Χρηζει επισκευης το Ρολοι της Κομοτηνης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν οι εργασίες ώστε να ξεκινήσουν να λειτουργούν ξανά οι δείκτες του

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να επισκευαστεί το Ρολόι της Κομοτηνής, οι δείκτες του οποίου έχουν σταματήσει να κινούνται, και έχουν μείνει κολλημμένοι στις 4 και κάτι, παρόλο που ακόμα χτυπάει τις ώρες σε σχετικά κανονικό ρυθμό.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ρολόι έχει προβλήματα, μιας και ο μηχανισμός του, είναι αρκετά παλιός και δύσκολος στην συντήρηση και επισκευή λόγω παλαιότητας, απαιτώντας ειδικές γνώσεις.

Το ρολόι της πόλης κατασκευάστηκε το 1884, από τον Αμπντούλ Καδίρ Κεμάλ Πασά και αφιερώθηκε στο σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’, αποτελώντας από τότε ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία της πόλης.

Είναι χαρακτηρισμένο ως Νεότερο Μνημείο Κοσμικού Χαρακτήρα, γιατί πρόκειται για ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά κατασκευή, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης. Σύμφωνα με την απόφαση της ανακήρυξης, είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις ιστορικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές στην περιοχή και η διατήρηση του θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης της.

Ο μηχανισμός του ρολογιού βρίσκεται τοποθετημένος στο υψηλότερο σημείο του ύψους 25 μέτρων πύργου, και διαθέτει τέσσερις ωρολογόπλακες, μία σε κάθε πλευρά του πύργου.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να εντοπιστεί το πρόβλημα στο μηχανισμό, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μουρτίδης, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την επισκευή του και την προηγούμενη φορά που υπήρχε πρόβλημα, με τον ειδικό να ελέγχει τόσο τον ίδιο τον μηχανισμό, όσο και την σύνδεσή του με τους εξωτερικούς δείκτες του ρολογιού.

Τελευταία φορά που χρειάστηκε παρέμβαση, η επισκευή πήρε περίπου 20 μέρες, λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος, αυτή τη φορά όμως ελπίζουν πως θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την επισκευή ταχύτερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.