City Connect: Πρωτοβουλια ενημερωσης και ευαισθητοποιησης για Hπατιτιδα C σημερα στην κεντρικη πλατεια Κομοτηνης

Ενημέρωση αλλά έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση από την κινητή μονάδα προσυμπτωματικού ελέγχου των Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και τη βιοφαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences

Ιωάννης Ελευσινιώτης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος

«Γρήγορη, αποτελεσματική και εξαιρετικά ασφαλής η θεραπεία εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως»

Στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής θα βρίσκεται σήμερα η κινητή μονάδα προσυμπτωματικών ελέγχων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση της ηπατίτιδας “City Connect ” που υλοποιούν η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), o Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences.

Με κεντρικό μήνυμα «Κάνε την εξέταση για την Ηπατίτιδα C τώρα», οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας επισκέπτονται τις πόλεις της Καβάλας, στην οποία βρέθηκαν χθες, της Κομοτηνής και ακολούθως της Αλεξανδρούπολης με στόχο να κινητοποιήσουν πολίτες, κυρίως τους γεννηθέντες από το 1945 έως και το 1980, να κάνουν τώρα την εξέταση για την ηπατίτιδα C ώστε αν χρειαστεί να υποβληθούν σε θεραπεία και να απαλλαχθούν από τον ιό.

Ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης στελέχη των τριών φορέων βρίσκονται στην Κομοτηνή, όπου πραγματοποίησαν εκδήλωση για τους επαγγελματίες υγείας της περιοχής για ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της διάγνωσης και της θεραπείας της ηπατίτιδας C, ενώ σήμερα στην κεντρική πλατεία της πόλης μας θα μπορούν άνθρωποι όλων των ηλικιών, να ελεγχθούν με ένα πολύ απλό τεστ και να μάθουν  μέσα σε λίγα λεπτά εάν έχουν ή δεν έχουν πρόβλημα σε σχέση με την ιογενή ηπατίτιδα.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Ιωάννης Ελευσινιώτης, Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ) πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα που ξεκινά από τις πόλεις της Βορείου Ελλάδος με στόχο την συνέχισή της και σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές.

Άγνοια ακόμα και από ασθενείς

Ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, χρόνος ο οποίος απαιτήθηκε για την σωστή οργάνωση και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων. Αυτό που σήμερα καθιστά απαραίτητο τον έλεγχο όπως εξήγησε ο κ. Ελευσινιώτης, είναι ότι οι ασθενείς αποδίδουν πολλές φορές τα συμπτώματα της ηπατίτιδας στην δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα,  αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο τον όποιο έλεγχο με αποτέλεσμα πολλές φορές να φτάνουν σε τελικό στάδιο όπου οι δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης είναι ελάχιστες. Όπως εξήγησε «αυτό που έχει παρατηρηθεί σήμερα είναι ότι επειδή η Ηπατίτιδα C και όλες οι χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες λόγω των μεγάλων εφεδρειών που έχει το συκώτι μας, είναι για πολλά πολλά χρόνια ασυμπτωματικές ή έχουν κάποια συμπτώματα για πάρα πολλά χρόνια ή και δεκαετίες, ο ασθενής τα αποδίδει στην στη δύσκολη καθημερινότητά του, όπως η καταβολή, η υπνηλία κ.ο.κ. και όχι σε κάτι παθολογικό».

Η Ηπατίτιδα C πλέον θεραπεύεται

Θέλοντας λοιπόν να προλάβουν τους ασθενείς σε προσυμπτωματικό στάδιο, όταν δηλαδή υπάρχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, ο έλεγχος καθίσταται απαραίτητος καθώς οι δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης είναι πολλές και μάλιστα με εύκολη όπως την χαρακτήρισε θεραπεία, που δεν επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενούς.

Η θεραπεία αυτή όπως εξήγησε ο κ. Ελευσινιώτης υπάρχει τα τελευταία 6 με 7 χρόνια, είναι γρήγορη, αποτελεσματική και εξαιρετικά ασφαλής, ενώ δεν έχει καμία παρενέργεια.

Ερωτηθείς σχετικά με την ασθένεια ο ίδιος εξήγησε πως η Ηπατίτιδα C, είναι μία μορφή ηπατίτιδας, με την οποία εφόσον κάποιος ασθενήσει σε ποσοστό 85-90%,  παραμένει με χρόνια λοίμωξη σε όλη τους τη ζωή, αν δεν «εκριζωθεί», ενώ υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης στο περιβάλλον του. Παράλληλα όπως τόνισε «κινδυνεύουν  σιγά σιγά να καταστραφεί το συκώτι τους, να οδηγηθούν σε ανεπάρκεια του ήπατος,  σε καρκίνο του ήπατος, κύρωση του ήπατος, καταστάσεις που είναι θανατηφόρες» για να εξηγήσει πως ενώ είναι ένας ιός που είναι γνωστός από το 1989, επανήλθε στην επικαιρότητα γιατί μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε θεραπεία.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εξαιρετικά ασφαλής, χωρίς καμία παρενέργεια και γρήγορη θεραπεία, με την οποία μέσα σε δύο μήνες το πολύ τρεις μήνες όλοι οι ασθενείς με ένα χάπι την ημέρα κατορθώνουν να εκριζώσουν μια λοίμωξη που μπορεί να την έχουν 20-30-40 και 50 χρόνια» πρόσθεσε εξηγώντας πως «κάποιοι μπορεί να το γνωρίζουν έχοντας εκτεθεί σε επικίνδυνες πρακτικές είτε σεξουαλικές, είτε μέσω κοινής χρήσης τοξικών ουσιών, είτε δίχως να το γνωρίζουν, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν το γνωρίζουν».

Ο κ. Ελευσινιώτης απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής προς όλους τους πολίτες της Ροδόπης για σήμερα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, ούτως ώστε να ενημερωθούν και να ελεγχθούν, τονίζοντας πως η Ηπατίτιδα C μπορεί πλέον να καταπολεμηθεί εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.