Δαδια: Στο Νοτιοδυτικο μετωπο επικεντρωνεται η προσπαθεια κατασβεσης

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη μετά την σύσκεψη που προηγήθηκε

Στο Νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς η οποία συνεχίζει και σήμερα για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα να καίει στην περιοχή της Δαδιάς στον Έβρο στρέφονται οι προσπάθειες εναέριων και χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων που δίνουν την μάχη της κατάσβεσης σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Χρήστο Στυλιανίδη.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε εκ νέου σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου παρουσία του Υπουργού, μετά το τέλος της οποίας ο κ.Στυλιανίδης έκανε δηλώσεις για την επαναξιολόγηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ.Στυλιανίδη «ήταν μια ακόμη δύσκολη βραδιά, εδώ στη Δαδιά με αναζωπυρώσεις. Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία».

«Σήμερα το πρωί τώρα είχαμε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς  που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής. Πήραμε αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό  μέτωπο και εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου», συνέχιζε και πρόσθεσε:

«Είναι μια δύσκολη μάχη, είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον» σημείωσε απευθύνοντας ευχαριστίες προς όσους συνδράμουν στην προσπάθεια της κατάσβεσης.

Ειδικότερα όπως ανέφερε«θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία, στον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Δήμαρχο, τους εθελοντές και τους Πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι Πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις».

Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με καθυστέρηση λόγω δυσμενών συνθηκών, ενώ αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία βρίσκονται σε εξέλιξη βροχοπτώσεις.

Αυτή την ώρα επιχειρούν ένα Mi8 και 2 Airtractors με πληροφορίες να αναφέρουν πως στο βορειοανατολικό μέτωπο προς Λυκόφως η κατάσταση είναι καλύτερη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.