Χωρις σχολικα γευματα και οι μαθητες της Ροδοπης

«Το πρόβλημα επιλύθηκε οριστικά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο

«Καμία ενημέρωση πλην της διακοπής από την 1η Μαρτίου» επισημαίνει ο Προϊστάμενος Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης

Αιφνιδιαστικά και δίχως πρότερη ενημέρωση διακόπηκε από 1η Μαρτίου η διανομή των σχολικών γευμάτων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, μεταξύ αυτών και της Ροδόπης, μετά από δύο μόλις μήνες διανομής τους.

Το θέμα έλαβε γρήγορα διαστάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο λόγω και των διαμαρτυριών γονέων που επεσήμαναν την αναγκαιότητα της επανεκκίνησης των σχολικών γευμάτων, με το υπουργείο το βράδυ της Τρίτης 1η Μαρτίου να εκδίδει ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως το ζήτημα επιλύθηκε οριστικά και πως «η υλοποίηση του προγράμματος θα εξελιχθεί ομαλά».

Παρόλα αυτά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ροδόπης τόσο την Τρίτη 2 όσο και την Τετάρτη 3 Μαρτίου δεν έλαβαν τα σχολικά γεύματα που δικαιούνται, γεγονός που επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Τετάρτης ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος την παραμονή της 28ης Φεβρουαρίου η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης ενημερώθηκε από το Υπουργείο ότι η τελευταία ημέρα διανομής των γευμάτων θα ήταν η Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου όπως και έγινε, με τα στελέχη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να προβαίνουν σε ενημερώσεις γονέων και μαθητών, ούτως ώστε τουλάχιστον όσοι φοιτούν και στα ολοήμερα σχολεία να φροντίσουν για την σίτισή τους.

Η έναρξη της διανομής φέτος ξεκίνησε σύμφωνα με τον ίδιο στις 22 Δεκεμβρίου και όχι από την αρχή του σχολικού έτους λόγω και των πολύμηνων καθυστερήσεων, τις οποίες συνεπάγονται οι μεγάλοι διαγωνισμοί, και αφορά σε 1710 περίπου μερίδες καθημερινά.

Ο κ. Κωνσταντινίδης εξήγησε πως έως και την ώρα της συνέντευξης, ήτοι το πρωί της Τετάρτης, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από πλευράς του Υπουργείου για την επαναφορά της διανομής,  παρά την ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης.

Υπουργείο Εργασίας: «Συνεχίζεται κανονικά η διανομή των σχολικών γευμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας»

Σύμφωνα με αυτή «το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώνει ότι, μετά τη σημερινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιλύεται οριστικά η όποια δικαστική εκκρεμότητα υπήρχε σχετικά με την διανομή τους».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τα κονδύλια για την παροχή των σχολικών γευμάτων έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα την ένταξη 268 περισσότερων σχολικών μονάδων και 40.000 περισσότερων μαθητών ημερησίως σε σύγκριση με την προηγούμενη σχολική χρονιά» συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία επίσης διευκρινίζεται πως «συνεχίζεται κανονικά η διανομή των σχολικών γευμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας,  ενώ για την όποια προσωρινή διακοπή υπήρξε στο πλαίσιο της υπογραφής των νέων συμβάσεων, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και η υλοποίηση του προγράμματος  θα εξελιχθεί ομαλά».

Ο κ.Κωνσταντινίδης επεσήμανε επίσης πως η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης έχει εδώ και καιρό καταθέσει αίτημα αύξησης των διαθέσιμων μερίδων ούτως ώστε να ενταχθούν και άλλες σχολικές μονάδες στο πρόγραμμα της διανομής, τουλάχιστον κατά 300 μερίδες, γεγονός για το οποίο όπως τόνισε έχουν λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις και τίποτα άλλο.

Ο κ. Κωνσταντινίδης επεσήμανε την αναγκαιότητα ύπαρξης του προγράμματος που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από την μεγάλη συμμετοχή παιδιών, ευχόμενος το πρόβλημα να επιλυθεί άμεσα.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Η κυβέρνηση μεθόδευσε την ανάθεση μεγάλου όγκου γευμάτων σε ελάχιστες επιχειρήσεις ημετέρων»

Αξίζει να σημειωθεί πως επί του ζητήματος εξέδωσε ανακοίνωση και η  Αναπληρώτρια Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, κ.Θεανώ Φωτίου υπογραμμίζοντας πως «φέτος τα σχολικά γεύματα δεν είχαν χορηγηθεί μέχρι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, διανεμήθηκαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο και τώρα ξανασταματούν. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο εξής:

Ο φετινός διαγωνισμός για τα σχολικά γεύματα είχε ακυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο διότι η κυβέρνηση είχε μεθοδεύσει με απαράδεκτους όρους την ανάθεση του μεγάλου όγκου των γευμάτων σε ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις ημετέρων.

Και χρειάστηκε να ψηφίσει η Βουλή μια έωλη ρύθμιση για κατ’ εξαίρεση ανάθεση των έργων εκτός διαγωνισμού, δήθεν λόγω απρόβλεπτων έκτακτων κωλυμάτων, για να μπορέσει να ξεκινήσει τη διανομή γύρω στα Χριστούγεννα.

Τελικά ούτε καν με αυτήν την παράκαμψη του νόμου, στα πρότυπα των απευθείας αναθέσεων δήθεν λόγω πανδημίας, κατάφερε η κυβέρνηση να δημιουργήσει μια κανονικότητα στη χορήγηση των σχολικών γευμάτων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.