Χιλιαδες πιστοι στον Ι.Ν. Αγιας Μαρινας Ιμερου

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονας «Να κάνουμε τη ζωή των αγίων μας δική μας ζωή»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και προχθες, Πέμπτη 16 Ιουλίου, χιλιάδες προσκυνητές από την Κομοτηνή και τη γύρω περιοχή, αψηφώντας τα βάρη και τις δυσκολίες των ημερών, κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Ιμέρου αλλά και την περιοχή περιμετρικά της εκκλησίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στον πανηγυρικό εσπερινό, ν’ ανάψουν το καθιερωμένο κεράκι τους και να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας Ιμέρου. Η προσέλευση των πιστών, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ήταν σταθερή από νωρίς το απόγευμα, κορυφώθηκε δε μετά τις 20:00, λόγω της ώρας τελέσεως του πανηγυρικού εσπερινού, στις 20:30 μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, ο οποίος νωρίτερα ιερούργησε στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου. 

Το φως της πίστεως και τα φώτα που υπόσχεται ο κόσμος

Η δύναμη και η ελπίδα που πηγάζουν από το φως της πίστεως οδήγησαν για άλλη μια φορά –παρά τις αντιξοότητες που βιώνουμε πρόσωπα και ως έθνος– πλήθος κόσμου στο ιερό προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας Ιμέρου, ένα φως, που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονας «δεν μοιάζει με τα φώτα που υπόσχεται ο κόσμος, με τη δόξα δηλαδή, την εξουσία ή την αναγνωρισιμότητα. Ο κόσμος αυτά εκτιμά και αυτά υπόσχεται, από τα χρόνια ακόμα της Αγίας Μαρίνας, το 270 μ.Χ. Οι ύπατοι αξιωματούχοι και αυτοκράτορες, προσπαθώντας να τη δελεάσουν, της μιλούσαν για ένα φως με το οποίο θα ήταν λουσμένη συνέχεια: το φως του πλούτου, της εξουσίας και της δημοσιότητας.

Σήμερα, με αφορμή το βίο της Αγίας Μαρίνας, θα ήθελα ως Επίσκοπός σας να σας μιλήσω για ένα άλλο φως: Το φως της πίστεώς μας. Όταν η Αγία Μαρίνα –θα το πω έτσι απλά– έκανε «χαλάλι» στους άρχοντες εκείνης της εποχής ό,τι της έταζαν, φάνηκε στα μάτια των ανθρώπων ως «ξοφλημένη». Γιατί; Διότι μετά τις υποσχέσεις, όταν είδαν ότι η νεαρή κοπέλα δεν ξεπουλά την πίστη της, έδειξαν το πραγματικό τους προσωπείο. Η Αγία Μαρίνα όμως, αποφεύγοντας τη δόξα των ανθρώπων, χαριτώθηκε της δόξης του Θεού. Πώς δοξάζεται σήμερα ο άνθρωπος του Θεού; Όταν υπομένει ενώ συκοφαντείται, όταν μακροθυμεί ενώ αδικείται και μπαίνει στο περιθώριο, όταν υπομένει αυτούς που ενώ πριν τον αγκάλιαζαν από συμφέρον, τώρα τον αποφεύγουν και αδιαφορούν».

