Μπορουμε να καταναλωνουμε αφοβα προιοντα κανναβης;

Μαρία Γκουτσίδου, διατροφολόγος – διαιτολόγος, «Οι επιστημονικές μελέτες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και χρειάζεται χρόνος για την εξαγωγή έγκυρων αποτελεσμάτων»

Στην Κίνα το φυτό της κάνναβης ήταν γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες ήδη από την προχριστιανική εποχή, ενώ κατά τον 5ο αιώνα, γίνεται αναφορά των ψυχοδραστικών ιδιοτήτων της κάνναβης από έναν ταοϊστικό ιερέα, ενώ στην Ινδία, σε αρχαία θρησκευτικά συγγράμματα του 2000 π.Χ. η κάνναβη αναφέρεται ως «θεϊκό ποτό».
 
Σύμφωνα με τον μύθο, ο θεός Σίβα έφερε κάνναβη από τα Ιμαλάια στην Ινδία, κάτι που έκανε την κάνναβη να έχει ιδιαίτερη θέση στην θρησκευτική και κοινωνική ζωή των Ινδουιστών, ενώ το φυτό λατρευόταν τόσο στο Θιβέτ όσο και στο Νεπάλ. Παράλληλα, τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Ηρόδοτος κατέγραψε την τελετουργική εισπνοή της καμένης κάνναβης από τους Σκύθες. Σταδιακά, λοιπόν, ξεκίνησε η εισαγωγή και της κάνναβης μεταξύ άλλων στην Ευρώπη. Στις αραβικές χώρες η κάνναβη αρχίζει να χρησιμοποιείται από τον 9ο αιώνα ενώ ακολουθεί η εξάπλωση της σε ολόκληρη την Αφρική.
 
Η κάνναβη στην Ευρώπη χρησιμοποιούνταν με την μορφή φαρμάκου εδώ και αιώνες, ωστόσο μόλις το 1800 τα στρατεύματα του Ναπολέοντα, ερχόμενα από την Αίγυπτο εκτίμησαν τις ψυχοδραστικές της ιδιότητες. Τον 19ο αιώνα, η κάνναβη αρχίζει να χρησιμοποιείται από κύκλους καλλιτεχνών των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι απολάμβαναν την χαλάρωση που τους προσέδιδε, ενώ ήδη από τον 17ο είχε ξεκινήσει η εκμετάλλευση του φυτού για την παραγωγή σχοινιού για ναυτιλιακή χρήση.
 
Το 1920 από τη τζαζ σκηνή της Νέας Ορλεάνης ξεκινάει η εξάπλωση της κάνναβης προς τις υπόλοιπες πολιτείες ενώ παράλληλα ξεκινούν και οι εκστρατείες κατά της κάνναβης. Ως αποτέλεσμα  γύρω στις αρχές του 20ου αιώνα πολλά κράτη να προχωρήσουν στην απαγόρευσή της ενώ το 1937 το Κογκρέσο ψηφίζει την εφαρμογή του νόμου περί φόρου πώλησης της μαριχουάνας και το 1970 το νόμο για τις ελεγχόμενες ουσίες.
 
Εξετάζοντας την ιστορία της κάνναβης γίνεται κατανοητό πως η χρήση της δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα προϊόντα, κυρίως στο κομμάτι της διατροφής, κάνουν την εμφάνιση τους. Προκειμένου να συμβουλεύσει σχετικά με την ορθή κατανάλωσή τους η διατροφολόγος –  διαιτολόγος, κ. Μαρία Γκουτσίδου μίλησε στον «ΠτΘ» παρουσιάζοντας τα οφέλη τους, αλλά και τα σημεία στα οποία πρέπει να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή.

Τα διατροφικά οφέλη της κάνναβης στον οργανισμό

 Πολύς κόσμος τείνει να συνδέει τα εν λόγω προϊόντα με τις ψυχοτρόπες δράσεις της κάνναβης. Η κ. Γκουτσίδου, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως ευρέως γνωστή είναι η ουσία THC που δίνει το αίσθημα ευφορίας, η ίδια όμως επικεντρώθηκε σε ένα άλλο συστατικό, την κανναβιδιόλη CBD που βρίσκεται στο έλαιο κάνναβης.
 
Το έλαιο κάνναβης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε χλωροφύλλη στην οποία οφείλει το πράσινο χρώμα του. Περιέχει καροτένια, φυτοστερόλες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C, D, E, φωσφολιπίδια, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ το σημαντικότερο από όλα είναι ότι περιλαμβάνει 20 βασικά αμινοξέα, παρόμοια με αυτά του κρέατος, τα οποία είναι απαραίτητα για την πρωτεϊνοσύνθεση και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα – της τάξεως του 5% σε κορεσμένα λιπαρά.
 
«Όλη αυτή η λίστα θρεπτικών συστατικών άρχισε να ενδιαφέρει πολύ την επιστημονική κοινότητα και παράλληλα με το γεγονός ότι η φαρμακευτική κάνναβη έχει νευροπροστατευτική δράση στα ζώα, στα οποία χρησιμοποιείται ως σπασμολυτικό οι ειδικοί θέλησαν να εξετάσουν αν έχει τις ίδιες επιδράσεις και στους ανθρώπους», πληροφόρησε η διατροφολόγος, για να εξετάσει στη συνέχεια την καταλληλόλητα και την αξία των προϊόντων κάνναβης στον οργανισμό μας.

Απαραίτητο το μέτρο στην κατανάλωση

 «Βασιζόμενοι στις ιδιότητες της κάνναβης όσοι διαθέτουν στην αγορά αυτά τα τρόφιμα ισχυρίζονται ότι οι δράσεις τους είναι αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, μυοχαλαρωτικές, αναλγητικές, αντιεμετικές, αγχολυτικές και αντισπασμωδικές. Από την στιγμή που κυκλοφορούν νόμιμα, είναι σίγουρα ασφαλή και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ή ακόμα και να αντικαταστήσουμε τα καθημερινά είδη διατροφής μας με προϊόντα κάνναβης», συνέχισε ολοκληρώνοντας τον συλλογισμό της.
 
Καταλήγοντας η κ. Γκουτσίδου τόνισε πως «οι επιστημονικές μελέτες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και χρειάζεται χρόνος για την εξαγωγή έγκυρών αποτελεσμάτων. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγουμε την απεριόριστη χρήση προϊόντων κάνναβης μέχρι οι μελετητές να μας επαληθεύσουν τα οφέλη τους ή να θέσουν όρια. Μέχρι, όμως, να δούμε αυτές τις μελέτες, δεν θα τα πρότεινα σε παιδιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.