“Break the Bar-riers”: Οι “Cool Crips” διοργανωσαν το πιο προσβασιμο παρτι της Ελλαδας

Το πρώτο δια ζώσης event της σελίδας στην Αθήνα έστειλε το μήνυμα της ισότιμης συμμετοχής όλων και στην διασκέδαση

Σπύρος Νταντανίδης «Η διασκέδαση των αναπήρων δεν είναι κάτι που θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστά και να αποτελεί είδηση, αλλά να γίνεται κανονικά σε μαγαζιά που ούτως ή άλλως επιλέγουμε να διασκεδάσουμε»

Με στόχο να αποδείξουν πως η Αθήνα μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη πόλη και στο κομμάτι της προσβασιμότητας, αλλά και το γεγονός ότι οι πολιτικές  προσβασιμότητας δεν περιορίζονται στην ελεύθερη κίνηση σε δρόμους και πεζοδρόμια, η σελίδα Cool Crips, ελληνιστή «Η Αναπηρία είναι κουλ» διοργάνωσε στην Αθήνα το πρώτο της event με ζωντανή παρουσία το πάρτι “Break the Bar-riers”.

Ένα πάρτι που όπως εξήγησε το πρωί της Τρίτης 17 Μαΐου μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ένας εκ των ιδρυτών της σελίδας, ο Κομοτηναίος Σπύρος Νταντανίδης, είχε ως στόχο τη διασκέδαση δίχως τα εμπόδια που «παραδοσιακά» αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα στην καθημερινότητά τους, πολύ δε περισσότερο στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

Πρόκειται για ένα πάρτι πλήρως προσβάσιμο, το οποίο προέκυψε από την ιδέα της γνωστής κωμικού κ. Κατερίνας Βρανά, ιδέα η οποία «μεταφράστηκε» στην παρουσία 600 και πλέον ατόμων, αναπήρων και μη, που συναντήθηκαν δια ζώσης και διασκέδασαν μέχρι πρωίας, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, που παραχωρήθηκε για τον σκοπό της διοργάνωσης από το “This is Athens City Festival”.

«Προσβασιμότητα δεν είναι μόνο η ράμπα»

Μιλώντας για τη σημασία της διοργάνωσης αλλά και τα μηνύματα που αυτή ήθελε να στείλει ο κ.Νταντανίδης εξήγησε πως στην Ελλάδα του 2022 «ένας ανάπηρος άνθρωπος δεν μπορεί να βγει έξω να κάνει ούτε κλάμπινγκ, ούτε να πιει ένα ποτό σε ένα μπαρ. Πρώτον  γιατί δεν φτάνει μέχρι το μαγαζί, δεύτερον γιατί δεν φτάνει συνήθως να παραγγείλει και τρίτον και κυριότερο, επειδή δεν μπορεί να κάνει χρήση των τουαλετών».

Το ζήτημα της πρόσβασης των αναπήρων στη διασκέδαση είναι ένα ζήτημα που έχει αρχίσει να συζητάται μόλις τα τελευταία χρόνια, με τους επαγγελματίες της Κομοτηνής να έχουν κάνει βήματα μπροστά, ωστόσο τόσο στην Κομοτηνή και ευρύτερα στην ελληνική περιφέρεια, όσο και σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, υπάρχουν πάρα πολλά βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Ένα βασικό βήμα που ακόμα δεν γίνεται κατανοητό σύμφωνα με τον κ. Νταντανίδη είναι το γεγονός ότι η αναπηρία δεν βιώνεται μόνο σε ανθρώπους με κινητική βλάβη. «Προσβασιμότητα δεν είναι μόνο η ράμπα, αλλά έχει να κάνει και με τον τυφλό και με πόσες ακόμα βλάβες. Για παράδειγμα το να υπάρχει ένα  QR code, για τους τυφλούς ή το να υπάρχουν γραπτώς κατάλογοι για κωφά άτομα, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος που μιλάει τη νοηματική, είναι επίσης ζητήματα προσβασιμότητας» εξήγησε τονίζοντας πως στο“Break the Bar-riers” πάρτι υπήρχε πρόβλεψη ακόμα και για την παροχή ακουστικών μείωσης του θορύβου για βαρήκοα άτομα ή αυτιστικά άτομα, γεγονός στο οποίο βασίστηκε και η παρουσία 35 περίπου αυτιστικών ατόμων και 20 κωφών ή και βαρήκοων.

«Δεν είμαστε μόνο στα σπίτια μας, ότι δεν είμαστε μόνο για άλλα …”ειδικά” πράγματα»

«Κάναμε μια πάρα πολύ καλή δουλειά σε ό,τι αφορά το κομμάτι της προσβασιμότητας, και αυτό είναι και το νόημα της διοργάνωσης, μπορεί να μην είμαστε επαγγελματίες ούτε event makers, ωστόσο περνάμε το μήνυμα ότι η νοοτροπία πως μια τέτοια διοργάνωση θα πρέπει να αποτελεί είδηση τώρα πρέπει να αλλάξει». «Θα πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι η διασκέδαση αυτή δεν είναι κάτι που χρειάζεται να γίνεται ξεχωριστά αλλά να γίνεται κανονικά σε μαγαζιά που ούτως ή άλλως επιλέγουμε να διασκεδάσουμε».

Η διοργάνωση αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα δίχως τους εθελοντές αλλά και τους εργαζομένους που συνέβαλαν τα μέγιστα στην υλοποίησή της, μεταξύ αυτών και τα μέλη του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ», όπως εξήγησε ο ίδιος, επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά πως «η Κομοτηνή εξάγει προσβασιμότητα» γεγονός για το οποίο όμως ως πόλη υποχρεούται να γίνει ακόμα πιο προσβάσιμη.

Ο ίδιος ευχαρίστησε το σύνολο όσων υποστήριξαν την προσπάθεια αυτή μεταξύ των οποίων το Athens Impact Hub και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, καθώς και την εταιρεία 2K Project που παρείχε την σημαία της διοργάνωσης, για να απευθύνει πρόσκληση επικοινωνίας προς όλους τόσο με την σελίδα Cool Crips όσο και με τον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ».

«Έχουμε και το ενδιαφέρον και τη θέληση και τη γνώση να κάνουμε πολλά πράγματα, αλλά χρειάζεται να είμαστε πολλοί και πολλές και πολλά. Ένα πάρτι στην Αθήνα απέδειξε ότι είμαστε τόσοι. Ότι δεν είμαστε μόνο στα σπίτια μας, ότι δεν είμαστε μόνο για άλλα …”ειδικά” πράγματα» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως το βασικό ζητούμενο είναι «να κάνουμε την προσβασιμότητα προσιτή, γεγονός για το οποίο υπολείπεται κυρίως η προθυμία. Η προθυμία της εσωτερικής αλλαγής που λέει σε αναπήρους και μη, ότι υπάρχει προσωπική ευθύνη- μη υποτιμώντας την πολιτική ευθύνη- για το προσβάσιμο πεζοδρόμιο για παράδειγμα, κάτι που θα πρέπει ο πολίτης να το θέλει για να το διεκδικήσει. Είναι μια εσωτερική αλλαγή που ναι μεν είναι δύσκολη δουλειά αλλά θα πρέπει να γίνει».

Κλείνοντας ο κ.Νταντανίδης ανακοίνωσε πως ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι Cool Crips απέκτησαν και νομική μορφή, ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα στην πόλη της Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.