«Δειλα» ξεκιναει φετος η αγορα των σχολικων ειδων

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, γονείς και μαθητές έκαναν την πρώτη τους βόλτα στα βιβλιοχαρτοπωλεία μόλις την εβδομάδα αυτή - Σταθερές τιμές και επιλογές για όλα τα βαλάντια - Με τους γονείς να επιλέγουν την ποιότητα έναντι της οικονομίας

Διασχίζουμε την τελική ευθεία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με την παράλληλη λήξη του καλοκαιριού. Για τον λόγο αυτό ο Σεπτέμβριος ανέκαθεν σηματοδοτούσε το ξεκίνημα για την αγορά των πρώτων υλών, σχετικά με τη γραφική ύλη, κυρίως για τους μαθητές μικρότερων τάξεων καθώς οι μαθητές της τρίτης και της δευτέρας λυκείου, έχουν ήδη αρχίσει τα φροντιστήρια και κατ’ επέκταση οι αγορές για αυτούς ξεκίνησαν από τα μέσα Αυγούστου. Είναι, λοιπόν, αυτή η εποχή του χρόνου που οι γονείς μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, επέστρεψαν και πρέπει να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών τους αναφορικά με τη γραφική ύλη και τα λοιπά σχολικά είδη, με την σχολική τσάντα να αποτελεί την «αγαπημένη» αγορά των παιδιών και συνάμα την πιο απαιτητική.
 
Ο «ΠτΘ» όπως κάθε χρόνο, έκανε την δική του «ανασκόπηση» σε ό,τι αφορά την αγορά των σχολικών ειδών, συνομιλώντας με τους πλέον αρμόδιους, ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων «Βαφειάδης», «Δημοκρίτειο» και «Pappy’s Graphis», οι οποίοι προσπάθησαν να μεταφέρουν με τα λεγόμενά τους ένα στίγμα της υφιστάμενης κατάστασης της αγοράς, το πώς διαμορφώνεται έως τώρα η κίνηση προσφέροντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες συμβουλές προς παιδιά και γονείς σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέξουν σε ό,τι αφορά την αγορά των σχολικών ειδών.
 
Γενική ομολογία αποτελεί το γεγονός ότι συγκριτικά με πέρυσι η έναρξη των αγορών στα σχολικά αντικείμενα άργησε και μάλιστα δικαιολογημένα λόγω φυσικά των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που επηρέασαν γενικότερα την εμπορική κίνηση των καταστημάτων και των επιχειρήσεων. Έτσι, ενώ, άλλες χρονιές, τέτοια εποχή, οι γονείς είχαν ήδη φροντίσει για την αγορά της σχολικής τσάντας των παιδιών τους, φέτος βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας αγοράς, διερευνώντας τις επιλογές τους και φυσικά κάνοντας την απαραίτητη σύγκριση ποιότητας και τιμών, με γνώμονα πάντα την ικανοποίηση των πιο απαιτητικών «πελατών» των παιδιών τους. Σύμφωνα πάντως με τους «ειδικούς» οι τιμές διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ οι εκπτώσεις που γίνονται αγγίζουν το 10%. 

Βασίλης Βαφειάδης – Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης «Να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να μην μπαίνουμε σε διαδικασία συγκρίσεων με τα προηγούμενες χρονιές»

Ο κ. Βασίλης Βαφειάδης, υπεύθυνος των Βιβλιοπωλείων «Βαφειάδης», αναφέρθηκε στην προετοιμασία γονέων και παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά, υπογραμμίζοντας πως η αρχή έγινε από τους μαθητές της τρίτης Λυκείου που ξεκίνησαν την προετοιμασία τους, από τις αρχές Αυγούστου, όταν και άνοιξαν τα φροντιστήρια και επομένως η αγορά βοηθημάτων ήταν μέχρι τώρα «ο μεγαλύτερος όγκος της αγοραστικής κίνησης» που σημειώθηκε.  
 
Ο κ.Βαφειάδης επεσήμανε πως αρχίζει να διαφαίνεται ένα πρώτο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την αγορά σχολικών ειδών από γονείς και μαθητές μικρότερων τάξεων, εν όψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ωστόσο έκανε λόγο για μία «χαμένη από χέρι χρονιά», αναφερόμενος στα όσα επέφερε στην αγοραστική κίνηση των Κομοτηναίων η επιβολή των capital controls. Ο ίδιος εξέφρασε στη συνέχεια την αισιοδοξία του για το επόμενο διάστημα τονίζοντας πως δεν θα πρέπει οι επαγγελματίες του χώρου «να συγκρίνουμε την υφιστάμενη κατάσταση με αυτή άλλων χρονιών» σημειώνοντας τέλος πως «σε σχέση με την οικονομική δυσχέρεια του κόσμου κινούμαστε σε καλά πλαίσια».
 
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς διαμορφώνονται οι  τιμές  των σχολικών ειδών εξήγησε πως «οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τους επαγγελματίες να προσπαθούν κατά κύριο λόγο να καλύπτουν όλο το φάσμα των τιμών που θα αναζητήσει ο πελάτης». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού οι σχολικές τσάντες, οι τιμές των οποίων όπως εξήγησε ξεκινούν ακόμα και κάτω από τα δέκα ευρώ, με τις ακριβότερες επιλογές να φτάνουν έως και τα 60 ευρώ.
 
