Μπορει η Ιππασια να μας θεραπευσει;

Η φυσικοθεραπεύτρια του Κέντρου Παιδιατρικής Φυσιοθεραπείας «Βήμα Βήμα» Ελευθερία Μπακαλίδου παρουσιάζει τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας ως μια ολιστική μέθοδο αποκατάστασης

To Κέντρο Παιδιατρικής Φυσικοθεραπείας «Βήμα Βήμα» άνοιξε τις πόρτες του στην Κομοτηνή, το Σεπτέμβριο του 2019, από την φυσικοθεραπεύτρια NDT Ελευθερία Μπακαλίδου, με κύριο αντικείμενό της τη φυσικοθεραπεία σε βρέφη, παιδιά και εφήβους.

Ως απόφοιτη του τμήματος Φυσικοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη, η ολοκλήρωση της πρακτικής της άσκησης σε κέντρο αποκατάστασης στο τμήμα Νευρολογίας στην πόλη Bad Wildungen της Γερμανίας οδήγησε την κ.Μπακαλίδου σε μια σειρά μετεκπαιδεύσεων στον χώρο της παιδιατρικής φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης, μεταξύ των οποίων και η προσέγγιση Hi.K.E.R. που είναι γνωστή στα ελληνικά ως Θεραπευτική Ιππασία και Ιππό-Θεραπεία.

Συμπληρωματικά, με βασικό της στόχο την ολιστική θεραπευτική προσέγγιση του παιδιού, η κ. Μπακαλίδου εισήγαγε στις υπηρεσίες του κέντρου «Βήμα Βήμα» τη Θεραπευτική Ιππασία και την Ιππο-θεραπεία, δημιουργώντας μια ομάδα  εξειδικευμένων θεραπευτών, που εφαρμόζουν τη μέθοδο της Ιππο-θεραπείας σύμφωνα με την προσέγγιση Hi.K.E.R και βάσει των μεθόδων παιδιατρικής και νευρολογικής αποκατάστασης, Bobath και  Sensory Integration (S.I).

Τι είναι όμως η Ιππο-θεραπεία; Σε τι διαφέρει από την θεραπευτική ιππασία και πόσο ωφέλιμη τελικά είναι σε μια διαδικασία αποκατάστασης; Με την αφορμή της πρώτης ανοιχτής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνει το «Βήμα Βήμα» το προσεχές Σάββατο, 23 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Chris & Eve στην Κομοτηνή με θέμα «Ιππο-θεραπεία: μία ολιστική μέθοδος αποκατάστασης», αλλά και την ανοικτή ημέρα Ιπποθεραπείας (Οpen Day) που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Kυριακή, 24 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του στο 1ο χλμ Κομοτηνής-Κοσμίου, η κ. Μπακαλίδου μίλησε, παρουσιάζοντας σε αδρές γραμμές τις θεραπευτικές αρχές του κέντρου.

Ελευθερία Μπακαλίδου όμως…

ΠτΘ: κ.Μπακαλίδου, γνωρίσαμε τη δουλειά σας μέσα από το κέντρο φυσικοθεραπείας «Βήμα Βήμα» που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στην Κομοτηνή. Με τη νέα σας δράση, μας εισάγετε σε ένα άγνωστο εν πολλοίς πεδίο, τη θεραπευτική ιππασία. Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για αυτή τη μέθοδο;

Ε. Μπ.: Η θεραπευτική Ιππασία είναι επί της ουσίας η εφαρμογή ιππασίας σε άτομα με νευρολογικές, αναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές, με βασικό σκοπό τη βελτίωση (κινητική, κοινωνική, ψυχική κλπ.) της υγείας του θεραπευόμενου και της ποιότητας ζωής του.

