Χειροτονια Πρεσβυτερου στον Ι. Ν. Αγιου Τρυφωνα

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. κ. Παντελεήμων: «Ο δρόμος του Ευαγγελίου είναι τραχύς, δύσκολος, ανηφορικός, αλλά ωραίος»

Την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα Κομοτηνής, όπου και φυλάσσεται απότμημα του σεπτού λειψάνου του εορτάζοντος Οσίου Δαβίδ του Γέροντος του εν Ευβοία, τελέστηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχη μας κ.κ. Παντελεήμονα και με συμμετοχή κληρικών της καθ’ ημάς ιεράς Μητροπόλεως. Κατά τη διάρκεια της αρχιερατικής θείας Λειτουργίας, τελέστηκε η εις πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου Μενέλαου Λύκογλου.

Τα μυστήρια της εκκλησίας βιώνονται μέσα από τη σιωπή, την κατάνυξη και την περίσκεψη

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τον χειροτονούμενο να διακονήσει τα μυστήρια της εκκλησίας μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, οδηγώντας τον πιστό λαό του Θεού σε οδούς σωτηρίας. Μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος προς τον χειροτονούμενο, χαιρέτισε την απόφασή του να μην κατεθέσει λόγο, «διότι αυτά τα μυστήρια μόνο μέσα από τη σιωπή, την κατάνυξη και την περίσκεψη μπορούν να βιωθούν. Και όταν κατανοήσεις ποιος είναι αυτός που διακονούμε, ποιος είναι ο τόπος που στεκόμαστε και τι με τα χέρια μας κρατούμε, τότε θα θέλεις να πεις: “ουκ ειμί άξιος ουδέ ικανός, ίνα μου υπό την στέγην εισέλθης του οίκου της ψυχής”. Όταν όμως φτάσεις σε αυτό το σημείο, τότε θα έρθει εκείνος που “τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί”, για να σου δώσει χάρη».

Στη συνέχεια του λόγου του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους εορτάζοντες αγίους και αγίες της ημέρας, σημειώνοντας ότι η επιλογή της σημερινή ημέρας για τη χειροτονία του Διακόνου Μενελάου στον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου, δεν ήταν τυχαία. «Ο Θεός με φώτισε, γιατί σήμερα γιορτάζουν μεγάλοι άγιοι της εκκλησίας μας. Οι άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, Κοσμάς και Δαμιανός, μαζί με τη μητέρα τους Θεοδότη· o ηγιασμένος όσιος πατήρ ημών Δαβίδ εν Ευβοία, ο “Γέροντας” όπως οι άνθρωποι τον αποκαλούσαν. Επίσης, ο ιερομάρτυρας Ιάκωβος από την Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος διακόνησε μαζί με τους δύο μαθητές του στα δικά μας μέρη, εδώ στον βόρειο Έβρο, αλλά και μια νέα στην ηλικία αγία, η αγία Ελένη από τη Σινώπη του Πόντου. Δωρεάν έλαβαν τη χάρη και δωρεάν την έδωσαν, όπως εσύ σήμερα καλείσαι να πράξεις. Οι άγιοι αυτοί γίνονται φωτεινά παραδείγματα για όλους μας, ώστε να προσφέρουμε με τη σειρά μας ολόκληρο τον εαυτό μας στον Θεό και στον συνάνθρωπο και να δεχόμαστε το ποίμνιό μας με αγάπη και ευγνωμοσύνη».

Το δώρο της ιεροσύνης

Τέλος ο Σεβασμιώτατος τόνισε την αξία της ιεροσύνης αλλά και τον ρόλο των ιερέων στους κόλπους της εκκλησίας. «Ο δρόμος του Ευαγγελίου, παιδί μου Μενέλαε, είναι τραχύς, δύσκολος, ανηφορικός, αλλά ωραίος. Ο Χριστός μας έδωσε το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε ποτέ να δοθεί στον άνθρωπο, αυτό της ιεροσύνης. Αυτό το μεγάλο δώρο, εμείς οι κληρικοί, πρέπει να το φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, για να μπορούμε πάντοτε ως άλλοι υψηπέτες αετοί να πρεσβεύουμε για το ποίμνιό μας. Όπως για έναν πατέρα η αγωνία του είναι να πάει ψωμί καθαρό στα παιδιά του, έτσι και εσένα παιδί μου, καθημερινή σου αγωνία θα γίνει να ταΐζεις τα παιδιά σου, το ποίμνιό σου από τον Άρτο της εκκλησίας. Σου εύχομαι να μάθεις το ποίμνιό σου να αγαπά τη θεία Κοινωνία και να κοινωνεί συχνά, γιατί τούτο το μυστήριο δεν έχει κανέναν άλλον σκοπό ει μη μόνον να μας οδηγήσει στη βασιλεία του Θεού και να γίνει αντίδοτο στην αμαρτία και στον θάνατο».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Παντελεήμονας, ευχήθηκε στον χειροτονούμενο να μοιάσει στον μακαριστό πατέρα Ναθαναήλ του Κοσμίου, αλλά και να λάβει χάρη από τους εορτάζοντες αγίους της ημέρας. Τόνισε μάλιστα ότι ως επίσκοπος πάντοτε θα είναι δίπλα του, όπως είναι άλλωστε και σε όλους τους ιερείς της Μητροπόλεώς μας, ώστε μέσα από την ενότητά τους να δοξάζεται ο Θεός. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, το αντίδωρο, ως είθισται, μοιράστηκε στους πιστούς από τον νεοχειροτονημένο ιερέα, ο οποίος δέχτηκε τις ευχές όλων.

Με τη σειρά μας, ευχόμαστε ολόψυχα έτη πολλά και ευλογημένα στον ιερέα Μενέλαο και στην πρεσβυτέρα Ευαγγελία και καλή δύναμη επί τη άρση του σταυρού της ιεροσύνης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.