Χωρις τελος η αυξηση των Κομοτηναιων που εχουν αναγκη επισιτιστικη βοηθεια

Συνεχής η αύξηση των δικαιούχων στο ΤΕΒΑ, φτάνοντας τους 3.800 μόνο στο Δήμο Κομοτηνής

Δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη να καταφύγουν στον Δήμο Κομοτηνής για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα βασικά είδη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, είτε μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΤΕΒΑ, που ξεκίνησε τις νέες διανομές του την Τετάρτη 1 Μαρτίου, είτε μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του. Αυτό τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης κ. Γιάννης Μουρτίδης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, με αφορμή την τρέχουσα διανομή, η οποία, παρά τις ουρές που παρατηρήθηκαν στην αρχή της διαδικασίας, κύλησε γενικότερα ομαλά.

Προγραμματισμός για να αποφευχθούν οι ουρές

Η διαδικασία, σημείωσε, κυλάει χωρίς πρόβλημα, εκτός από ένα που υπήρξε το πρωί της Τετάρτης, γιατί ενώ οι ωφελούμενοι έχουν ενημερωθεί με μήνυμα για την ώρα και την ημέρα που θα μπορούν να προσέλθουν για να παραλάβουν τα προϊόντα, μιας και αυτό γίνεται κλιμακωτά για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, η προσέλευση τις πρώτες ώρες ήταν πιο μαζική, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους.

Όπως ανέφερε, υπήρξαν άτομα που προσήλθαν την πρώτη ημέρα τα οποία ήταν προγραμματισμένο να πάρουν τα προϊόντα την Παρασκευή, για αυτό και δημιουργήθηκε θέμα στη διαδικασία, που μετά τα προβλήματα κυλάει κανονικά. Ευτυχώς όμως οι περισσότεροι ωφελούμενοι έχουν κατανοήσει πως και για την διευκόλυνση των ιδίων, αλλά και για να κυλήσει πιο ομαλά η διαδικασία, πρέπει να ακολουθούν το πρόγραμμα, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πρόβλημα με την διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Σημαντικός παράγοντας σε όλη αυτή την προσπάθεια όμως είναι και όλοι οι «αφανείς ήρωες», όπως τους χαρακτήρισε, των υπηρεσιών που συνεργάζονται για να μπορέσουν να πετύχουν αυτά τα αποτελέσματα, που βοηθούν στη σωστή διανομή και να μην έχει καθυστερήσεις, τους οποίους και ευχαρίστησε ιδιαίτερα.

Το πρόγραμμα έχει χωριστεί σε δύο διανομές, με τις ποσότητες να είναι ανάλογες με τα μέλη της οικογένειας ώστε στο τραπέζι κάθε δικαιούχου να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα. Έτσι ανάμεσα στα είδη που θα παραλάβουν είναι κρέας μοσχάρι, κοτόπουλο, γάλα εβαπορέ, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, τυρί φέτα, πορτοκάλια και άλλα φρούτα, φασόλια φακές ζάχαρη μωρομάντηλα, γάλα σκόνη και άλλα είδη.  «Τόσο οι συνεργάτες μου και εγώ με την εντολή που υπάρχει από τη διοίκηση του Δήμου, προσπαθούμε να προσθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερα είδη σε κάθε διανομή για να έχει κάθε πολίτης τα απαραίτητα.

Δεν σταματά η αύξηση των δικαιούχων

Βέβαια όπως σημείωσε ο κ. Μουρτίδης, υπήρξε ένα κενό δύο μηνών μεταξύ των διανομών, κάτι το οποίο οφειλόταν στην μεταφορά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Σίτισης από το Υπουργείο Εργασίας στο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την γραφειοκρατία να δημιουργεί καθυστερήσεις, ευτυχώς μικρότερες από αυτές που αρχικά φοβόντουσαν. Για αυτό και ξεκίνησαν άμεσα την πρώτη διανομή, ενώ στα τέλη Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν ακόμα μια διανομή, ώστε οι δημότες να μην χάσουν ούτε ένα από τα είδη που δικαιούνται.

Ο κ. Μουρτίδης προβληματίζεται πάντως από το γεγονός ότι σε κάθε διανομή υπάρχουν καινούριοι δικαιούχοι.  Συγκεκριμένα, κάθε εξάμηνο που γίνεται η ανανέωση του καταλόγου των δικαιούχων, έχουν 200-300 καινούριους, με τους 3.800 δικαιούχους του Δήμου Κομοτηνής, από τους συνολικά 5.000 δικαιούχους που υπάρχουν στη Ροδόπη, να αυξάνονται σταθερά.

Μάλιστα πέρα αυτών των ωφελούμενων, υπάρχουν αρκετοί συνδημότες μας που έχουν μεγάλες ανάγκες, αλλά δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο ΤΕΒΑ. Για αυτό και ο Δήμος Κομοτηνής καλύπτει τις ανάγκες τους, μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο, και πραγματοποιώντας όλες τις διαδικασίες που χρειάζεται, με τον κάθε δημότη να ελέγχεται από την αρμόδια επιτροπή και την κοινωνική υπηρεσία, ώστε να διασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για όλους.

Ο κ. Μουρτίδης σημείωσε πως ενώ είναι θετικό ότι δίνονται οι ενισχύσεις και τα επιδόματα προς τους πιο αδύναμους, ουσιαστικά δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση. Θεωρεί δε πως η αδυναμία να υπάρξει μια ανάπτυξη που θα βοηθήσει στη βελτίωση των εισοδημάτων, ώστε να μην χρειάζεται πλέον την στήριξη αυτή, αποδεικνύει πως «έχουμε φτάσει στον πάτο και τον ξύνουμε» σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.