Μπορουμε να αναγνωρισουμε τις μορφες βιας και παρενοχλησης στην εργασια μας

Ξεκίνησε ο 2ος κύκλος βιωματικών εργαστηρίων για μορφές βίας και κακοποίησης στο Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono

Στις μορφές βίας και παρενόχλησης στην εργασία επικεντρώθηκε η πρώτη θεματική ενότητα του 2ου κύκλου βιωματικών εργαστηρίων για μορφές βίας και κακοποίησης, βασισμένων σε αληθινές ιστορίες με τίτλο «Όσα ήθελα να πω» που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου στο χώρο του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής.

Ειδικότερα η 1η θεματική ενότητα αφορούσε τις μορφές βίας και παρενόχλησης στην εργασία, όπως η ηθική παρενόχληση εργαζομένου (mobbing) και η ψυχολογική χειραγώγηση (gaslighting).

Η κοινωνική λειτουργός και συγγραφέας κ. Έφη Γουντουδάκη με διαδραστικό τρόπο και μέσα από αληθινές ιστορίες που περιέχονται στο βιβλίο της με τίτλο «Όσα ήθελα να πω», αλλά και τον διάλογο με τους νέους που γέμισαν τον χώρο για το βιωματικό εργαστήριο, προσέγγισε θέματα σχετικά με μορφές βίας και παρενόχλησης στην εργασία, αλλά και απάντησε για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις και το gaslighting

Η κ. Γουντουδάκη αναφέρθηκε σε όλες τις μορφές παρενόχλησης στην εργασία, ξεκινώντας από την Σεξουαλική Παρενόχληση, στην οποία θα εμβαθύνει σε άλλη θεματική ενότητα, που αφορά σε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά συνδεόμενη με το φύλο ενός προσώπου, με σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου αυτού και τη δημιουργία ενός εκφοβιστικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.

Αυτό που συζήτησε με τους νέους που βρέθηκαν στο χώρο ήταν η ηθική παρενόχληση, ή mobbing (από την αγγλικό ρήμα «mob» που σημαίνει επιτίθεμαι, περικυκλώνω, ενοχλώ) που αφορά την ηθική παρενόχληση εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους, αλλά και το gaslighting, ένα όρο που έχει αρχίσει να γίνεται πιο δημοφιλής και αποτελεί μέθοδο ψυχολογικής-συναισθηματικής χειραγώγησης της οποίας στόχος αποτελεί η διασπορά αμφιβολιών ως προς συγκεκριμένα άτομα ή ομάδα ατόμων σε βαθμό που να μην είναι βέβαια για την ίδια τους μνήμη, αντίληψη, λογική.

Ειδικά το gaslighting, αποτελεί μια μορφή χειραγώγησης που δεν περιορίζεται στην εργασία, αλλά κυρίως παρατηρείται στις διαπροσωπικές σχέσεις, και το έχουν συναντήσει συχνά στην συμβουλευτική, μεταξύ συζύγων ή σε σχέσεις. Στον χώρο της εργασίας μπορεί να συναντηθεί τόσο μεταξύ ανωτέρων και υφισταμένων, όσο και μεταξύ εργαζόμενων της ίδιας βαθμίδας, ακόμα και, σπανιότερα, από υφιστάμενο σε ανώτερο.

Πολλαπλές οι μορφές του mobbing

Όσο για το  mobbing, αφού το ξεχώρισε από το bullying, που σχετίζεται περισσότερο με την σωματική βία ή την απειλή της κυρίως στο σχολικό περιβάλλον, και τόνισε πως δεν πρέπει να συγχέεται με τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις που ενδεχομένως υφίστανται σε έναν εργασιακό χώρο, σημείωσε πως προκειμένου να χαρακτηριστεί μια συμπεριφορά ως mobbing, θα πρέπει να ασκείται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 6 μήνες)

Με βάση το ποιος-ά προβαίνει σε mobbing, υπάρχουν δυο κατηγορίες: Κάθετο-Οριζόντιο, με τα πιο ευάλωτα άτομα στο mobbing να είναι τα απομονωμένα, «διαφορετικά», καθώς και άτομα με ασθένειες, ψυχολογικές δυσκολίες και αναπηρίες (λόγω σωματικής-ψυχολογικής ευαλωτότητας).

Έτσι mobbing μπορεί για παράδειγμα, να υποστούν άτομα που έχουν προσληφθεί πρόσφατα, σε μια ανδροκρατούμενη ομάδα, η μοναδική γυναίκα, σε μια ομάδα που απαρτίζεται από νεαρά άτομα, ο ηλικιωμένος ή ο μεγαλύτερος της ομάδας.

Σε μια ομάδα με πολύ δυνατή απόδοση, mobbing μπορεί να δεχτεί το λιγότερο ικανό άτομο, και αντίθετα, σε μια ομάδα που έχει χαμηλή απόδοση, το άτομο που εργάζεται σκληρά ή που δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.