Χορηγηση ογκολογικων φαρμακων απευθειας απο ιδιωτικες κλινικες

Χωρίς επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους

Ξεκίνησε από την Πέμπτη η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για τη διευκόλυνση των χρονίως πασχόντων ασθενών με τη χορήγηση νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) των ασφαλισμένων απ’ ευθείας προς τις ιδιωτικές κλινικές.
 
Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του κυβερνητικού σχεδιασμού, που υλοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών.
 
Σύμφωνα με αυτό, οι ιδιωτικές κλινικές θα συλλέγουν τις συνταγές των ασφαλισμένων και θα λαμβάνουν τα νοσοκομειακά ογκολογικά φάρμακα κατά προτεραιότητα, ώστε οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβουν τα φάρμακά τους.
 
Επισημαίνεται ότι για την παραλαβή των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.
 
Το επόμενο στάδιο του κυβερνητικού σχεδιασμού αφορά την αύξηση των σημείων διανομής των εν λόγω ΦΥΚ πανελλαδικά, ενώ θα ακολουθήσει και η δωρεάν διανομή ΦΥΚ κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.
 
 Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε σε σχετική εκδήλωση ότι: «σε λιγότερο από δύο μήνες διακυβέρνησης, υλοποιούμε σήμερα ένα σημαντικό τμήμα της πολιτικής μας που έχει να κάνει με την “εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ογκολογικών ασθενών και την αισθητή μείωση των ουρών της ντροπής” στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να λάβουν τη θεραπεία τους».
 
Όπως εξήγησε ο υπουργός, έως σήμερα τα ογκολογικά φάρμακα υψηλού κόστους διατίθενται με μηδενική συμμετοχή από τα 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία όμως λόγω έλλειψης υποδομής και προσωπικού δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες ουρές και πολύωρη ταλαιπωρία αναμονής που ξεπερνούσε τις δύο ώρες.
 
«Με μια σειρά ενεργειών, καταφέραμε εντός δύο μηνών να συμφωνήσουμε με 21 ιδιωτικές κλινικές και από σήμερα θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους απευθείας από αυτές η φαρμακευτική αγωγή» είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «εξαλείφεται η ταλαιπωρία για αυτή την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού». Εξήγησε ότι αντί να περιμένει για ώρες στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να πάρει τα ογκολογικά φάρμακά της και να τα πάει στα ιδιωτικά θεραπευτήρια για να μπορέσει να έχει την θεραπευτική αγωγή που έχουν αποφασίσει οι θεράποντες ιατροί, τα ογκολογικά φάρμακα θα πηγαίνουν απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές. Υπολογίζεται όπως είπε ο υπουργός ότι μόνο για την Αθήνα, 2.000 ασθενείς το μήνα θα λαμβάνουν απευθείας τη θεραπευτική τους αγωγή στις κλινικές, χωρίς να ταλαιπωρούνται περιμένοντας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
 
Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «ακολουθούν αυτής της προσπάθειας και άλλες ευπαθείς ομάδες. Έχουμε μια σειρά από μέτρα και βήματα τα οποία πρέπει να υλοποιήσουμε και φυσικά όχι μόνο για τα νοσοκομειακά φάρμακα, αλλά και για τα μη νοσοκομειακά. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, το επόμενο βήμα της προσπάθειάς μας θα είναι προς την κατεύθυνση του να δίνονται αυτά είτε από τα φαρμακεία της επιλογής των ασθενών, είτε και κατ΄ οίκον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.