ΧΕΝ Ελλαδος: Προγραμμα δωρεαν στεγασης στην Αθηνα για Φοιτητριες απο την περιφερεια που αντιμετωπιζουν οικονομικα προβληματα

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα δικαιολογητικά

Η ΧΕΝ Ελλάδος υλοποιεί για 7η συνεχή χρονιά το «Πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ – Δωρεάν Στέγαση για Φοιτήτριες» για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, που αφορά φοιτήτριες/σπουδάστριες προερχόμενες από την περιφέρεια και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.
 
Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα έναρξης ή συνέχισης των σπουδών τους σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και ΙΕΚ της Αττικής και δεν έχουν τους πόρους να εξασφαλίσουν ασφαλή και αξιοπρεπή διαμονή.
 
Μέχρι σήμερα πάνω από  70  νέες γυναίκες έχουν φιλοξενηθεί σε ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον. Μέσα από το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα ομαδικών δραστηριοτήτων και πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες της ΧΕΝ Ελλάδος, όπως το Κέντρο Συμβουλευτικής Απασχόλησης από όπου έχουν τη δυνατότητα, όσες εξυπηρετούμενες το επιθυμούν, να αντλήσουν υποστήριξη στην προετοιμασία τους για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.
 
Η παροχή αξιοπρεπούς και ασφαλούς στέγασης δεν αποτελεί για τη ΧΕΝ Ελλάδος μια καινούρια υπηρεσία. Από το 1960 στην Ηλιούπολη, αλλά και στην Αμερικής 11 οι Ξενώνες της ΧΕΝ έχουν δώσει ασφαλή στέγη σε εκατοντάδες γυναίκες.
 
Ειδικότερα,   το κτίριο «Αθηνά» φιλοξένησε προγράμματα αποκατάστασης προσφύγων υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, προγράμματα ενδυνάμωσης και ασφαλούς στέγασης ελληνίδων, αλλά και αλλοδαπών γυναικών που ανήκαν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. 

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας 

α. Η ενδιαφερόμενη και η οικογένειά της να μην διαθέτουν τόπο μόνιμης κατοικίας εντός Αττικής (από ενοικίαση, παραχώρηση ή ιδιοκατοίκηση).
β. Η ενδιαφερόμενη οφείλει να υποβάλει, απαραιτήτως, έγγραφο αίτημα συνοδευόμενο από όλα τα σχετικά δικαιολογητικά. 
γ. Η ενδιαφερόμενη, που δεν πληροί κάποια ή κάποιες από τις προϋποθέσεις, μπορεί να υποβάλλει έγγραφο αίτημα, συνοδευόμενο από όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και συμπληρωματικά έγγραφα που αποδεικνύουν την ανάγκη πρόσβασης στο πρόγραμμα. Το αίτημα θα εξετάζεται από την Επιτροπή Ξενώνα και με βάση την εισήγησή της, θα εγκρίνεται ή όχι από το Προεδρείο της ΧΕΝ Ελλάδος.  

Τα δικαιολογητικά 

Για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να στείλουν το έντυπο της αίτησης στα γραφεία της ΧΕΝ Ελλάδος (Αμερικής 11, Αθήνα & Μαρίνου Αντύπα 81, Ηλιούπολη), συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο μαζί με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου.
2. Αντίγραφο του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος:
α. Της ιδίας, εφόσον υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης β. Του/των γονέα/ων, κηδεμόνα/ων, επιτρόπου/ων της φοιτήτριας/σπουδάστριας, που έχει/ ουν την επιμέλειά της
Σε περίπτωση που οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, υποβάλλονται  υποχρεωτικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα και των δύο.
 γ. Στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα, υποβάλλεται υπεύθυνη   δήλωση του Ν. 1599/86 ότι αυτό θα προσκομισθεί το συντομότερο δυνατό και πάντως μέχρι την ημερομηνία αξιολόγησης των αιτήσεων.
3. Έγγραφα που να αποδεικνύουν και να ενημερώνουν για την ύπαρξη ειδικών λόγων (πολυτεκνία, αδελφός/η φοιτητής/τρια ή στρατιώτης, απώλεια γονέα, ανεργία γονέα, γονείς σε διάσταση ή διαζευγμένοι, σοβαροί λόγοι υγείας του ίδιου του ενδιαφερόμενου ή μελών της οικογένειας, άλλοι έκτακτοι λόγοι που βαρύνουν οικονομικά την οικογένεια κλπ.).
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης 
5. Βεβαίωση τμήματος για τη φοίτηση ή την εγγραφή.
 
Η αίτηση και τα δικαιολογητικά, κατατίθενται ή αποστέλλονται με συστημένη επιστολή στη  ΧΕΝ Ελλάδος στην ταχυδρομική διεύθυνση:  Αμερικής 11 – 106 72, Αθήνα με την ένδειξη «Προς την Επιτροπή Ξενώνα».  

Διαδικασία επιλογής 

Η Επιτροπή Ξενώνα εξετάζει την πληρότητα των φακέλων και αξιολογεί τα αιτήματα. Για πρώτη χρονιά φέτος, ως μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης θα συμπεριληφθεί και μια προσωπική επικοινωνία είτε δια ζώσης είτε μέσω skype με μέλη της Επιτροπής.  Στη συνέχεια αποφασίζει για την κατανομή των διαθέσιμων θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενες. Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει συμπληρωματικά έγγραφα και δικαιολογητικά. 
 
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συντάσσει τον κατάλογο αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς και των επιλαχουσών, εφόσον υπάρξουν. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ενδιαφερόμενες ενημερώνονται τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά για την τύχη του αιτήματός τους. 
 
Η Επιτροπή Ξενώνα θα συνεδριάσει στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, για να εξετάσει τα αιτήματα που θα έχουν παραληφθεί έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2019. 
 
Σε όσες φοιτήτριες γίνουν δεκτές θα ζητηθεί να προσκομίσουν πιστοποιητικά υγείας από δημόσιο φορέα ΠΕΔΥ ή Νοσοκομείο, και συγκεκριμένα δερματολογική εξέταση και ακτινογραφία θώρακος).  
 
Info
Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και την προμήθεια της αίτησης οι ενδιαφερόμενες μπορούν να προστρέχουν εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.