Μπρος γκρεμος και πισω βοσκοτοπια

Ανησυχία στην ΑΜ-Θ για το ύψος της εξισωτικής που θα δοθεί τον Δεκέμβριο - «Υπογράψτε τα χωρικά ως έχουν και… θα διορθωθούν με το νέο νομοσχέδιο που εισάχθηκε στη Βουλή» η προσέγγιση του ΥΠΑΑΤ για τις επιλέξιμες εκτάσεις στα βοσκοτόπια

Την υπογραφή των τοπογραφικών υποβάθρων που έχουν δημιουργηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως έχουν, με προοπτική να βελτιωθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα βοσκοτόπια που κατέθεσε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου η κυβέρνηση στη Βουλή φαίνεται να απαιτεί το αρμόδιο Υπουργείο, δημιουργώντας ανησυχίες στην Περιφέρειά μας για το τελικό ύψος της εξισωτικής που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι.
 
Όπως είναι γνωστό, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Μάιο καθορίστηκε η αναλογία κατανομής βοσκοτόπων σε όλη τη χώρα, κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις στην ΑΜ-Θ μιας και λόγω του μεγάλου αριθμού ζώων, μικραίνει η στρεμματική αντιστοίχηση, με αποτέλεσμα να μικρύνει η εξισωτική αποζημίωση κατά μεγάλο ποσοστό.
 
Την ίδια ώρα οι επιλέξιμοι για ενίσχυση βοσκότοποι, αποτελούν υποσύνολο των βοσκήσιμων γαιών της χώρας και αποτυπώνονται στο υφιστάμενο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι εκτάσεις του οποίου όπως είναι γνωστό είναι περιορισμένες λόγω της αλλαγής που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. 

Ανεπιφύλακτη υπογραφή ζητά η κυβέρνηση από τους περιφερειάρχες

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ φέρεται να έχει ενημερωθεί από τις αρχές της εβδομάδας ότι σε αυτή θα αποσταλούν σε ηλεκτρονική μορφή τα υπόβαθρα, τα οποία θα πρέπει να υπογράψει άμεσα.
 
Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Περιφέρεια δεν είχε λάβει το υπόβαθρό, όμως φαίνεται ότι αυτό θα είναι το ίδιο με αυτό που υπήρχε το Μάιο, με προοπτική να βελτιωθεί με τη ψήφιση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή την Παρασκευή.
 
Το Νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες γαίες της Ελλάδας και άλλες διατάξεις», που σκοπός του Υπουργείου είναι να ψηφιστεί πριν το τέλος του μήνα, έχει σαν στόχο να εντάξει περίπου 30 εκατομμύρια στρέμματα συνολικά στις επιλέξιμες «βοσκήσιμες γαίες». Επειδή όμως το Υπουργείο ελπίζει να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων στις αρχές Δεκεμβρίου, ζήτησε την παροχή έγγραφης διαβεβαίωσης εκ μέρους των Περιφερειαρχών της χώρας για τη χωρική κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων.
 
Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Πρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Υπουργείο ειδικά για το θέμα των βοσκοτόπων, υπέγραψε και παρέδωσε τη βεβαίωση και μετά τη χορήγησή της από τους άλλους Περιφερειάρχες θα γίνει η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους, που σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμάται για τις αρχές Δεκεμβρίου. Παρόλα αυτά, και παρά τον καθησυχαστικό τόνο που λαμβάνουν υπηρεσίες και υπουργείο για το θέμα, παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα αναπληρωθούν οι απώλειες των κτηνοτρόφων στην εξισωτική, κάτι που θα φανεί με την πρώτη πληρωμή, όποτε αυτή γίνει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.