«Χρησιμοποιηστε καρδια για καθε καρδια» το μηνυμα της φετινης Παγκοσμιας Ημερας Καρδιας

Κώστας Μάινας, καρδιολόγος «Μέσω της καρδιάς ο καθένας μας να δείξει την ανθρωπιά του, να δώσει και να λάβει αγάπη και να σεβαστεί την ζωή και το περιβάλλον»

Με το μήνυμα «Χρησιμοποιείστε καρδιά για κάθε καρδιά» γιόρτασε χθες η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Ένα μήνυμα που έρχεται να υπενθυμίσει το πόσο ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να προσέχει την καρδιά του, αλλά φέτος με ένα επιπλέον και εξίσου σημαντικό μήνυμα αυτό που μας προτρέπει να σκεφτούμε το πώς θα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα την καρδιά μας, για τον συνάνθρωπό μας, τον εαυτό μας αλλά και το περιβάλλον.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 29 Σεπτεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο καρδιολόγος κ.Κώστας Μάινας, η Παγκόσμια Καρδιολογική Κοινότητα αφουγκράστηκε όλες τις καταστάσεις που αυτή τη στιγμή βιώνει ο πλανήτης,  όπως η πανδημία του κορωνοϊού, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος κ.α. και θέλησε να δώσει μια άλλη διάσταση στη λειτουργία της καρδιάς πέραν της λειτουργίας της ως ανθρώπινου οργάνου, προσδίδοντας και τον συμβολισμό ότι μέσω αυτής ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να δείξει την ανθρωπιά του, να δώσει και να λάβει αγάπη και να σεβαστεί τη ζωή και το περιβάλλον.

Σαφώς από τα βασικά μηνύματα που επιδιώκει αυτή η ημέρα να στείλει είναι αυτά της ενημέρωσης και της πρόληψης, καθώς οι καρδιαγγειακές νόσοι ευθύνονται για τους μισούς σχεδόν θανάτους (περίπου 18 εκατομμύρια κάθε έτος παγκοσμίως) από μη μεταδοτικές ασθένειες και αποτελεί την νούμερο ένα αιτία θνητότητας και νοσηρότητας στον κόσμο.

Πρώτη και κύρια αιτία θανάτου, όπως τόνισε ο κ.Μάινας, που δυστυχώς θα παραμείνει, παρά τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο εξέλιξης της επιστημονικής κοινότητας, τόσο στο επεμβατικό κομμάτι όσο και στα φάρμακα, γεγονός που θα πρέπει όπως επισήμανε να μας προβληματίσει.

Ο κορωνοϊός επιβαρυντικό στοιχείο στους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων

Τα αίτια και οι παράγοντες των καρδιοαγγειακών νοσημάτων είναι γνωστά. Υπέρταση, διαβήτης, το κάπνισμα είναι μόλις κάποιοι εκ των σημαντικών παραγόντων εκδήλωσής τους, γεγονός στο οποίο τα τελευταία χρόνια συνέβαλλε και ο κορωνοϊός που μας έκλεισε στο σπίτι. Η μείωση της άσκησης και η αύξηση της παχυσαρκίας λόγω του lockdown δείχνει ότι «μείναμε στο σπίτι, φάγαμε περισσότερο και ασκηθήκαμε λιγότερο» εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας πως όλα αυτά επιβαρύνουν τους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση νοσημάτων που συνδέονται με την καρδιά.

«Κλειδί» για την αντιμετώπιση των ασθενειών η ενημέρωση

Ο ίδιος με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς υπογράμμισε πως η πρόληψη τόσο σε ό,τι αφορά την καρδιά αλλά και στο σύνολο των νοσημάτων είναι το «άλφα και το ωμέγα» για να τονίσει πως «όταν γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα που δημιουργούν οι παθήσεις και τα ρυθμίσουμε εγκαίρως τόσο μειώνουμε πάρα πολύ τον κίνδυνο».

Η ενημέρωση στην Ελλάδα όπως τόνισε είναι σε καλό επίπεδο, ωστόσο υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν, για να επισημάνει πως η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει κάνει τεράστια άλματα στην πρόληψη. Υπενθύμισε μάλιστα πως τον περασμένο Μάιο ο ίδιος επισκέφθηκε σχολείο της περιοχής ώστε να μιλήσει στα παιδιά για τους κινδύνους της κακής διατροφής και της άθλησης, υπογραμμίζοντας το θερμό ενδιαφέρον που αυτά επέδειξαν.

«Το κλειδί είναι η ενημέρωση για τη μείωση των κινδύνων» ανέφερε ενώ ερωτηθείς σχετικά με την ευκολία της πρόσβασης των πολιτών σε θεραπείες τόνισε πως «το σύστημα υγείας στην Ελλάδα μπορεί να έχει πολλά προβλήματα, παρόλα αυτά ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί τον γιατρό του και να ενημερωθεί σωστά, για τις λύσεις που προσφέρονται».

«Οι οικογένεια και τα σχολεία θα δώσουν τα πρώτα κίνητρα στα παιδιά για να προσέξουν την διατροφή τους στο μέλλον» υπογράμμισε για να καταλήξει υπενθυμίζοντας το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας και καλώντας όλους «εκτός από την καρδιά μας, να δείξουμε την αγάπη και την ανθρωπιά μας στον άνθρωπο και το περιβάλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.