Χορταριαζει ο πεζοδρομος στην παραλια Φαναριου

Συνεχίζονται οι εργασίες για το οικοτουριστικό πάρκο, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023

Για τον πεζόδρομο στην παραλία του Κάμπινγκ Φαναρίου, έχουν γράψει πολλές φορές, μιας και αποτέλεσε, από το ξεκίνημά του, ζήτημα για τους παραθεριστές αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη παραλία.

Ο πεζόδρομος στην παραλία του Κάμπινγκ Φαναρίου, που υλοποιείται στο πλαίσιο της δημιουργίας του Οικοτουριστικού Πάρκου Φαναρίου, κατασκευάζεται παράλληλα με το δρόμο, κατά μήκος της επαρχιακής οδού, μεταξύ Ξηρολίμνης και θάλασσας, με το μήκος της διαδρομής να είναι περίπου 430 μέτρα. Η κατασκευή του διαδρόμου ξεκίνησε τον Μάϊο του 2021, με δυσκολίες την θερινή περίοδο που ξεπεράστηκαν στη συνέχεια.

Και ενώ το καλοκαίρι του 2021 είχαμε ζητήματα επειδή ήταν ημιτελής, ο διάδρομος ευτυχώς ολοκληρώθηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2022, όμως όπως παρατήρησαν παραθεριστές, δεν θα παραμείνει λειτουργικός και ασφαλής αν δεν γίνουν οι απαραίτητες παράλληλες παρεμβάσεις, αλλά και αν δεν συντηρείται κατάλληλα.

Ένα από τα ζητήματα που προέκυψαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήταν ο τρόπος που πάρκαραν οχήματα λουόμενων σε αυτόν, που λόγω της στενότητας του χώρου σε μερικά σημεία, αποτελούσαν κίνδυνο για τα οχήματα επάνω στο δρόμο.

Η λύση σε αυτό αναμένεται να δοθεί από την ολοκλήρωση του έργου, μιας και  προβλέπεται φύτευση κατά μήκος της επαρχιακής οδού, για τη δημιουργία φυτοφράκτη, με στόχο την προστασία από την όχληση των οχημάτων σε όσους κινούνται επάνω στον πεζόδρομο, που φυσικά θα εμποδίσει και το παρκάρισμα στα σημεία αυτά.

Κατά πόσο βέβαια αυτό θα εμποδίσει τους οδηγούς να «καταπατήσουν» τον φυτοφράκτη, όσο τα φυτά είναι μικρά, ουσιαστικά καταργώντας τον, αυτό απομένει να φανεί.

Τι θα γίνει με τη διαχείριση του χώρου;

Το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε προς το τέλος της χρονιάς, και το οποίο σίγουρα θα επιδεινωθεί την επόμενη, είναι το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία η φύση έχει αρχίσει να καταλαμβάνει ξανά το χώρο που διέκοψε ο διάδρομος, κάτι που δείχνει πως η συγκεκριμένη διαδρομή θα χρειάζεται συνεχή συντήρηση και καθαρισμό για να παραμείνει λειτουργική, όχι μόνο κατά την κατασκευή του έργου αλλά και στη συνέχεια.

Με δεδομένο ότι η περιοχή ανήκει στην ΕΤΑΔ, που δεν ήταν πάντα ο πιο συνεπής οργανισμός όσο αφορά την φροντίδα του χώρου, θα δούμε πως θα κυλήσει και η επόμενη χρονιά σε αυτόν τον τομέα.

Να θυμίσουμε πως το έργο του οικοτουριστικού Πάρκου είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με απώτερη ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών την 31η Δεκεμβρίου 2023, όταν ολοκληρώνεται και η προγραμματική περίοδος.

Η αρχική προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου έχει παρέλθει, κάτι όχι ασυνήθιστο σε χρηματοδοτούμενα (και μη) έργα, και ελπίδα είναι πως με τις επεκτάσεις θα ολοκληρωθεί έγκαιρά το έργο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.