Μπορει να νικηθει ο καρκινος

Στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής βρέθηκε η «Δύναμη Ψυχής», για να στείλει μήνυμα ελπίδας σε όσους νοσούν

Μήνυμα πως ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, έστειλε το πρωί του Σαββάτου από την Κεντρική πλατεία Κομοτηνής ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής», με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα επιβιωσάντων.

Τα μέλη του συλλόγου πραγματοποιήσαν ενημέρωση στους πολίτες της Κομοτηνής που περνούσαν από το χώρο της πλατείας, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν και δράση εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών, όπως συνηθίζουν πλέον να κάνουν σε κάθε δράση τους.

Ελπίδα στους ασθενείς με καρκίνο

Οι δράσεις αυτές βέβαια το τελευταίο διάστημα, λόγω της πανδημίας, περιορίστηκαν σημαντικά, σημείωσε η πρόεδρος κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, όμως με την εκδήλωση του Σαββάτου, ελπίζουν να μπορέσουν να «ανοιχτούν» ξανά.

Η Παγκόσμια Ημέρα επιβιωσάντων από καρκίνο ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ως μια μεγάλη γιορτή για αυτούς που ξεπέρασαν τη νόσο, και είναι εδώ για να δώσουν δύναμη και ελπίδα σε αυτούς που νοσούν.

Για αυτό και ο Σύλλογος βρήκε για πρώτη φορά στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι «είμαστε εδώ, έχουμε ξεπεράσει τον καρκίνο, και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτούς που νοσούν για να τον ξεπεράσουν γρήγορα και να είναι και αυτοί εδώ μαζί μας» ανέφερε. Θέλουν μάλιστα να δώσουν έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, κάτι σημαντικό γιατί με τα πολλά όπλα που έχει πλέον η επιστήμη για να νικήσει τον καρκίνο, ο έγκαιρος εντοπισμός δίνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες θεραπείας.

Με την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, ξεκίνησαν πάλι τις δράσεις, τους, για αυτό και παράλληλα με την Ημέρα Επιβιωσάντων πραγματοποίησαν και δράση εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών, θέλοντας να θυμόσουν στον κ΄σομο την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει και πως μπορούν να βοηθήσουν.

Παράλληλα η κ. Κοκκινάκη κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνεται στο Δημαρχείο Κομοτηνής αυτή την Κυριακή 13 Ιουνίου, μιας και οι ίδιοι δεν μπορούν να δώσουν αίμα, και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Την ίδια ώρα προγραμματίζουν μια μεγάλη καμπάνια στο Δήμο Ιάσμου σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και το Κέντρο Υγείας, που θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο.

Συνεχίζει η στήριξη παρά την Πανδημία

Ο Σύλλογος συνέχισε να παρέχει υπηρεσίες, με διαφορετικό τρόπο βέβαια, και την περίοδο της πανδημίας, σημείωσε η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου κ. Παναγιώτα Αυγερίδου.

Όπως ανέφερε, εδώ και δώδεκα χρόνια ο Σύλλογος παρέχει στήριξη τόσο στους καρκινοπαθείς, όσο και στην οικογένειά τους, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Όσο αφορά τα πρακτικά θέματα, αυτά είναι η διαδικασίες με ασφαλιστικά ταμεία, τις παροχές που έχουν κτλ., ενώ διαθέτουν τόσο περούκες, όσο και ειδικούς στηθόδεσμους για ανασφάλιστες. Στο ψυχολογικό κομμάτι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στο σύλλογο βοηθούν στην ψυχοκοινωνική ένταξη του ατόμου μετά την κρίση που επιφέρει η νόσηση από καρκίνο.

Στο σύλλογο λειτουργούν επίσης ομάδες όπως ζωγραφική, εργόχειρο, αγγλικά γυμναστική κ.α. που κατά την πανδημία έγιναν διαδικτυακές, όμως η κ. Αυγερίδου ελπίζει πως θα επιστρέψουν γρήγορα στη δια ζώσης λειτουργία.

«Οι ομάδες δεν αφορούν μόνο την μάθηση, αλλά στη συνάντηση ατόμων που έχουν περάσει την ίδια δοκιμασία, και είναι πολύ σημαντικό γιατί βοηθά στην εξέλιξη και την καλύτερη κοινωνικοποίησή τους» ανέφερε, προτρέποντας όσους το επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να δουν πως μπορούν να τους βοηθήσουν.

Το ενδιαφέρον και η επιθυμία του κόσμου να ενημερωθεί δεν σταμάτησε κατά την περίοδο της πανδημίας, τόνισε, απλώς έχει αλλάξει ο τρόπος, με την επικοινωνία να γίνεται κυρίως τηλεφωνικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.