“Bring them back” φωναξαν και οι μαθητες του 3ου Γυμνασιου Κομοτηνης

Στο Βρετανικό Μουσείο και σε αξιοθέατα του Λονδίνου στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων

Η φετινή χρονιά, θα μείνει πιθανότατα αξέχαστη για τους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής, οι οποίοι στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, επισκέφθηκαν το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα, στην κορύφωση εκπαιδευτικού προγράμματος που παρακολούθησαν με αντικείμενο τις ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονται σε μουσεία του κόσμου.
 
Οι 52 μαθητές, αυθόρμητα διαδήλωσαν υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, με συνθήματα στην αγγλική γλώσσα, κρατώντας ελληνικές σημαίες.
 
Η ιδέα για την οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος ξεκίνησε από την διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Κερατσώ Γεωργιάδου. Υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις καθηγήτριες κ. Ευθυμία Παπαδοπούλου, κ. Παναγιώτα Νικολαΐδου και κ. Χρύσα Συρλώπη αλλά κυρίως με ενεργή συμμετοχή των μαθητών της δευτέρας και της τρίτης Γυμνασίου που εξεδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
Οι υπεύθυνοι καθηγητές χώρισαν τους μαθητές σε ομάδες και καθεμία από αυτές μελέτησε επιμέρους πτυχές της θεματικής ενότητας, συγκεντρώνοντας στοιχεία αναφορικά με τις ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονται στα ξένα μουσεία. Η εργασία που εκπονήθηκε συνοψίζεται σε σχετικές παρουσιάσεις, οι οποίες εμφανίζονται στο ιστολόγιο «stolen treasures» που δημιούργησαν. Παράλληλα, οι ομάδες, προχώρησαν στη δημιουργία ενός χάρτη, όπου εμφανίζονται τα 15 μουσεία του κόσμου, όπου εκτίθενται ελληνικοί θησαυροί της αρχαιότητας. Δημιούργησαν δε και ένα παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις που σχετίζονται με τη θεματική του ίδιου προγράμματος.
 
Μπορεί το ταξίδι στο Λονδίνο, να αποτέλεσε επιπλέον κίνητρο για την μαζική και «πρόθυμη» συμμετοχή των παιδιών στις ομάδες εργασίας, ωστόσο τα ίδια εργάστηκαν σκληρά και στο στάδιο της απαιτούμενης προεργασίας του. Όπως ανέφερε η κ. Γεωργιάδου, με την καθοδήγηση του σχολείου και χάρη στις προσπάθειες τους, με την έκδοση και πώληση θεματικού ημερολογίου, τη διοργάνωση εκδήλωσης με λαχειοφόρο αγορά και με χορηγίες, πέτυχαν να καταστήσουν εφικτό το στόχο της επίσκεψης, κερδίζοντας κι ένα μέρος από την οικονομική δαπάνη που χρειάστηκε γι αυτό.
 
«Ήταν μια εκδρομή η οποία άφησε πάρα πολλά πράγματα στα παιδιά» σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου ενώ άξια αναφοράς ήταν «η υπευθυνότητα, ωριμότητα και η συνέπεια» που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
 
Εντυπωσιάστηκαν πολύ από την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής κι η ευγένεια των κατοίκων, μετέφεραν στον «ΠτΘ» οι καθηγήτριες συνοδοί των μαθητών.
 
Το Βρετανικό Μουσείο αποτέλεσε ένα μόνο σταθμό της πολυήμερης επίσκεψης του στην αγγλική πρωτεύουσα. Επιπλέον οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μεταξύ άλλων στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, την Τάουερ Μπριτζ, τον Πύργο του Λονδίνου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, σε πάρκα, και το Βασιλικό Αστεροσκοπείο. Μοναδική εμπειρία για την αντιπροσωπεία του σχολείου, ήταν κι η παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης το «Φάντασμα της Όπερας».
 
Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να δουν φωτισμένο και το «Μάτι του Λονδίνου», μια τεράστια ρόδα, ύψους 135 δίπλα στον Τάμεση που προσφέρει πανοραμική θέα της περιοχής, την ημέρα μάλιστα της γέννησης του δεύτερου πριγκηπικού μωρού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.