Χριστος Ανεστη ευχηθηκαν και απο κοντα οι πιστοι στις Εκκλησιες της Κομοτηνης

Ετεροχρονισμένος εορτασμός, με την ευκαιρία της Αποδόσεως της εορτής του Αγίου Πάσχα

Την ευκαιρία να γιορτάσουν, έστω και ετεροχρονισμένα το Πάσχα, είχαν οι πιστοί που προσήλθαν στις Εκκλησίες της Ροδόπης για τον εορτασμό της Αποδόσεως της εορτής του Αγίου Πάσχα  στους Ιερούς Ναούς της Κομοτηνής.

Έτσι το βράδυ της Τρίτης 26 Μαΐου τελέστηκαν Πανηγυρικές Ιερές Αγρυπνίες στον Καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, το ναό της Του Θεού Σοφίας, το ναό Αγίου Γεωργίου και το ναό Αγίας Βαρβάρας.

Στους υπόλοιπους Ιερούς Ναούς της πόλης, τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης 27  Μαΐου ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής.

Στον Ευαγγελισμό βρέθηκαν και αρκετοί πιστοί, που έλαβαν το άγιο φως από τον Μητροπολίτη, και έψαλλαν μαζί με αυτόν το Χριστός Ανέστη στο προαύλιο της Εκκλησίας.

Διαφορετικό φέτος το Πάσχα

Απευθυνόμενος στο ποίμνιο, ο Μητροπολίτης τόνισε πως ενώ οι άλλες εορτές, οι Δεσποτικές, οι Θεομητορικές και οι γιορτές των Αγίων αποδίδονται μία εβδομάδα μετά την κυριώνυμο εορτή τους, η μόνη που αποδίδεται μετά από 40 ημέρες είναι η εορτή του Πάσχα και της Αναστάσεως, γιατί αυτή είναι το θεμέλιο των άλλων, και πάνω στην Ανάσταση του Χριστού θεμελιώνεται η Ορθόδοξη πίστη μας.

«Φέτος για όλους μας το Πάσχα ήταν διαφορετικό, τα είπαμε, τα επαναλάβαμε και δεν θα το ξαναπούμε. Ας ευχηθούμε να είναι μόνο κάτι που πέρασε και δε θα το βιώσουμε ξανά» ανέφερε, τονίζοντας πως η ζωή στην εκκλησία δεν είναι συναίσθημα, αλλά βίωμα, και για αυτό κάθε Θεία Λειτουργία βιώνεται.

Φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά, με τους ειδικούς να τονίζουν πως θα πρέπει τα πράγματα να είναι διαφορετικά και να κρατάμε αποστάσεις στις σχέσεις μας, όμως ως πνευματικός πατέρας, τόνισε πως μπορεί να πρέπει να είμαστε σε φυσική απόσταση ο ένας από τον άλλο, αλλά «θα πρέπει να καταργήσουμε τις αποστάσεις σε ό,τι έχει σχέση με την πνευματική μας θέση» ανέφερε.

Προχωρώντας στην πνευματική Εγγύτητα

Είναι αλήθεια, σημείωσε, πως τα προηγούμενα χρόνια ψύχθηκε η αγάπη μας και προς τον συνάνθρωπο, και προς το Θεό, γιατί όταν ψύχεται η σχέση μας με τον συνάνθρωπό μας, αυτόματα ψύχεται και με το Θεό.

Όμως ο σταυρός του Χριστού, μας δείχνει την ζωή μας και την παρουσία μας στον κόσμο. Η κατακόρυφη φορά του σταυρού, ενώνει τον Θεό με τον άνθρωπο, και η οριζόντια ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους, γιατί «αν δεν μπορούμε να ενωθούμε οι άνθρωποι μεταξύ μας, τότε δεν μπορούμε να ενωθούμε με το Θεό».

Για αυτό ζήτησε από τους πιστούς να θυμηθούν ξανά το λόγο του Χριστού, και επαναλαμβάνει η Εκκλησία την ημέρα της βάπτισης: «Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι».

Τον σταυρό όμως πάντα τον ακολουθεί η Ανάσταση, την οποία δεν την γιορτάζουμε μόνο μια φορά του χρόνο, αλλά κάθε Κυριακή, με κάθε βδομάδα να είναι μια μικρή Μεγάλη Εβδομάδα.

«Αν φέτος χάσαμε μια εορτή, την Ημέρα του Πάσχα, δεν την χάσαμε ουσιαστικά μπορούμε να την κερδίσουμε κάθε μέρα, κάθε Κυριακή. Δεν την χάσαμε όταν αγαπάμε και χαμογελάμε στον άλλο, και όταν ανοίγουμε την καρδιά μας και λέμε τον άλλο αδερφό» σημείωσε.

Ανέπεμψε δε την ευχή να δίνει σε όλους υγεία, ομόνοια, αγάπη, ενότητα, και μέχρι το επόμενο Πάσχα, «βάζω ένα κανόνα στον εαυτό μου και σε εσάς, με όσους έχουμε στεναχωρηθεί, με όσους έχουμε πικραθεί, να έχουμε ένα χρόνο να μαλακώσει η καρδιά μας, και το επόμενο Πάσχα να είναι όντως Πάσχα, και αλλήλους περιπτυξόμεθοι, να ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.