Χακαν Μποζ Αλη – Χακαν Πισκα Μεμεταλη: Απο την Κομοτηνη στην Τουρκια και στην «μαχη»  με τον χρονο για την διασωση εγκλωβισμενων απο τον σεισμο

Οι δύο συμπολίτες μας, εθελοντές του παραρτήματος Ροδόπης που συμμετείχαν στην 30μελή αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας μιλούν στον «ΠτΘ»

Στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» βρέθηκαν την Τρίτη, 7 Μαρτίου οι εθελοντές του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κ.κ. Χακάν Μποζ Αλη και Χακάν Πίσκα Μεμεταλή, οι οποίοι στις αρχές του προηγούμενου μήνα, βρέθηκαν στην γειτονική Τουρκία, ως μέλη της πολυμελούς αποστολής που υποστήριξε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές της Τουρκίας.

Οι δύο συμπολίτες μας, αμφότεροι δημότες του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, βραβεύτηκαν από τον δήμαρχο κ.Ντίνο Χαριτόπουλο λίγες ημέρες για την εθελοντική αυτή προσφορά και συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις στην Τουρκία, για την οποία μίλησαν στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

Ο κ.Χακάν Μποζ Αλή μετρά δύο χρόνια στην «οικογένεια» της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ως ορεινός διασώστης αλλά και εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών, ενώ ο κ.Χακάν Πίσκα Μεμεταλή επέλεξε το κομμάτι της επείγουσας βοήθειας και διαχείρισης καταστροφών και για τις σπουδές του, με την ολοκλήρωση των οποίων επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, όντας μέλος στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης εδώ και πέντε μήνες.

Η απόφασή τους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κεντρικής διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ήταν άμεση μετά και τον πολύνεκρο σεισμό στην Τουρκία, όπου βρέθηκαν μαζί με 28 ακόμα εθελοντές από όλη την Ελλάδα, με σκύλο έρευνας και διάσωσης και εξειδικευμένο εξοπλισμό.

«Όπου υπήρχε ανάγκη και μας ζητήθηκε είμασταν παρόντες»

Όπως εξήγησαν η αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου και ταξίδεψαν αεροπορικώς για τα Άδανα. Εκεί συνοδεία στελεχών της Τούρκικης Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), ξεκίνησαν τις ενέργειές τους στο πεδίο, για την ανεύρεση εγκλωβισμένων μέσα στα συντρίμμια.

«Όπου είχαν ανάγκη οι άνθρωποι και όπου μας ζητήθηκε πήγαμε» εξήγησε ο κ.Μποζ Αλή, τονίζοντας ότι ζητήθηκε η συνδρομή τους και με θερμική κάμερα που διέθεταν για την ανεύρεση αγνοουμένων. Αμφότεροι εμφανίστηκαν φειδωλοί στην περιγραφή των όσων αντίκρυσαν από την πρώτη στιγμή κάνοντας λόγο για την εικόνα μιας μεγάλης καταστροφής αλλά και πόνου από πλευρά των πολιτών.

Η οργάνωση των εκεί αρμοδίων αρχών και μηχανισμών όπως τόνισαν ήταν πολύ καλή, ενώ κατάφεραν σε συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες να απεγκλωβίσουν δύο ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παρέμειναν στην περιοχή για διάστημα μιας εβδομάδας, κατά την οποία κλήθηκαν να δουλέψουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, χαρακτηριστικό των οποίων ήταν ότι τις βραδινές ώρες η θερμοκρασία έπεφτε και κάτω από τους -10 βαθμούς κελσίου.

Το «ευχαριστώ» των Τούρκων πολιτών ήταν όπως εξήγησαν από την πρώτη στιγμή θερμό, για να τονίσουν ότι «όποιος άκουγε ότι είμαστε από την Ελλάδα, μας αγκάλιαζε».

Η εμπειρία αυτή και για τους δύο θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη τους, με την ευχή όπως τόνισαν «να μην χρειαστεί ποτέ να ανταποκριθούμε σε τέτοια γεγονότα, να μην ξανασυμβούν ποτέ και να έχουμε να ασχολούμαστε μόνο με τις εκπαιδεύσεις», δηλώνοντας ωστόσο αμφότεροι έτοιμοι να προσφέρουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειαστεί.

Κωνσταντίνος Θεοδοσιάδης: «Πάντα μπορεί να γίνει το κάτι περισσότερο»

Στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» βρέθηκε και ο πρόεδρος του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κ.Κωνσταντίνος Θεοδοσιάδης. ο οποίος μίλησε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του παραρτήματος Ροδόπης. «Προσπαθούμε να κάνουμε πάντα ό,τι καλύτερο μπορούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι πάντα μπορεί να γίνει το κάτι περισσότερο, για το οποίο ωστόσο απαιτείται και ο εξοπλισμός.  «Έχουμε αρκετό εξοπλισμό, μπορούμε να φέρουμε σε πέρας κάποιες αποστολές, ωστόσο θα θέλαμε να έχουμε ακόμα περισσότερο εξοπλισμό για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ακόμα περισσότερες». «Από την μεριά μας προσπαθούμε να αποκτήσουμε όσο καλύτερη επιχειρησιακή ικανότητα μπορούμε» συμπλήρωσε για να τονίσει πως η χρηματοδότηση της ομάδας προέρχεται από τα ίδια τα μέλη της και κάποια από πιθανά προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ή συνεργασίες με φορείς.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδιαφέρον από πλευράς των πολιτών για την ένταξή τους στην ομάδα των εθελοντών ο ίδιος εξήγησε πως υπάρχουν εθελοντές όλων των ηλικιών, δεδομένου ότι αυτό που απαιτείται είναι η διάθεση για προσφορά και η επιχειρησιακή ετοιμότητα. Για να γίνει κάποιος εθελοντής, επεσήμανε, θα πρέπει να είναι έτοιμος να προσφέρει και στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα, να θέλει συνέχεια να μαθαίνει και να εξελίσσεται ως προς το πώς μπορεί να προσφέρει περισσότερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.