ΠτΘ: Ποια η διαφορά της θεραπευτικής Ιππασίας από την Ιπποθεραπεία;

Ε. Μπ.: Είναι το πιο εξειδικευμένο κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας. Με την Ιπποθεραπεία μεταφέρουμε μία συνεδρία αποκατάστασης από την αίθουσα στον ιππικό στίβο και πλέον θεραπευτικό μας μέσο είναι το ίδιο το άλογο. Η Ιπποθεραπεία αφορά τους επιστήμονες της αποκάτάστασης(φυσικοθεραπευτές,εργοθεραπευτές,λογοθεραπευτές,ψυχολόγους-ψυχιάτρους). Οι θεραπευτές που αναλαμβάνουν μία συνεδρία ιπποθεραπείας πρέπει να είναι εξειδικευμένοι στις παθήσεις των παιδιών-ενηλίκων ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αξιοποιήσουν σωστά και με ασφάλεια τα στοιχεία εκείνα του αλόγου που θα μας δώσουν τα επιθυμητά οφέλη.

Η συνεδρία ιπποθεραπείας είναι ιδιαίτερη, γιατί προσφέρει μία πολυαισθητηριακή εμπειρία στον αναβάτη. Δημιουργούνται θεραπευτικά ερεθίσματα από τη φύση, από την κίνηση και τη συμπεριφορά του αλόγου σε συνδυασμό με το εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα των θεραπευτών.

Αυστηρή τήρηση όλων των προϋποθέσεων για την ασφάλεια του θεραπευόμενου και την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος

ΠτΘ: Πώς πραγματοποιείται μία συνεδρία Ιπποθεραπείας;

Ε. Μπ.: Κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας μεταφερόμαστε στον ιππικό στίβο και εκεί συμμετέχουν: το άλογο, ο θεραπευόμενος, δύο θεραπευτές και ο χειριστής του αλόγου. Τα άλογα-θεραπευτές είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα για να συμμετέχουν σε μία συνεδρία. Αυτό σημαίνει ότι έχει προηγηθεί μία μακροχρόνια περίοδος ειδικής εκπαίδευσης. Οι δύο θεραπευτές συμβάλλουν στην ασφάλεια του θεραπευόμενου και στην ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος. Θα ήθελα να τονίσω ότι στο κέντρο μας, «Βήμα Βήμα», τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, γίνεται αξιολόγηση, εξατομικευμένη θεραπεία, στοχοθέτηση κλπ.

ΠτΘ: Σε ποιες περιπτώσεις προτείνετε την ιππασία ως θεραπευτική μέθοδο; Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που μπορούν να την αξιοποιήσουν;

Ε. Μπ.: Σύμφωνα με τις έρευνες και με βάση την εξειδίκευση μας στην παιδιατρική και νευρολογική αποκατάσταση ευνοεί κυρίως περιπτώσεις ατόμων, όπως με εγκεφαλική παράλυση, διάφορα σύνδρομα, αναπτυξιακές διαταραχές και αυτισμός, ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς, βλάβες νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας και πολλές ακόμη.

Ποικιλότροπα τα οφέλη

ΠτΘ: Και πώς ωφελούνται οι θεραπευόμενοι από την Ιπποθεραπεία; Ποια είναι τα πρακτικά οφέλη αυτής;

Ε. Μπ.: Όποιος επιλέξει να δεχτεί την Ιπποθεραπεία ως μέθοδο αποκατάστασης, θα ωφεληθεί ποικιλοτρόπως, αναλόγως βέβαια και με την εκάστοτε πάθηση. Τα οφέλη είναι κινητικά, αισθητηριακά, λειτουργικά, ψυχολογικά. Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω ότι χάρη στην Ιπποθεραπεία έχουμε δει βελτίωση στάσης και ισορροπίας, βελτίωση του νευρομυϊκού ελέγχου, βελτίωση της βάδισης, αύξηση της μυϊκής δύναμης και της συμμετρίας του σώματος, ακόμη όμως και μείωση στερεοτυπικών κινήσεων, βελτίωση στην επικοινωνία, στη συμπεριφορά και στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Προτρέπω όσους ενδιαφέρονται να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας (https://www.vimavima.gr/) και να αναζητήσουν εκεί όλες τις σχετικές πληροφορίες, τόσο για τα οφέλη αυτών των συνεδρίων, όσο και για τις παθήσεις που μπορούν να καλύψουν.

Website vimavima.gr

T + 2531 030668

M [email protected]

Facebook @vimavima.bakalidou

Instagram @vimavima.physio

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.