Χρηστος Κουτρας: Ο αγροτης της χρονιας απο το Κουτσο Ξανθης

Χρήστος Κούτρας είναι το όνομα του αγρότη της χρονιάς, ενός θεσμού που καθιέρωσε η εφημερίδα Agrenda, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Κουτσό Ξάνθης με τις δενδρώδεις καλλιέργειες. 

Σύμφωνα με το σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας:

Ο κ. Κούτρας είναι σήμερα 41 χρονών και ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη γεωργία το 1995 ακολουθώντας την πεπατημένη, ήτοι την καλλιέργεια βαμβακιού, καλαμποκιού, σιταριού, ηλιάνθου και ελαιοκράμβης μέχρι που το 2009 αποφάσισε να κάνει στροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Έκτοτε και μέχρι σήμερα καλλιεργεί 28 στρέμματα με μήλα, 15 στρέμματα με βερίκοκα, 40 με ρόδια, 10 με αχλάδια και 11 με ακτινίδια, με πλήρη αντιχαλαζική προστασία, ενώ η συνολική επένδυση σε χώρους αποθήκευσης 200 τ.μ., ψυκτικούς θαλάμους 170 τόνων κι ένα διαλογητήριο συνολικής επιφάνειας 130 τ.μ, έχει φτάσει ήδη στα 500 χιλ. ευρώ.
 
«Αυτό που με έσπρωξε να μπω στη δενδροκομία, ήταν ότι με τις μεγάλες καλλιέργειες δεν έμενε μεροκάματο. Μόνο η δουλειά. Οι δενδρώδεις είναι πολύ πιο κερδοφόρες, αν και, για να πούμε την αλήθεια, έχουν περισσότερη δουλειά, ειδικά στη συγκομιδή ή το κλάδεμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δυναμικός και πολυσυλλετικός Χρήστος Κούτρας, τον οποίο η Agrenda επισκέφθηκε στην εκμετάλλευσή του στο Κουτσό.
 
Με σύγχρονη αντίληψη για τη γεωργία, ο κ. Κούτρας δίνει μεγάλο βάρος στα τεχνολογικά μέσα, για να κάνει πιο εύκολη και αποδοτική του δουλειά του και έτσι έχει αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επιχείρησή του. «ιαθέτω τρεις ελκυστήρες και τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό για τη φροντίδα των καλλιεργειών μου, ενώ έχω και μια βαμβακοσυλλεκτική», εξηγεί και προσθέτει ότι «για μένα έχει σημασία να ανανεώνεις συχνά τον εξοπλισμό σου».
 
Επιπλέον ο «ανήσυχος» παραγωγός προσπαθεί να εφαρμόζει στις καλλιέργειές του πρακτικές της «έξυπνης γεωργίας», με διαρκείς αναλύσεις εδάφους, φυλλοδιαγνωστικές, αναλύσεις των υδάτων και όπου συναντά πρόβλημα μέσα στη φυτεία, προσπαθεί να βρει την ιδανική λύση με τεχνολογικά μέσα.
 
«Σίγουρα μέσα από τη γεωργία ακριβείας μπορείς και μειώνεις το κόστος παραγωγής, γιατί δεν υπάρχει άσκοπη λίπανση, ξέρεις τι ελλείψεις έχεις και πας στοχευμένα», τονίζει χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, στα μήλα πιάνει γύρω στους 5,5 τόνους το στρέμμα, στα ρόδια γύρω στα 1.000 κιλά το στρέμμα, ενώ στα βερίκοκα, τα αχλάδια και ακτινίδια οι φυτείες είναι μικρές και δεν έχουν μπει ακόμη στην πλήρη παραγωγή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.