«Χρειαζομαστε παιδεια με αντικαπνιστικη συνειδηση»

Ο αντικαπνιστικός νόμος που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων σε επίπεδο κοινωνίας, όπως όλα δείχνουν, έχει τεθεί προς το παρόν σε αχρησία.

 

Την άποψη ότι το θέμα της εφαρμογής του νόμου θα επανέλθει δριμύτερο στο μέλλον εκφράζει μιλώντας στον ΠτΘ η Δώρα Χατζηαντωνιάδου, Διευθύντρια του Antismoking Center Κομοτηνής,- που εδώ και επτά χρόνια ενημερώνει τους καπνιστές που επιθυμούν την μόνιμη διακοπή του καπνίσματος με εξαιρετικά αποτελέσματα,- τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα μας επί τους θέματος είναι η παιδεία με αντικαπνιστική συνείδηση.

ΠτΘ: Πώς επηρεάζει η αδράνεια στην εφαρμογή του νέου Αντικαπνιστικού Νόμου;
Δ.Χ.: Αν και σαν χώρα έχουμε αργήσει σημαντικά να υιοθετήσουμε πρακτικές που προστατεύουν τους μη καπνιστές αλλά και τους καπνιστές από τον μεγαλύτερο ίσως εθισμό στον πλανήτη, η θέση σε ισχύ του αντικαπνιστικού νόμου δημιουργεί νέες πιο ουσιαστικές προϋποθέσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Θεωρώ πάντως ότι η όποια αδράνεια είναι παροδική προκειμένου να εξετασθούν κάποια κενά του, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού Υγείας κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, και ότι σύντομα το θέμα της εφαρμογής του νόμου θα επανέρθει δριμύτερο.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι κάτι θα αλλάξει με τον νέο Νόμο;

Δ.Χ.:: Σαν χώρα δυστυχώς δεν στερούμαστε νόμων μια και αντίθετα η πολυνομία είναι χαρακτηριστική του ευρύτερου συστήματος που ρυθμίζει τα πράγματα στην χώρα μας. Αντίθετα η ουσιαστική κοινωνική παιδεία είναι αυτό που μας λείπει περισσότερο. Πάρα ταύτα πιστεύουμε ότι η θέση σε ισχύ του νέου νόμου θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Το momentum που δημιουργείται είναι το καλύτερο ως προς την διακοπή του καπνίσματος και αυτό φαίνεται και από δημοσιευμένες έρευνες που έδειξαν ότι περισσότεροι από 6 στους 10 καπνιστές και το 95% των μη καπνιστών θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε εστιατόρια και ταβέρνες. Επίσης το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει.

ΠτΘ: Εκτός της υγείας που αυτονόητα επηρεάζεται ποιες άλλες επιπτώσεις υπάρχουν;
Δ.Χ.:: Πέραν των αυτονόητων ωφελειών για την υγεία από την διακοπή του καπνίσματος, υπάρχουν και άλλες πολύ σημαντικές ωφέλειες, όπως αυτή που αφορά στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Έχουμε εκτιμήσει ότι το μέσο κόστος από το κάπνισμα ανά εργαζόμενο με αμοιβή 800 ευρώ μηνιαίως για μια επιχείρηση ανάγεται σε 700 ευρώ ετησίως λόγω των διαλειμμάτων τσιγάρου…

ΠτΘ: Ποιο είναι λοιπόν το «κλειδί» για την αλλαγή της κατάστασης σχετικά με το κάπνισμα στην χώρα μας;
Δ.Χ.: Εάν υπάρχει ένα «κλειδί» αυτό έχει να κάνει με την αίσθηση του πολιτισμού που έχουμε. Και αυτό σημαίνει να σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων, καπνιστών και μη. Δυστυχώς για τους μη καπνιστές έως και σήμερα υπάρχει συνεχής καταπάτηση του δικαιώματός τους να μην καπνίζουν – παθητικά- ή να «καπνίζονται». Εμείς σαν Antismoking Centers συμφωνούμε με τις κατευθύνσεις του σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος HELP και φροντίζουμε να αφυπνίσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους συμπολίτες μας όλων των ηλικιών αρχίζοντας από το σχολείο. Παιδεία λοιπόν χρειαζόμαστε που μάλιστα αρχίζει από το σπίτι και γονιούς με αντικαπνιστική συνείδηση. Οι πιθανότητες που έχει ένα παιδί να ξεκινήσει το κάπνισμα όταν ζει σε ένα σπίτι όπου τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς είναι καπνιστής είναι πολύ περισσότερες. Όλοι μας ως γονείς δεν θέλουμε φυσικά το παιδί μας να εθιστεί σε κάποια εθιστική ουσία ούτε να εκτεθεί στους σχετιζόμενους με το κάπνισμα κινδύνους. Πάρα ταύτα οι καπνιστές γονείς παρά την θέλησή τους δίνουν λάθος πρότυπο.

ΠτΘ: Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα Antismoking Centers στην διακοπή του καπνίσματος;

Δ.Χ.: Τα Antismoking Centers ενημερώνουν εδώ και 7 έτη στην Κομοτηνή και 9 έτη στην Ελλάδα, τους καπνιστές που επιθυμούν την μόνιμη διακοπή του καπνίσματος, και χρησιμοποιούν την μέθοδο elektromeridian cobra που αποδεδειγμένα βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος. Ο καθένας θα μπορούσε να μάθει το βαθμό εθισμού του στην κλίμακα FAGESTROEM απαντώντας στο ερωτηματολόγιο που προσφέρουμε στον ιστοχώρο μας www.antismokingcenter.gr ή να κάνει το βήμα για την διακοπή του καπνίσματος. Οι καπνιστές που μας επισκέφτηκαν έκοψαν κατά πλειοψηφία το κάπνισμα από τις πρώτες μία, δύο επισκέψεις και προσέφεραν στους εαυτούς τους το πολύτιμο δώρο μιας υγιέστερης και ποιοτικότερης ζωής, αποσβένοντας το κόστος της μεθόδου διακοπής σε 3 μήνες κατά μέσο όρο.

ΠτΘ: κ. Χατζηαντωνιάδου, σας ευχαριστούμε πολύ.
Δ.Χ.; Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

Άννα Πατρωνίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.