Το μαρτύριο και η μαρτυρία της καθημερινότητας

«Αν οι λογικοκρατούμενοι άνθρωποι της Ευρώπης έβλεπαν αυτό που ζούμε και βιώνουμε σήμερα δεν θα μπορούσαν να το καταλάβουν. Όσο κι αν ο Ίμερος είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας και αριθμεί λιγοστούς κατοίκους σε καθημερινή βάση, σήμερα το βράδυ αλλά και πάντοτε, είναι ένας φάρος πνευματικός, ένας τόπος από τον οποίο διαχέεται φως Χριστού και χάρη αγίων γυναικών μεγαλομαρτύρων. Ο τόπος αυτός γίνεται τόπος μαρτυρίας, αλλά ταυτόχρονα και τόπος μαρτυρίου για εμάς τους ανθρώπους. Δεν σας μιλώ για το μαρτύριο του σώματος, αλλά για το μαρτύριο της ψυχής και της καθημερινότητας. Διότι όταν εμείς μαθαίνουμε στα παιδιά μας να κάνουν το σταυρό τους και να ελπίζουν στον Θεό, ενώ όλα γύρω μας πρεσβεύουν το αντίθετο, και μάλιστα αυτή τη μαρτυρία την υποστηρίζουμε καθημερινά με το παράδειγμά μας, τότε η στάση μας αυτή αποτελεί μαρτύριο, γιατί παλεύουμε καθημερινά με τη συνείδησή μας. Και το μαρτύριο της συνειδήσεως είναι ίσως δυσκολότερο από το μαρτύριο της σαρκός.  Όταν κάνουμε στη ζωή μας αυτό που θέλει ο Θεός κι όχι αυτό που επιτάσσουν το συμφέρον, η κενοδοξία και η μόδα, τότε η στάση μας αποτελεί μαρτυρία και μαρτύριο ταυτόχρονα». 

Να στεκόμαστε στα πόδια μας και να λέμε την αλήθεια

«Αυτό που ζητά σήμερα η Αγία Μαρίνα από όλους μας είναι το εξής: να μπορούμε να στεκόμαστε στα πόδια μας και να λέμε την αλήθεια, κι όχι να ξεπουλάμε τα πάντα. Δεν είναι μαρτύριο αυτό; Είναι, γιατί μάθαμε να σκύβουμε το κεφάλι σε ό,τι μας προσφέρουν και μας πλασάρουν. Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, το είδαμε. Οι άγιοί μας όμως μας έδειξαν έναν άλλον δρόμο, το δρόμο του Θεού. Αυτόν να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να ευημερήσουμε. Αν εμείς οι Έλληνες, που περιστοιχιζόμαστε από ναούς και ιερές εικόνες από τις αλησμόνητες πατρίδες, από λείψανα αγίων και κειμήλια της ορθοδοξίας μας, πούμε ένα ειλικρινές και ουσιαστικό «ήμαρτον», αν αλλάξουμε τρόπο ζωής και τα βρούμε με τον Θεό και μεταξύ μας, τότε να είστε σίγουροι ότι θα τα βρούμε και με τους εκτός Ελλάδας. Αν θέλουμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα κι αν έχουμε φιλοδοξία να ζήσουμε, τότε να μη θέλουμε να ζούμε όπως τα προηγούμενα χρόνια, πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση, αλλά από το 2015 και στο εξής να βρούμε το δικό μας βίο μέσα από το βίο των αγίων μας».
 
Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους πιστούς, όχι μόνο για τη φυσική τους παρουσία που ζωντανεύει το προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας Ιμέρου κάθε χρόνο, αλλά και γιατί, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «γνωρίζω τη διάθεση της ψυχής σας και καταλαβαίνω ότι αυτά που σας λέω τα ενστερνίζεστε και δεν τα λογαριάζετε ως ουτοπικά λόγια. Ας βρει λοιπόν αυτός ο λόγος στις ψυχές μας πρόσφορο έδαφος για να καρπίσει και να αποδώσει εκατονταπλασίονα καρπό». Ευχαρίστησε επίσης όσους συνήργησαν για τη διοργάνωσης της ιεράς πανηγύρεως, τους ιερείς, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιμέρου,  τον εφημέριο  π. Αργύριο «που αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια με πιστότητα» και τα συνεργεία του δήμου «που ανέλαβαν τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό της περιοχής» και ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες.
 
Τον πανηγυρικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας ακολούθησε τραπέζι αγάπης με τα παραδοσιακά αρτύσιμα εδέσματα –κρεατικά–, το οποίο παρατέθηκε την παραμονή και όχι την Παρασκευή ανήμερα της εορτής, μετά από παράκληση του Μητροπολίτη μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.