Κλείνοντας ο ίδιος παρατήρησε πως ο κόσμος δεν έχει την διάθεση να κυκλοφορήσει για την απαραίτητη «έρευνα αγοράς» γεγονός που οδήγησε τους επαγγελματίες του κλάδου να εφεύρουν τρόπους τόσο προσέλκυσης του κοινού αλλά και βοήθειας στην ενημέρωσή του σχετικά με τις επιλογές αλλά και τη σύγκριση τιμών και προϊόντων. Στη βάση αυτή τα Βιβλιοπωλεία Βαφειάδης εξέδωσαν ένα σχετικό διαφημιστικό φυλλάδιο, όπως εξήγησε, με διάφορα σχολικά προϊόντα και αναγραφόμενες τιμές, που όπως είπε ο ίδιος έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο, όπως αντίστοιχα έγινε και με την ηλεκτρονική ιστοσελίδα των καταστημάτων. 

Ιωάννα Δεμιράκη – βιβλιοχαρτοπωλείο Δημοκρίτειο «Πολλά τα παραδείγματα συμπολιτών που διαθέτουν τα κουπόνια του ΟΓΑ για την αγορά των απαραίτητων σχολικών ειδών»

Σχετικά με τη «δειλή» έως τώρα παρουσία του αγοραστικού κοινού στους χώρους των βιβλιοπωλείων προς αναζήτηση των απαραίτητων σχολικών ειδών, επιβεβαίωσε και η υπεύθυνη του Βιβλιοπωλείου Δημοκρίτειο κ. Ιωάννα Δεμιράκη. Όπως επεσήμανε «παλαιότερα τέλη Αυγούστου είχαμε τελειώσει με το θέμα της τσάντας , φέτος η κίνηση ίσα ίσα που ξεκίνησε αυτή τη βδομάδα με τα παιδιά να είναι αυτά που κοιτούν το καλύτερο σχέδιο και τους γονείς να αναζητούν την καλύτερη τιμή».
 
«Ήταν μία κατάσταση την οποία περιμέναμε φέτος μετά και τις διάφορες πολιτικο –οικονομικές εξελίξεις » δήλωσε η κ. Δεμιράκη υπογραμμίζοντας πως ακόμα και στον τομέα των σχολικών βοηθημάτων, η ζήτηση των οποίων ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου, παρατηρήθηκε μία παύση των πωλήσεων την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.
 
Στη συνέχεια, η ίδια ερωτηθείσα  για  την κίνηση της αγοράς και για τις τιμές των προϊόντων υπογράμμισε πως «οι τιμές αντιστοιχούν με την ποιότητα των προϊόντων και αυτό αφορά, όχι μόνο τις τσάντες αλλά και όλα τα χαρτικά» επισημαίνοντας στη συνέχεια πως «ακόμα και τα επώνυμα προϊόντα, δεν αποτέλεσαν ποτέ μόδα ή εφέ».
 
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην χρήση κουπονιών του ΟΓΑ κάνοντας γνωστό πως «οι δικαιούχοι είναι πολλοί λόγω του αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής, όμως δεν τα διαθέτουν για την αγορά κάποιου λογοτεχνικού βιβλίου, όπως ήταν ο αρχικός σκοπός του ΟΓΑ, δηλαδή για τη “φιλαναγνωσία”» αλλά τα διαθέτουν για την αγορά των απαραίτητων σχολικών βιβλίων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως  «δυστυχώς ο πολιτισμός είναι ο πρώτος που χτυπιέται, ενώ θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που ενισχύεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης». 

Κωνσταντίνος Πέλπας – βιβλιοχαρτοπωλείο “Pappy’s Graphis” «Βάσει των έως τώρα δεδομένων κανένας μας δεν ξέρει τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε φέτος γενικότερα»

«Η οικονομική κρίση και η δυσχέρεια που αυτή επέφερε είναι φέτος πιο εμφανής από ποτέ με τα όσα προηγήθηκαν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο» επεσήμανε με την σειρά του ο κ. Κωνσταντίνος Πέλπας, ιδιοκτήτης του βιβλιοχαρτοπωλείου “Pappy’s Graphis”.
 
Ο κ. Πέλπας υπογράμμισε πως «τα τελικά μας συμπεράσματα σχετικά τη φετινή κίνηση σε ό,τι αφορά την αγορά των σχολικών ειδών θα την βγάλουμε τον Σεπτέμβριο, ωστόσο βάσει των έως τώρα δεδομένων κανένας μας δεν ξέρει τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε φέτος γενικότερα».
 
Ερωτηθείς σχετικά με την διακύμανση των τιμών σε ό,τι αφορά τα σχολικά είδη ο κ. Πέλπας ανέφερε ότι «οι τιμές είναι σταθερές συγκριτικά με πέρυσι και εμείς εξακολουθούμε να βοηθάμε το καταναλωτικό κοινό, όπως κάθε χρόνο κάνοντας κάποιες μειώσεις της κλίμακας του 10% αλλά φτάνοντας φέτος και μέχρι μειώσεις κλίμακας 50% για την αγορά τσάντας και επιπλέον συν 10% μειώσεις για όλα τα υπόλοιπα σχολικά είδη».
 
Καταλήγοντας ο ίδιος επεσήμανε πως οι επιλογές τόσο σε σχέδια όσο και σε τιμές είναι πολλές, παρατηρώντας όμως πως οι γονείς όντας εκείνοι που γνωρίζουν τη διαφορά μιας ποιοτικής τσάντας, «παρακινούν τα παιδιά τους να αγοράσουν μία ακριβότερη τσάντα, η οποία θα δίνει εγγύηση και θα κρατήσει ακόμα και δέκα, είκοσι  χρόνια, παρά να αγοράσουν μία τσάντα, φθηνότερη μεν η οποία όμως σε τέσσερις μήνες θα χαλάσει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.