Χωρις πιστωση τα φαρμακα απο Δευτερα

Σε νέες κινητοποιήσεις μπαίνει ο κλάδος των φαρμακοποιών από τις αρχές της επόμενης εβδομάδα, αναστέλλοντας ξανά την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Το θρίλερ που εξελίσσεται εδώ και μήνες, αναφορικά με την καταβολή των οφειλών του Οργανισμού προς τους φαρμακοποιούς, δεν λέει να ολοκληρωθεί. Παράλληλα, έρχεται να οξύνει περαιτέρω τις αντιδράσεις μια νέα ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση ζητάει αναδρομικά από τις αρχές του 2012 rebate (έκπτωση) για όσα φάρμακα έχουν πουλήσει τα φαρμακεία. Η πανελλαδική απεργία του κλάδου, η οποία έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανονικά. Ταυτόχρονα οι φαρμακοποιοί θα προχωρήσουν και σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για όλη την προσεχή εβδομάδα. Το επόμενο Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του κλάδου προκειμένου να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις περί συνέχισης ή μη των κινητοποιήσεων.

Αιφνίδια αύξηση της προθεσμίας πληρωμής του ΕΟΠΥΥ από 45 σε 60 μέρες

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης θα συνεδρίαση απόψε το βράδυ, για να αποφασίσει αν ακολουθήσει τη γραμμή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κάτι που αποτελεί και το πιθανότερο ενδεχόμενο. Μιλώντας στον «ΠτΘ», ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του νομού μας, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, επέκρινε αρχικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την αιφνίδια αύξηση της νόμιμης προθεσμίας πληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ. Η προθεσμία αυτή ανερχόταν σε 45 ημέρες μέχρι πρότινος, ενώ με διάταξη που περιλήφθηκε στο μνημόνιο 3 αυξήθηκε κατά 15 ημέρες, στις 60. Και πάλι όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Χαλιγιάννης, ακόμα και με αυτήν τη ρύθμιση, ο ΕΟΠΥΥ είναι ξανά εκπρόθεσμος, παρά τις σχετικές υποσχέσεις του Υπουργείου Υγείας. «Το ότι ήταν εκπρόθεσμοι και κλείναμε τα μάτια», επισήμανε, «το κάναμε προς όφελος της κοινωνίας και του πολίτη, μιας και έχει αναχθεί σε εθνικό καθήκον πλέον η αποτροπή μιας υγειονομικής κρίσης, αλλά φυσικά με δικά μας χρήματα, όχι με χρήματα του ΕΟΠΥΥ».

«Οφείλουμε αναδρομικά για αυτά τα χρήματα, που δεν έχουμε εισπράξει;»

Τη διάταξη, ωστόσο, περί του αναδρομικού rebate που επιβάλλεται στους φαρμακοποιούς, οι τελευταίοι την αντιμετωπίζουν ως τη σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι. «Δεν μπορεί από τη στιγμή, που ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει, να έρχεται και να επιβάλλει νέο φοροχαράτσι στα φαρμακεία, μετά από την ήδη υπάρχουσα επιδρομή, που δεχόμαστε και ως επαγγελματίες και ως πολίτες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ροδόπης. «Ενώ μας είχαν διαβεβαιώσει οι ίδιοι ότι πρόκειται περί αντισυνταγματικού μέτρου και το είχαν αποσύρει από το μνημόνιο», συνέχισε, «αιφνιδιαστικά το επανέφεραν και λέει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να επιστρέψει χρήματα στο κράτος αναδρομικά». «Χρήματα για ποια;», αναρωτήθηκε, «για αυτά τα χρήματα, που δεν έχουμε εισπράξει;» «Αυτό είναι εξωφρενικό, παραληρηματικό και παρανοϊκό», επισήμανε. «Δεν μπορούμε να ζητάμε από τα φαρμακεία να έχουν γεμάτα ράφια και ο φαρμακοποιός να υπηρετεί την φαρμακευτική περίθαλψη», κατέληξε, «και από πάνω να υπάρχουν αυτού του είδους τα μαστίγια. Στις ήδη υπάρχουσες οφειλές, αν θα υπάρξει κι αυτού του είδους υφαρπαγή των χρημάτων, το φαρμακείο δε θα οδηγηθεί απλά σε λουκέτο, αλλά σε έναν αιφνίδιο θάνατο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.