Χαλαζι και ανεμοθυελλα ισοπεδωσαν 20.000 στρεμματα καλλιεργειων

Στο «μάτι του κυκλώνα» οι αγρότες του δήμου Μαρωνείας-Σαπών

Σα να μην έφταναν τα δεινά της οικονομική κρίσης, που πλήττει οριζόντια και ολοένα εντονότερα τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, για τους αγρότες του δήμου Μαρωνείας-Σαπών ο καιρός επιφύλασσε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα την Παρασκευή, που μας πέρασε.
Μολονότι διανύουμε τις θερμότερες μέρες του φετινού καλοκαιριού, ένα ισχυρό μπουρίνι που πέρασε από την περιοχή μας αποδείχθηκε ικανό για να καταστρέψει μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οδηγώντας σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες τους.

Για την ακρίβεια, οι πληγείσες εκτάσεις, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζονται σε 20.000 στρέμματα και αφορούν σε καλλιέργειες ηλίανθου, καλαμποκιού, βαμβακιού, καπνών, κολοκυθιών και δευτερευόντως δεντροκαλλιέργειες και αμπέλια.
Μάλιστα, στο μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω εκτάσεων οι ζημιές, που έχουν προκληθεί, αφορούν στο 100% των καλλιεργειών.

Τα δύο μέτωπα της κακοκαιρίας και οι περιοχές που επλήγησαν

Το ένα μέτωπο της κακοκαιρίας, που εκδηλώθηκε με τη μορφή ανεμοθύελλας, κάλυψε τους οικισμούς Τσιφλίκι, Πρωτάτο, Άμφια και Αρίσβη. Την ίδια στιγμή από ισχυρή χαλαζόπτωση πλήττονταν νοτιότερες περιοχές του δήμου, γύρω από την Κρωβύλη, τη Διώνη, τη Στρύμη, τη Σαλμώνη και το Λοφάριο. 

Άμεση κινητοποίηση δήμου και ΕΛΓΑ

Η κινητοποίηση του δήμου Μαρωνείας-Σαπών ήταν άμεση, με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Σταυρίδη να απευθύνεται στην τοπική διεύθυνση του ΕΛΓΑ, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών. Απουσιάζοντος του διευθυντή εκτός νομού, στο αίτημα ανταποκρίθηκε ο προϊστάμενος εκτιμήσεων, κ. Δημήτρης Πανταζής, ο οποίος συνοδεία του δημάρχου και άλλων μελών της δημοτικής αρχής, έσπευσε από το πρωί του Σαββάτου στα σημεία, που επλήγησαν για μια πρώτη εκτίμηση της χωρικής έκτασης της καταστροφής. Από το πρωί της Δευτέρας, μάλιστα, ξεκίνησε η διαδικασία αναγγελίας των ζημιών από τους αγρότες, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες. Μέσα στο δεκαήμερο, που θα ακολουθήσει των αναγγελιών, γεωπόνοι από τον ΕΛΓΑ θα μεταβούν στις πληγείσες εκτάσεις για να αποτυπώσουν τα μεγέθη των ζημιών ανά καλλιέργεια. 

Γιάννης Σταυρίδης «Πιέζουμε ώστε στο συντομότερο να καταφέρουν να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι»

Ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών επέμεινε στην ανάγκη της ταχύτατης εκτίμησης των ζημιών, που υπέστησαν οι αγρότες της περιοχής, ώστε να λάβουν το ταχύτερο δυνατό και τις αντίστοιχες αποζημιώσεις, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την έως τώρα αντίδραση της τοπικής διεύθυνσης του ΕΛΓΑ. «Πιέζουμε ώστε στο συντομότερο να καταφέρουν να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι», υπογράμμισε ο κ. Σταυρίδης, «γιατί εκτός από το κομμάτι της κρίσης και αυτό που βιώνει κανείς στην καθημερινότητά του, ήρθε μία ακόμα δυσκολία για να τα αποτελειώσει όλα». «Η ψυχολογία των πληγέντων ήταν πολύ χάλια», παρατήρησε κλείνοντας, «αλλά και που έγινε η επίσκεψη και φάνηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τον ΕΛΓΑ και από τον δήμο ο κόσμος έχει λίγο καθησυχάσει».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.