Χελιδονισματα ξανα στην Κομοτηνη

Παιδιά από 15 σχολεία της πόλης συμμετείχαν στη δράση από το εργαστήριο Νότα του Χρήστου Χατζόπουλου

«Αλληλεγγύη-Δικαιοσύνη» το φετινό μήνυμα των χελιδονισμάτων

Το έθιμο που πριν από 20 χρόνια ξεκίνησε δίπλα στο βυζαντινό Φρούριο της Κομοτηνής, αναβιώνοντας τα κάλαντα της άνοιξης στην Κομοτηνή, τα «Χελιδονίσματα», το οποίο έγιναν θεσμός στην Κομοτηνή αλλά έχουν ταξιδέψει και σε όλη την Ελλάδα, αναβίωσαν ξανά την Τετάρτη 29 Μαρτίου δύο από τους εμπνευστές της αναβίωσης  του δρώμενου, η κ. Δήμητρα Τοπαλίδου, τότε πρόεδρος του Συλλόγου «Βυζαντινού Φρουρίου» και ο μουσικοσυνθέτης κ. Χρήστος Χατζόπουλος, τότε καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.

Παιδιά από 15 σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης συγκεντρώθηκαν λοιπόν στο χώρο που όλα ξεκίνησαν, δίπλα στο τείχος, μεταφέροντας το δικό τους μήνυμα, όπως γίνεται κάθε χρονιά, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν όλη την κοινωνία για σοβαρά προβλήματα και παθογένειες που ταλανίζουν τους ανθρώπους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο αλλά και το περιβάλλον. 

Η μουσική των παραδοσιακών στίχων από τις Μετρές της Ανατολικής Θράκης,  είναι γραμμένη από τον Χρήστο Χατζόπουλο σε ρυθμό επτάσημο, Θρακιώτικο συρτό, παίζεται με παραδοσιακά όργανα και τραγουδιέται χορωδιακά.

Από την Κομοτηνή σε ολόκληρο τον κόσμο

Φέτος το μήνυμα ήταν «Αλληλεγγύη-Δικαιοσύνη», ένα εξαιρετικά επίκαιρο μήνυμα στις μέρες μας μετά την τραγωδία των Τεμπών αλλά και τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία.

«Είμαστε στο ίδιο σημείο που ξεκινήσαμε πριν από 20 χρόνια, και πλέον μπορώ να πω ότι πλέον έχει γίνει ένας θεσμός σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια εξαιρετικά εκπαιδευτική και κατάλληλη δράση για τα παιδιά. «Είναι μια δράση στην οποία τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν, έχουν πάρει κάτι από το παρελθόν, το φέραμε στο παρόν και το παραδίδουμε στο μέλλον» τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την αναβίωση για να ακούγονται τα Θρακιώτικα κάλαντα σε όλο τον κόσμο.

«Τα Θρακιώτικα κάλαντα ταξιδεύουν σήμερα σε όλο τον κόσμο, όπως ταξίδεψε και ο Ορφέας της Θράκης» κατέληξε.

Ένα βυζαντινό έθιμο για την Κομοτηνή

Από την πλευρά της η κ. Τοπαλίδου τόνισε πως το έθιμο των Χελιδονισμάτων είναι βυζαντινό, και προέρχεται από τις Μέτρες (σημερινή Τσατάλτζα) της Αν. Θράκης, και για την υλοποίηση του δρώμενου την πρώτη φορά, βοήθησε όλη η πόλη, και πλέον έχει μπει σε όλα τα σχολεία.

«Χαιρόμαστε πολύ που γίνεται σήμερα αυτό, έχει περάσει σε όλα τα παιδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, και απηχώντας το μήνυμα των φετινών χελιδονισμάτων, τόνισε πως «σήμερα μας λείπουν 57 χελιδόνια, τα οποία, παρόλο που κάηκαν, παρόλο που λαβώθηκαν, πέταξαν ψηλά, και μας στέλνουν ένα μήνυμα, να προστατεύουμε τους νεοσσούς μας».

20 χρόνια μετά,  τα «Χελιδονίσματα Θράκης» έχουν ξεπεράσει τα όρια της πόλης και ταξιδεύουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.