Χελιδονισματα απο τον Πολιτιστικο Συλλογο Βυζαντινου Φρουριου

Έτοιμα τα «χελιδονάκια» από τα μέλη του συλλόγου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής, την Παρασκευή 16 Μαρτίου, γιορτάζει τα «Χελιδονίσματα» με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου, Νηπιαγωγείων, Παιδικών Σταθμών και Δημοτικών Σχολείων.
 
Να θυμίσουμε ότι η ανοιξιάτικη πομπή θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την οδό Γρηγορά (πίσω από το Βυζαντινό Φρούριο) και διασχίζοντας την οδό Βενιζέλου, θα καταλήξει στην κεντρική Πλατεία.
 
Τα μέλη του Συλλόγου ετοίμασαν και φέτος με μεράκι 2,5 χιλ. «χελιδονάκια» τα οποία θα  μοιραστούν σε παιδιά των σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών που συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή, καθώς και στους συμπολίτες μας.
 
Παράλληλα στην εκδήλωση δεν θα λείπουν και τα καλαθάκια με τα φύλλα κισσού, καθώς κατά την παράδοση την 1η του Μάρτη, ανά δυο, τα παιδιά παίρνουν ένα καλάθι, το γεμίζουν με φύλλα κισσού, σύμβολα του θεού Διονύσου και της βλάστησης, με τα οποία, εκτός των άλλων, μεταδίδεται η θαλερότητα και η γονιμότητα στα ζώα. Μέσα στο καλάθι περνούν ένα ραβδί, στην άκρη του οποίου προσαρμόζουν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού. Είναι η χελιδόνα, στον λαιμό της οποίας κρεμούν κουδουνάκια που ηχούν, όταν κάποιος κινεί το ραβδί. Μ’ αυτή την κατασκευή που παίζει τον ίδιο ρόλο με το τρίγωνο στα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το τραγούδι της Χελιδόνας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.