνη

Κλειδί η ενημέρωση για την αντιμετώπιση των αδέσποτων, τονίστηκε στη φιλοζωική δράση του Δήμου Κομοτηνής

Σε δύο… δόσεις πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η δράση φιλοζωίας του Δήμου Κομοτηνής, που ενώ ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, λόγω της κακοκαιρίας σταμάτησε και συνεχίστηκε το πρωί της Κυριακής, στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά που βρέθηκαν στο χώρο είχαν την δυνατότητα χρωματίσουν σκίτσα με εικόνες ζώων, τα οποία θα στολίσουν το κυνοκομείο, ενώ πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την υιοθεσία και τις υποχρεώσεις όποιου έχει ένα οικόσιτο ζώο, καθώς και ενημέρωση για την εκπαίδευσή τους από εκπαιδεύτρια σκύλων.

Ανάμεσα στα όσα είδαν όσοι βρέθηκαν στο χώρο ήταν οι ταΐστρες-ποτίστρες, δέκα από τις οποίες θα τοποθετήσει ο Δήμος Κομοτηνής περιφερειακά σε διάφορα σημεία του Δήμου, για την φροντίδα και την καθημερινή σίτιση των αδέσποτων σκυλιών.

Τις ταΐστρες ποτίστρες παρουσίασε στο κοινό η κ. Μαρία Αρκουδή, η οποία είναι και η εφευρέτρια της πατέντας nokaka, το χάρτινο φαρασάκι που υπάρχει διαθέσιμο ήδη σε πολλά σημεία της πόλης από το Δήμο Κομοτηνής, οι οποίες είναι ελληνικής κατασκευής και ειδικά σχεδιασμένες από την ίδια για την πόλη μας.

Όπως τόνισε είναι πολύ λειτουργικές, κλειδώνουν και θα μπουν σε σημεία που θα επιλέξει ο Δήμος, όσο το δυνατόν μακριά από τους δημόσιους χώρους, όπως οι πλατείες, ώστε να αποσυμφορηθούν αυτές και να μάθουν τα σκυλιά ότι μπορούν να σιτίζονται σε εκείνο το μέρος.

Έτσι θα μπορεί να υπάρχει μια καλή συνύπαρξη του ανθρώπου με τα αδέσποτα, και θα μπορούν και οι κάτοικοι να τα φροντίζουν οι ίδιοι. Σημείωσε δε πως πολλοί φιλόζωοι το έχουν δεχτεί θετικά, και έχουν ήδη ζητήσει να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν σε αυτό.

Θέλουν όμως και τα παιδιά να μπουν σε αυτή τη νοοτροπία, για αυτό και πραγματοποίησαν την μικρή γιορτή με τις ζωγραφιές, ώστε να αλλάξουν νοοτροπία απέναντι στα ζώα.

Θέμα παιδείας η συμπεριφορά στα κατοικίδια

Για την εκπαίδευση των τετράποδων μας φίλων μίλησε η κ. Νικολέτα Παπαστεργιάδη, εκπαιδεύτρια σκύλων και πρόεδρος του ΚΟΣΕΚ, που τόνισε πως δυστυχώς ακόμα πολλοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν για την σωστή συμπεριφορά και την αντιμετώπιση των κατοικιδίων και όχι μόνο, αλλά θεωρεί πως τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, βελτιώθηκε η κατάσταση και είναι αισιόδοξη πως θα βελτιωθεί και άλλο.

Όσο για τα αδέσποτα, σημείωσε πως το φαινόμενο δυστυχώς αυξάνεται σταδιακά, κάτι που οφείλεται στη συμπεριφορά των ανθρώπων, και αποτελεί θέμα παιδείας. Το Κυνοκομείο κάνει μεγάλη προσπάθεια τόσο για τις υιοθεσίες και τις στειρώσεις, όμως πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι να υπάρχει υπεύθυνος ιδιοκτήτης, που θα ξέρει τις ευθύνες του, και δεν θα αναλαμβάνει ένα σκυλάκι αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές.

Θέλοντας να βοηθήσουν όσους υιοθετούν ένα αδέσποτο από το κυνοκομείο, η ίδια προσφέρει τις υπηρεσίες της με δύο δωρεάν μαθήματα υπακοής, και είναι κοντά στον νέο ιδιοκτήτη για να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή.

Θα συνεχιστούν οι ενημερώσεις

Τέλος η υπάλληλος του Δημοτικού Κυνοκομειου κ. Ευαγγελία Μουτουσίδου, τόνισε πως ο αριθμός των σκυλιών που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο είναι κυμαινόμενος, γιατί προσπαθούν να κρατούν τα άρρωστα και επιθετικά ζώα, ενώ συνεχίζουν τις στειρώσεις, έχοντας φτάσει τις 400 φέτος.

Όσο για την εγκατάλειψη ζώων από άλλους δήμους, σημείωσε πως αποτελεί ένα φαινόμενο που έχουν εντοπίσει, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως η Κομοτηνή έχει το μοναδικό κυνοκομείο στη Ροδόπη.

Θεωρεί δε πως ο μεγαλύτερος παράγοντας για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η ενημέρωση, για αυτό και από εδώ και πέρα προγραμματίζουν πολλές εκδηλώσεις, ώστε να ενημερώσουν το ευρύτερο κοινό πώς και γιατί υπάρχουν αδέσποτα, προτρέποντας τους ενδιαφερόμενους αν θέλουν ένα κατοικίδιο, να υιοθετούν αδέσποτα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.