Χωρις μεγαλα προβληματα η πρωτη μερα των σχολειων

Σχετικά λίγα τα θετικά self test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές – προχωράν με ταχύτητα οι εμβολιασμό των εκπαιδευτικών

Κώστας Μπαντίκος

«Θέλω να πιστεύω πως με την καθημερινή προσπάθεια όλων θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία»

Πρώτη μέρα επαναλειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, από τα Δημοτικά μέχρι τα Λύκεια, ήταν η Δευτέρα, που σήμανε πως χιλιάδες μαθητές, σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ επέστρεψαν στο σχολείο, με τη χρήση self test και τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Ήδη βέβαια, πριν τις διακοπές του Πάσχα, είχαν ξεκινήσει τη λειτουργία τους τα Λύκεια, όμως η επάνοδος όλων των μαθητών στα σχολεία, αποτελούσε μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, πολλαπλασιάζοντας τις ανάγκες.

Όπως τόνισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Κώστας Μπαντίκος, σε επίπεδο Περιφέρειας, ο αριθμός των μαθητών που δεν κατέστη δυνατόν να κάνουν το self test για οποιοδήποτε λόγο είναι χαμηλός, και πολύ λίγοι είναι αυτοί που προβάλλουν ως λόγο την άρνηση πραγματοποίησης του. Στην περιοχή μας στην Πρωτοβάθμια, σημείωσε, δεν έχουν αναφερθεί τέτοια φαινόμενα, ενώ στη Δευτεροβάθμια πολύ λίγοι γονείς φέρεται να αρνήθηκαν να κάνουν τεστ τα παιδιά τους.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκαν ελάχιστα θετικά κρούσματα, με 3 εκπαιδευτικούς να είναι θετικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ μολύνσεις εντοπίζονται και σε εκπαιδευτικούς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Ροδόπης. Ο αριθμός των μαθητών που είχαν θετικό τεστ ήταν εξίσου μικρός, με μερικούς από αυτούς μάλιστα να αναμένεται να επιστρέψουν στις αίθουσες, μιας και τεστ που έκαναν σε δημόσια δομή, ήταν αρνητικό. Αυτό, τόνισε ο κ. Μπαντίκος, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, είτε λόγω της αναμενόμενης απόκλισης των self test (για αυτό γίνονται και τα επαναληπτικά σε δημόσια δομή) ή σε πρόβλημα στην πρώτη χρήση.

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα πως οι δυσκολίες που υπήρξαν την πρώτη μέρα με την πραγματοποίηση των self test, θα εξομαλυνθούν το επόμενο διάστημα. Η πληρέστερη ενημέρωση, και η αντιμετώπιση προβλημάτων για την εκτύπωση ή τη δήλωση του τεστ που προέκυψαν, θεωρεί πως θα έχει αποτέλεσμα. Εκτιμά δε πως ήδη, τηρουμένων των αναλογιών, η επανεκκίνηση έχει γίνει ομαλότερα από ό,τι μόνο για τα Λύκεια πριν από περίπου ένα μήνα, συνυπολογιζόμενης μάλιστα και της στενότητα του χρόνου για την προμήθεια των self test.

Πάνω από 1.000 εκπαιδευτικοί στην Περιφέρειά μας έχουν εμβολιαστεί ήδη

Ο Περιφερειακός Διευθυντής τόνισε πως ο εντοπισμός ασυμπτωματικών εκπαιδευτικών και μαθητών, βοηθά να κυλήσει καλύτερα η εκπαιδευτική διαδικασία και να μην χρειαστεί να κλείνουν τμήματα και σχολεία με κρούσματα, από τον κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού.

Σημαντικός παράγοντας όμως είναι και το γεγονός ότι προχωρούν σημαντικά και οι εμβολιασμοί, με πάνω από 1.000 εκπαιδευτικούς στην Περιφέρειά μας να έχουν εμβολιαστεί ήδη κατά προτεραιότητα από τις αδιάθετες δόσεις.

Αν συνυπολογιστεί πως οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Εκπαίδευσης είχαν ξεκινήσει να κλείνουν ραντεβού κατά προτεραιότητα, αλλά και το «άνοιγμα» των ηλικιακών ομάδων στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτοί, η προσέλευση είναι σημαντική.

Ο κ. Μπαντίκος εκτιμά πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση πάνω από το 50% των εκπαιδευτικών της ΑΜΘ, και σε συνδυασμό με την χρήση των self test, των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τη βελτίωση του καιρού, ελπίζουν πως θα συνεχίσουν απρόσκοπτα μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική χρονιά.

Όσο για την εκπαιδευτική διαδικασία, το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ έχουν ήδη αποστείλει οδηγίες για την κάλυψη της ύλης, εστιάζοντας στα σημεία που κρίνονται θεμελιώδη, αλλά και για την ομαλή επάνοδο των μαθητών στο χώρο του σχολείου.

Συνεργασία γονέων και σχολείου

Παρότρυνε τους γονείς να συνεργαστούν με το σχολείο, θυμίζοντας πως το self test δίνει εικόνα για τα ίδια τα παιδιά στις οικογένειά τους, προστατεύει την εκπαιδευτική διαδικασία, και βοηθά το παιδί στο περιβάλλον του σχολείου. Όσο για την αντίθεση από τους γονείς, σημείωσε πως είναι ελάχιστη σε όλη την Περιφέρεια, γίνεται δε ενημέρωση και από το ίδιο το σχολείο αλλά και μέσα των δίαυλων επικοινωνίας.

Παράλληλα ελάχιστοι εκπαιδευτικοί έχουν αντιδράσει στο self test, με τον κ. Μπαντίκο να τονίζει πως «θέλω να πιστεύω πως με την καθημερινή προσπάθεια όλων θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.