Χρειαζεται προσοχη στο βιολογικο βαμβακι

Πρέπει το βαμβάκι να είναι πραγματικά βιολογικό, γιατί πλέον οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς, τονίζουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Πολλή προσοχή χρειάζεται από μέρους των καλλιεργητών, που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του βιολογικού βαμβακιού, τονίζουν τα Θρακικά εκκοκκιστήρια, μιας και οι απαιτήσεις είναι σημαντικές, ενώ οι έλεγχοι θα είναι ακόμα πιο ενδελεχείς για το προϊόν που θα παραχθεί.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στο νέο πρόγραμμα παραγωγής βιολογικών προϊόντων, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, θα περιλαμβάνεται και το βαμβάκι.

Το βιολογικό βαμβάκι, σημείωσε, τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ως επιχείρηση έχουν ήδη ασχοληθεί στο παρελθόν, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο στην καλλιέργεια, όσο και στη διάθεσή του.

Όπως ανέφερε, το βιολογικό βαμβάκι αποτελεί το 1 έως 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής, και από αυτό πάνω από το 80% παράγεται στην Ινδία. Όμως σε ελέγχους που πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν εκεί, αποδείχτηκε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του βιολογικού βαμβακιού, με αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρείες ρουχισμού να αποσύρονται σιγά-σιγά από την Ινδία, και αυτή τη στιγμή να υπάρχει ξαφνικά μια πολύ μεγάλη έλλειψη σε βιολογικό βαμβάκι.

Μάλιστα κάποιες από αυτές τις εταιρείες απευθύνθηκαν ήδη σε αυτούς, γιατί τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια έχουν μεγάλη σχέση με την παραγωγή βιολογικού βαμβακιού. Όπως σημειώνει, από το 1994 και για πάνω από μία δεκαετία ήταν η μοναδική επιχείρηση στην Ευρώπη που παρήγαγε βιολογικό βαμβάκι.

Μπορεί να καλλιεργηθεί πραγματικά βιολογικό βαμβάκι στη χώρα;

Λόγω της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με την συμπερίληψη στο πρόγραμμα των βιολογικών του βαμβακιού, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια εξέτασαν εκτενέστερα το θέμα. Φαίνεται λοιπόν ότι η έλλειψη πραγματικά βιολογικού βαμβακιού, λόγω της κατάστασης στην Ινδία, οδήγησε σε μια απότομη αύξηση της τιμής του.  Όμως λόγω του σκανδάλου που δημιουργήθηκε για τις εταιρείες ρούχων με το «μαϊμού» βιολογικό βαμβάκι, οι εταιρείες αυτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και κάνουν τους δικούς τους ελέγχους.

Την ίδια ώρα το αρμόδιο Υπουργείο, δήλωσε απερίφραστα πως, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο σκάνδαλο με την φέτα, θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό στους ελέγχους και στους παραβάτες θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, όχι μόνο για το βαμβάκι, αλλά και όσον αφορά τις επιδοτήσεις των βιολογικών.

Βιολογική καλλιέργεια σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί κανένα χημικό τόσο χημικά λιπάσματα, αλλά κυρίως οποιοδήποτε ζιζανιοκτόνο. Εκεί εντοπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο βιολογικό βαμβάκι, γιατί θα πρέπει οι παραγωγοί να ολοκληρώσουν με χειρωνακτική εργασία την απομάκρυνση των ζιζανίων. Επίσης, και άλλα χημικά ευρέως διαδεδομένα στην βαμβακοκαλλιέργεια, όπως το Pix, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν.

Έτσι η παραγωγή βιολογικού βαμβακιού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η καλλιέργεια βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση χημικών, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Για αυτό και ενδιαφέρει σήμερα το βιολογικό βαμβάκι, το οποίο όμως πρέπει να είναι πραγματικά βιολογικό, ώστε να προκύπτει και η υπεραξία του. Γι’ αυτό τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια ενημερώνουν τους συνεργάτες παραγωγούς τους που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν πραγματικά βιολογικό βαμβάκι, το οποίο θα φέρει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από τους ελεγκτικούς φορείς και θα είναι 100% σίγουροι για αυτό, πως θα επιδοτείται με 10 έως 15 λεπτά το κιλό επιπλέον, ανάλογα με την ποιότητα του. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να το δηλώσουν ως το τέλος Μαΐου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.